fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Απογοητευμένος ο Ευρωπαίος επίτροπος με την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία

- Χορηγούμενη-

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Β. Αντριουκάιτις, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις ελλιπείς ενέργειες των βουλγαρικών αρχών σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, ανέφερε ο βουλγαρικός εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Τρεις επαρχίες στη Βουλγαρία –Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε– βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ασθένειας. Υπήρξαν 19 εστίες σε διάφορα μέρη της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες χοίροι έχουν σφαγιαστεί ή πρόκειται να σφαγιαστούν. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξάνονται έντονα.

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων έρευνας από μια ομάδα της Κομισιόν που επισκέπτεται τη Βουλγαρία, «μπορώ μόνο να πω ότι αυτό συνέβη επειδή κάποιος ήταν αμελής, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν έδωσε προσοχή», δήλωσε ο επίτροπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αντριουκάιτις είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να πάνε από πόρτα σε πόρτα για να εξηγήσουν στους αγρότες τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου, τις πιθανές συνέπειες και τα αποτελέσματα, χωρίς χρονοτριβή, καθώς η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο να χάσει όλους τους χοίρους της.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά των βουλγαρικών αρχών, είπε: «Οι κυρώσεις δεν είναι δική μου ευθύνη. Καταρχάς, εναπόκειται στη βουλγαρική κυβέρνηση να καταλάβει. Πρόκειται για την εφαρμογή, την επιβολή, την επαγρύπνηση και την οργάνωση πολυτομεακών ομάδων ικανών να διαχειριστούν την κατάσταση επί τόπου».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση άλλων χωρών, ανέφερε ως παράδειγμα αυτό της Τσεχίας, όπου δύο χρόνια μετά την εμφάνιση κρουσμάτων απαλλάχθηκε τελείως από το πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εκτρέφουν χοίρους στις αυλές τους και τους εμπορεύονται, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, κάτι το οποίο μεγεθύνει το πρόβλημα. Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια της ΕΕ, πέρα από τη στάνταρ ενίσχυση που προσφέρεται, δήλωσε πως υπεύθυνος είναι ο επίτροπος Γεωργίας.

Η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ντεσισλαβα Τάνεβα, δήλωσε σε συνέντευξή της στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση ότι ο τομέας της χοιροτροφίας της χώρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της τοπικής κατανάλωσης, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

«Πρέπει να σταματήσουμε επειγόντως τη διάδοση της ΑΠΧ και να σώσουμε τον τομέα», δήλωσε η Τάνεβα, χωρίς να αμφισβητήσει ότι θα μπορούσαν να ληφθούν νωρίτερα κάποια προληπτικά μέτρα. «Υπήρξε βάσιμη αιτία για την κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι υπήρξαν βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν ή να εκτελεστούν καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σουφλί: Έκθεση φωτογραφίας πουλιών της περιοχής του Έβρου στο Κουκουλόσπιτο

4 ντόπιοι φωτογράφοι εκθέτουν συλλογή φωτογραφιών από πουλιά άγνωστα και γνωστά της περιοχής του Έβρου. Νάσος Ναλμπάντης, Απόστολος Τσιομπανούδης, Αντώνης Βαμβακόπουλος και η Ελένη...