Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΑντίθετο το εργατικό κέντρο Έβρου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Αντίθετο το εργατικό κέντρο Έβρου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Εστάλη στον αρμόδιο υπουργό αναλυτική επιστολή της ΓΣΕΕ με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου που αφορά στις συγκεντρώσεις-πορείες.

Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω Ν/Σ ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από 25/02 έως 10/03/2020, δηλ. σε περίοδο που όλη η προσοχή της κοινωνίας ήταν αλλού…
Επί της αρχής επισημαίνουμε ότι για Ν/Σ με τα οποία εισάγονται ευρείας κλίμακας περιορισμοί που συνδέονται με συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας της κοινωνικοοικονομικής ζωής, απαιτείται έγκαιρος και σε βάθος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος ώστε να βρεθούν λύσεις. Λύσεις που θα παρέχουν προς όλους τους εμπλεκόμενους εγγυήσεις ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ–ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που το σύνταγμα τις προστατεύει.

Αφοριστικές απαντήσεις του τύπου ΝΑΙ-ΟΧΙ δεν χωρούν στην αναζήτηση δημοκρατικών λύσεων. Τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ με τη δραστηριότητά τους μέσω συγκεντρώσεων και πορειών ουδέποτε διανοήθηκαν –ούτε διανοούνται– να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες ή να διαταράξουν την κοινωνική ζωή.

Ουδέποτε ευλόγησαν δραστηριότητες μικρών ομάδων συνδικαλιστών να «κλείνουν» τους πολίτες και την κοινωνική δραστηριότητα. Η δράση τέτοιων ομάδων, όμως, ουδόλως δικαιολογεί την πρακτική εκτελεστικής εξουσίας και των κρατικών προληπτικών ή κατασταλτικών μηχανισμών να περιορίζουν απαράγραπτα συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να περιορίζουν μη «δημοφιλείς» κοινωνικές ομάδες (πχ, μειονότητες, ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, κλπ) να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους και μόνο εκ του λόγου αυτού. Στη δημοκρατία καθήκον είναι να προωθούνται με τις συνταγματικές εγγυήσεις οι αρχές του πλουραλισμού, της ανεκτικότητας, του ανοιχτού πνεύματος.
Στο Ν/Σ όλες οι πλευρές θίγονται ασύμμετρα. Και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών.

Οι εγγυήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες όταν απαιτείται αναδοχή (με την έννοια του οργανωτή), αναδοχή όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών από άτομα ή νομίμους εκπροσώπους, όταν οι δικαστικές εγγυήσεις καθορίζονται εκ των υστέρων στερώντας τη δυνατότητα άσκησης εγκαίρως των δικαιωμάτων και όταν όλα τα ζητήματα ασφαλείας (έγκριση ή διάλυση συγκεντρώσεων) ανατίθενται στην αστυνομία και η δικαστική προστασία όταν προβλέπεται είναι σε χρόνο που η κοινωνική δράση μπορεί να έχει απολέσει την αξία της.

Το Ν/Σ αυτό αν καταστεί νόμος αφενός θα αποτελεί δικαίωμα για λίγους, άρα θα είναι περιοριστικό των ευρύτερων δικαιωμάτων, και αφετέρου με τη σωρεία ασαφών και ανασφαλών διατάξεων θα καταστεί μη εφαρμόσιμο και ουσιαστικά θα επιτρέπει την «εργαλειοποίησή» του για την κατασκευή εχθρών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο (Κυβέρνηση-πολιτικά κόμματα-κοινωνικοί φορείς) που θα επιτρέψει –κατ’επιταγή του συντάγματος– με τις ευρύτατες συναινέσεις που πρέπει να προκύψουν στον κοινό νομοθέτη να ψηφίσει έναν νόμο που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ασφάλεια για όλους.

Για το Δ.Σ.
Του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου
O Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Ασπιώτης Ευστάθιος Βίτσα Κώνσταντίνα

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ξένοι στην πόλη τους νιώθουν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης

Στριμωγμένοι έως και εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της τεράστιας...

Η Ελλάδα θωρακίζεται ξανά με 522 οχυρωματικά έργα σε Έβρο και νησιά

Η χρησιμότητα των αμυντικών οχυρώσεων και των ορυγμάτων, στις συνθήκες του σύγχρονου πολεμικού επιχειρείν,...

Αλεξανδρούπολη: Δωρεάν μετακίνηση με τη δημοτική συγκοινωνία για τα παιδιά του ΑΡΣΙΣ

Με μεγάλη χαρά το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων "Έλλη" της ΑΡΣΙΣ, παρέλαβε τις κάρτες...

Ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για την καταγραφή οχημάτων στα χερσαία συνοριακά τελωνεία από την ΑΑΔΕ

Από τις 28 Ιουλίου 2025 τίθεται σε πλήρη λειτουργία η ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για...

Παρόμοια