fbpx
-1.1 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Αποκαλυπτήρια μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών στην Κομοτηνή

Ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες του Σώματος την ώρα του καθήκοντος - Ειδική μνεία στον αδικοχαμένο πυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλο από τον Έβρο, με τη σύζυγό του να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο

- Χορηγούμενη-

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στρατηγού Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη, της στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας της περιοχής, πολλών πυροσβεστών, αλλά και πολιτών.

Το μνημείο ανεγέρθη με αφορμή τον τραγικό θάνατο εν ώρα υπηρεσίας, στις αρχές της χρονιάς, του πυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου στην περιοχή του Απαλού Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών που είχαν πλήξει τον Έβρο.

Μάλιστα το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η σύζυγός του, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, ενώ δέχθηκε και ένα μικρό φόρο τιμής από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής ο οποίος αφού μίλησε για την παρακαταθήκη που άφησε ο αδικοχαμένος πυροσβέστης, της ευχήθηκε να βρει τη γαλήνη της, και πως θα συνεχίσουν, όπως έκαναν από την αρχή, να στέκονται δίπλα σε αυτή και τα παιδιά, που ευχήθηκε να έχουν υγεία και πρόοδο στη ζωή τους.

Τον Αγιασμό των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που στη συνέχεια τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Πυροσβεστών, ανδρών και γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρωγός στην ανέγερση του μνημείου στάθηκε ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και πολλοί ιδιώτες, σε μια εκδήλωση τιμής προς όλους τους πυροσβέστες και την αυτοθυσία τους.

Υποχρέωση και καθήκον το μνημείο

Στην ημερήσιά του Διαταγή ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας, τόνισε πως αφορμή και έναυσμα για την κατασκευή του μνημείου, που έλειπε από την Περιφέρεια και η υλοποίησή του και ήταν πάντα στη σκέψη τους, ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου.

«Η κατασκευή αυτού του μνημείου, δεν ήταν απλά υποχρέωση, αλλά καθήκον μας, ώστε στέκοντας κανείς εμπρός του να θυμάται τους ηρωικούς συναδέρφους που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τους συνανθρώπους μας, τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον της χώρας» ανέφερε. Για αυτό και στέκονται με σεβασμό ευλάβεια και συγκίνηση στο χώρο αυτό, φέροντας στη μνήμη τους τις πράξεις αυτοθυσίας των συναδέρφων τους, που έβαλαν ψηλότερα από το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής τους, το ιερό αίσθημα του καθήκοντος, της προσφοράς και της τιμής, και υποσχέθηκε πως δεν θα τους ξεχάσουν και η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη.

Δεν ξεχνούν τους ήρωες του Σώματος

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε και αυτός στην απώλεια του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, που θυσιάστηκε πιστός στο καθήκον. Ήρωες σαν και αυτόν, που τόσο μας διδάσκουν με τη θυσία τους, ανέφερε, το μόνο που θέλουν από μας είναι να μην τους ξεχνούμε. Με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, σημείωσε, τιμούν την ιερή μνήμη και τη θυσία του, αλλά και όλων των συναδέρφων του που έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. «Σήμερα μνημονεύουμε το θάρρος, την σεμνότητα και την τιμιότητα των συναδέρφων που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας» σημείωσε, τους ήρωες που τους θυμίζουν πως αποτελεί χρέος τους να μεριμνήσουν ώστε με συνεχή εκπαίδευση, και αυξημένα μέτρα προστασίας, ο καθένας τους να γυρίζει στο τέλος της βάρδιας στο σπίτι και την αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων, και να φροντίσουν ώστε ούτε μια οικογένεια να μην βιώσει ξανά την τραγική απώλεια.

Τιμή σε όλα τα στελέχη που έπεσαν στο καθήκον

Τέλος ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτή την τελετή, για να τιμήσουν όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έπεσαν στο καθήκον, και ιδιαίτερα τον Ιωάννη Ζαφειρόπουλο.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που με την πρώτη κλήση έσπευσαν για να προσφέρουν την βοήθειά τους, χωρίς δισταγμό, χωρίς να φοβηθούν, προβάλλοντας το κοινό καλό και το συμφέρον» σημείωσε.

Ήξεραν, σημείωσε, πως πολλές φορές ήταν ένας άνισος αγώνας, όμως επέδειξαν αυτοθυσία, αποδεικνύοντας σε όσους έμειναν πίσω, πως ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι με αλτρουισμό, με αγάπη για το συνάνθρωπο, έτοιμοι να προσφέρουν, εν τέλει ήρωες.

«Σε αυτούς τους ήρωες οφείλουμε μια υπόσχεση, πως δεν θα τους ξεχάσουμε, θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμούμε για πάντα, και θα φροντίσουμε να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, ώστε την επόμενη μάχη να τη δώσουν μαζί, αντιμετωπίζοντας κάθε αποστολή με επιτυχία» κατέληξε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο