Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2025
14.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΑπαράδεκτες καταστάσεις με τη θέρμανση στα σχολεία Ορεστιάδας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών...

Απαράδεκτες καταστάσεις με τη θέρμανση στα σχολεία Ορεστιάδας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας εκφράζει την αγανάκτησή του για το σημερινό συμβάν να μην έχει πετρέλαιο θέρμανσης το 8ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης και την έντονη ανησυχία του για την επανάληψη του φαινομένου και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Ο Δήμος Ορεστιάδας από τον Ιούνιο που πήρε πίσω όποια χρήματα είχαν οι λογαριασμοί των σχολείων έλαβε τέσσερις επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων συνολικού ποσού 539.800,00 ευρώ.

Γίνεται άλλη μία φορά ξεκάθαρο, με τον πλέον εξοργιστικό τρόπο, ότι υπάρχει αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχολείων μας. Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων υποβαθμίζει περαιτέρω την παρεχόμενη εκπαίδευση, δημιουργεί κινδύνους και υποδηλώνει ασέβεια προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών είχαμε προειδοποιήσει πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων (καθαρισμός, θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, τηλέφωνο, αποχέτευση, αναλώσιμα, συντηρήσεις κ.λπ.) και του κάθε είδους εξοπλισμού του, στους δήμους, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα στο πλαίσιο της «αυτόνομης» λειτουργίας της, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του.

Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας βίωσαν σήμερα τα αποτελέσματα μιας αδιέξοδης πολιτικής, που αρέσει όπως φαίνεται στις Δημοτικές Αρχές αφού τις παραχωρεί άλλο ένα ποσό να διαχειριστούν κατά το δοκούν, όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα με τις ετήσιες επιχορηγήσεις για τη συντήρηση των διδακτηρίων, όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα με τα μισθώματα των σχολικών κλήρων.

Θυμίζουμε ότι στις 16 Ιανουαρίου 2025 με αφορμή άλλο περιστατικό δυσλειτουργίας είχαμε θέσει τα ερωτήματα: τι γίνεται με την συντήρηση των  καυστήρων, την αναγκαία ετήσια αναγόμωση πυροσβεστήρων, την επαρκή κάλυψη σε καύσιμα θέρμανσης και άλλες, επείγουσες πολλές φορές, ανάγκες των σχολείων;

Καλούμε εκ νέου τον Δήμο να δηλώσει προς το Υπουργείο Εσωτερικών την αδυναμία του να ανταποκριθεί στην υποστήριξη των σχολείων, να ζητήσει την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών και να κατευθύνει άμεσα στα σχολεία την χρηματοδότηση για την λειτουργία τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που κινείται στη λογική “κόστους – οφέλους” και υποβαθμίζει μεθοδικά το δημόσιο σχολείο.

Για το Δ.Σ.           

Η Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας

                     Ζησίδου Δήμητρα                                             Δαδάρου Κωνσταντίνα

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αποχωρούν νέοι Δόκιμοι Αστυφύλακες στη Σχολή Κομοτηνής: 40 παραιτήσεις σε δύο εβδομάδες

Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποχώρηση νέων αστυνομικών στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Από την...

Σε χρήση το οδικό τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα: Ολοκληρώθηκε το έργο, το μήνυμα του CEO της Εγνατία Οδός ΑΕ

Έτοιμο προς χρήση είναι πλέον το οδικό τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα στον Έβρο, ένα...

Σύλληψη οδηγού στην Αλεξανδρούπολη μετά από τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ

Συνελήφθη την 2 Νοεμβρίου 2025 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη ένας ημεδαπός, από αστυνομικούς του...

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη – Τον αντικαθιστά ο Θανάσης Κοντογεώργης

Ακυρώθηκε αιφνιδίως το βράδυ της Δευτέρας η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Παρόμοια