fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Από την εποχή του δημ. Αλτιναλμάζη τα μάρμαρα που έσπασαν μπροστά από τα δικαστήρια (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για την καταστροφή των ιστορικών μαρμάρων που τοποθετήθηκαν επί δημάρχου Αλτιναλμάζη προς τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, για τα μπάζα στο οικοπάρκο που φέρει τον ίδιο τίτλο, καθώς και για τη δυσμενή κατάσταση του πρασίνου στην Αλεξανδρούπολη έκανε λόγο ο σύμβουλος της κοινότητας της πόλης και εθνοβιολόγος, Παύλος Γεωργιάδης. Μάλιστα, στην εκδήλωση για το αστικό πράσινο που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από την Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης, παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, Ηλίας Δαστερίδης.

Καταστροφή ιστορικών μαρμάρων για θέσεις στάθμευσης

«Το παρτέρι μπροστά από τα δικαστήρια, αποτελεί ίσως μέρος του πρώτου αρχιτεκτονικού αστικού σχεδίου της πόλης. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Αλεξανδρούπολη ήταν ακόμα το Δεδέαγατς, το πάρκο εθνικής ανεξαρτησίας ήταν ένας εκπληκτικός κήπος που άνηκε στο Οθωμανικό δικαστήριο. Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελούσαν και αυτά εδώ τα παρτέρια» δήλωσε εμφατικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι τα μάρμαρα που έσπασε η δημοτική αρχή για να προσθέσει 5-6 θέσεις στάθμευσης τα είχε βάλει ο δήμαρχος Αλτιναλμάζης. «Πιστεύω ότι οι ιθύνοντες θα έπρεπε να είναι λίγο πιο καλά διαβασμένοι σχετικά με την ιστορία των πράσινων χώρων αυτής της πόλης» συμπλήρωσε αμέσως μετά.

Ο Π. Γεωργιάδης

«Μια πατέντα της κυκλοφοριακής μελέτης»

«Αυτή η ενέργεια μπορεί να φαίνεται ως μια μικρή παρέμβαση, ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα ενός παρτεριού αφαιρούνται για να δώσουν τη θέση τους σε κάποια υπηρεσιακά οχήματα. Όμως υπάρχουν κάποιοι βαθύτεροι παράγοντες: ένας από αυτούς είναι το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για τέτοιες παρεμβάσεις, καθώς και αυτό αποτελεί μια πατέντα επί της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία έχει γίνει ‘λάστιχο’, με οποιαδήποτε επιτροπή να μπορεί κατά το δοκούν να την τροποποιεί» επεξήγησε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.

Λιγότερο από 5% της πόλης καλύπτεται από πράσινο

«Η Αλεξανδρούπολη έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους χώρους πρασίνου. Αυτή τη στιγμή, η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να αφαιρεί πράσινο από την επιφάνειά της. Σήμερα, λιγότερο από το 5% της πόλης καλύπτεται από πράσινους και ανοιχτούς χώρους – για τα δεδομένα μιας πόλης όπως η Αλεξανδρούπολη είναι το μισό του ελάχιστου» επεσήμανε αναφορικά με το πράσινο της πόλης ο κ. Γεωργιάδης. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η μίνιμουμ έκταση ανά κάτοικο, η οποία θα πρέπει να αφιερώνεται στο πράσινο είναι μεταξύ 9 και 50 τετραγωνικών μέτρων. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18.5%. Στην Αλεξανδρούπολη είναι 4.5%, και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό» τόνισε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πεθαίνουν 80.000 άνθρωποι κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό σημαίνει ότι σε μια πόλη των 60.000 (όπως η Αλεξανδρούπολη) πεθαίνουν περίπου 40 άνθρωποι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Αυτό είναι μια υφέρπουσα, κρυφή κρίση που δεν την έχει αγγίξει κανείς» υπογράμμισε ο σύμβουλος της κοινότητας.

Το οικοπάρκο Αλτιναμάζη

Στην εκδήλωση για το αστικό πράσινο που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από την Ανεξάρτητη Κοινότητας Αλεξανδρούπολη Φάρος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο οικοπάρκο Αλτιναλμάζη, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μπάζα 30 εκατοστά υπό του εδάφους, κάτι που θα δυσκολέψει πολύ τις προσπάθειες να ευοδώσει το πράσινο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Δαστερίδης, δηλώνοντας ότι είναι πρόβλημα ήταν της τεχνικής υπηρεσίας. «Υπάρχει μια γεώτρηση για να ποτίζεται ολόκληρο το πάρκο. Αυτή έριχνε το νερό σε μια δεξαμενή η οποία μετά πότιζε το πάρκο μέσω των μπεκ. Η αντλία που έβαλαν στη δεξαμενή έπρεπε να πετά την ώρα 20 κυβικά νερού αλλά η γεώτρηση έστελνε 10, με αποτέλεσμα να τελειώνει γρήγορα και να καίγεται η αντλία. Τώρα έγινε μια μελέτη να στέλνεται νερό απευθείας από τη γεώτρηση στα μπεκ» δήλωσε επί του θέματος κ. Δαστερίδης, κάνοντας λόγο για παράκαμψη της αντλίας νερού.

«Ο δήμαρχος διπλασίασε τον ετήσιο προϋπολογισμό για το πράσινο»

Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, μια από τις πρώτες ενέργειες του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, ήταν να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό που διατίθεται για τις φυτεύσεις και το πράσινο της πόλης από 40 χιλιάδες ευρώ σε 90 χιλιάδες. «Μάλιστα, έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή θα γίνει μελέτη για το αστικό και περιαστικό πράσινο» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, κάνοντας λόγο για ένα νέο πάρκο στο Ζ’ Παιδικό Σταθμό της πόλης αξίας 200.000 ευρώ. Κλείνοντας, ο κ. Δαστερίδης υπογράμμισε την υποστελέχωση στην υπηρεσία πρασίνου, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μονάχα 5 ανθρώπους στο δυναμικό της.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο