fbpx
7 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Από 1,5 στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, το δάνειο του Δήμου για το σφαγείο των Φερών

- Χορηγούμενη-

Στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, κι όχι στο 1,5 εκατομμύριο, διαμορφώνονται τελικά οι δανειακές ανάγκες του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή σύγχρονου σφαγείου στις Φέρες. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για το δάνειο προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Στη νέα προμελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου περιλαμβάνεται και η δημιουργία υποδομών σύνδεσης του σφαγείου με τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής, κόστους περίπου 650.000 ευρώ, κάτι που, μαζί με το ΦΠΑ, ανεβάζει το ποσό του δανείου, από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, από το 1,5 στα 2,9 εκ. ευρώ. Το επιτόκιο του δανεισμού ανέρχεται σε 4,3%, ο χρόνος αποπληρωμής προβλέπεται να είναι τα 20 χρόνια, ενώ τα ετήσια τοκοχρεολύσια διαμορφώνονται στις 217.000 ευρώ.

- Χορηγούμενη-1

Τις έντονες επιφυλάξεις του διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η παράταξή του έχει στηρίξει το εγχείρημα και έχει υπερψηφίσει πολλές φορές σχετικές αποφάσεις, δεν μπορεί να μη καυτηριάσει το γεγονός ότι «τα εκατομμύρια ρέουν με πολύ μεγάλη ευκολία… Είχαμε αρχικά 1,5 εκ ευρώ, το οποίο προέκυψε μέσα από μελέτες, όχι στο πόδι, και ξαφνικά μιλάμε σχεδόν για διπλάσιο κόστος». Χαρακτήρισε το ποσό υπερβολικό και ζημιογόνο, ενώ παράλληλα, σημείωσε πως η ανάθεση με το σύστημα μελέτης κατασκευής είναι «το πιο φαύλο σύστημα για ανάθεση δημόσιων έργων, κάτι που έχει διατυπωθεί πολλάκις νομικά και πολιτικά. Πρακτικά σημαίνει ότι δίνουμε το έργο σε όποιον θέλουμε εμείς, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια». Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου τόνισε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το δάνειο, ζητώντας όμως να καταγραφούν οι εντονότατες επιφυλάξεις του.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της παράταξης με τις δανειοδοτήσεις, τονίζοντας πως αυτά τα έργα θα πρέπει να γίνονται με κρατικές δαπάνες. Στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των τόκων, λέγοντας πως πρόκειται για λεφτά που θα προκύψουν από τις τσέπες των δημοτών. Παράλληλα, στηλίτευση την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική που ρημάζει την αγροτιά και την κτηνοτροφία και δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τέτοιες επενδύσεις, «ανεβάζοντας το κόστος στα 3 εκ ευρώ, μιλάμε για ένα μεγαθήριο, όταν θα έπρεπε να προσανατολιστούμε σε ένα μικρό και ευέλικτο σφαγείο». Υπενθύμισε ακόμη πως η παράταξη στήριξε τις προσπάθειες του δήμου, τόσο στον πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων της αλλαντοβιομηχανίας Θράκη, όσο και στο προηγούμενο αίτημα για δανεισμό, ωστόσο, όπως εκτίμησε, «σήμερα φτάνουμε πάνω από τα δεδομένα και τη φοροδοτική ικανότητά μας. Είναι πολλά τα λεφτά, συγγνώμη για την έκφραση». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσει η επένδυση και τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει το δάνειο των 2,9 εκ ευρώ.
Κατά ψήφισε και η παράταξη «Αλλάζουμε τώρα» με επικεφαλής τον Νίκο Τζανίδη, ο οποίος δήλωσε κατά του «κρατικού παρεμβατισμού», επισημαίνοντας πως θα υποστήριζε το έργο, μόνο εάν προέρχονταν από ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα αναγνώριζε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σφαγείου στις Φέρες και θα επένδυε στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως ο δήμος έχει ήδη επιβαρυνθεί με δάνεια 11 εκ ευρώ, ενώ ανέφερε πως βάσει της οικονομοτεχνικής μελέτης, «δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας».

- Χορηγούμενη-

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ