fbpx
25 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, Οκτώβριος 23, 2019

Άνοιξε τις πύλες της η 23η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών (βίντεο και φώτο)

- Χορηγούμενη-

Με τις ευλογίες του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, την παρουσία των βουλευτών Έβρου Α. Γκαρά και Ν.Ρίζου, του αντιπεριφερειάρχη Δ. Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής, άνοιξε χθες το βράδυ της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου τις πύλες της για 23η φορά τις πύλες της η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών.

Στα περίπτερα της έκθεσης φιλοξενούνται 60 εκθέτες εσωτερικά και υπαίθρια παρουσιάζοντας τον παραγόμενο πλούτο του αγροτοκτηνοτροφικού μόχθου της περιοχής.

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: Αγωνία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας

- Χορηγούμενη-

Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία του πρωτογενούς τομέα του Έβρου. Σχολίασε δε, ότι οι επιδοτήσεις που δινόταν τα παλαιότερα χρόνια “χάλασαν” τους Έλληνες και πως τώρα που κόβονται, καλό θα είναι όλοι ενωμένοι, από το μηδέν, να εκτοξεύσουμε την τοπική παραγωγή στα ύψη.

Ε. Λαμπάκης δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Στις 10 Νοεμβρίου 2018 ο διαγωνισμός για το σφαγείο Φερών

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης,είπε πως στόχος της Δημοτικής αρχής είναι η Αγροτική Έκθεση Φερών να είναι κάθε χρόνο και καλύτερη και με περισσότερους εκθέτες.

Αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις Φέρες και τα χαρακτήρισε “εμβληματικά”, όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η αποχέτευση, το Περιφερειακό Ιατρείο, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, η αναβάθμιση του ΚΑΠΗ, ο φωτισμός LED σε Φέρες και Πέπλο, το μεγάλο έργο του απορριπτόμενου ζεστού νερού από τον ΤΑΡ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ίδρυση και κατασκευή σφαγείου στις Φέρες που έχει γίνει σημείο έριδος όπως είπε, τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο εξήγησε πως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού έργου για τους κτηνοτρόφους της περιοχής δεν οφείλονται στα λάθη της δημοτικής αρχής αλλά είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.
Ωστόσο σημείωσε με σιγουριά, πως τώρα που τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, στις 10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και μετά από 22 ημέρες θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος εργολάβος.

Α. Γκαρά:Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Γκαρά αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων και ψυγείων για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων για να μπορούν από κει να μεταφέρονται εύκολα και οικονομικά προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μη χάσουν χρήματα οι αγρότες από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Δ. Ρίζος: Η συνεργασία και οι συνεταιρισμοί εργαλεία των αγροτών

Στο δικό του χαιρετισμό ο βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ Δ. Ρίζος, είπε πως η Αγροτική Έκθεση Φερών γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Γεγονός που δίνει αισιοδοξία για το μέλλον του αγροτικού τομέα του Έβρου. Παράλληλα σημείωσε πως η συνεργασία και οι συνεταιρισμοί είναι τα βασικά εργαλεία των αγροτών για να δουν το μέλλον μα αισιοδοξία.

Δ. Πέτροβιτς:Να έρθει το υπουργείο στον Έβρο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, επεσήμανε πως κανένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν βρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης. Αναφέρθηκε στις πλημμύρες που πλήττουν το νομό και τις καταστροφές των καλλιεργειών ζητώντας να έρθει “το υπουργείο στον Έβρο και να δει από κοντά τι γίνεται από το Ορμένιο μέχρι στις Φέρες”.

Κ. Δουνάκης:Σφαγείο Φερών – Του Έβρου το γιοφύρι…

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε ο λόγος και στους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων των Φερών και έτσι ο κ. Δουνάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί αναλυτικά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

“Σήμερα στην 23η διοργάνωση θέλουμε να θέσουμε τα ζητήματα που μας αφορούν και να
αναζητήσουμε τις λύσεις” είπε και ανάφερε τα φράγματα Δερείου, Ιτέας και Μελίας που δεν έχουν γίνει, το αρδευτικό έργο στο αγρόκτημα των Φερών, Δορίσκου, Μοναστηρακίου και Λουτρού, έργα αποστράγγισης που δεν έχουν γίνει, αγροτική οδοποιία, τουρισμός, κτηνιατρείο και άλλα πολλά.

Στάθηκε κι αυτός ιδιαίτερα στο σφαγείο Φερών “Του Έβρου το γιοφύρι…όπως το χαρακτήρισε.

“Έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 20 ημερομηνίες δημοπράτησης και έναρξης λειτουργίας.  Πραγματικά δεν είμαστε σίγουροι αν ο κακός υπουργός δεν έβαλε υπογραφή, αν δεν έστειλε τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης… ξέρουμε ότι ακούσαμε πρώτη φόρα για σφαγείο στις Φέρες το 2008 από αυτό το βήμα και 10 χρόνια μετά ακόμη είμαστε στις μακέτες.  Σε λίγη ώρα θα ξανά ανακοινωθεί η κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης για την διενέργεια της αγροτικής έκθεσης ελπίζουμε να έχει προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα” κατέληξε.

Ν. Γκότσης: Σχεδιασμός για κατασκευή εκθεσιακού κέντρου στις Φέρες

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και ο αντιδήμαρχος Φερών Ν. Γκότσης, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την κατασκευή του “Βήρειου Εκθεσιακού Κέντρου”, ένα κτίριο δηλαδή που θα φιλοξενεί την έκθεση και όχι μόνο.

Στόχος να κατασκευαστεί στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το λούνα παρκ κάτω από τον παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με μελέτες θα έχει 1200 τ.μ. και θα μπορεί να χρησιμοποιεί καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να εξυπηρετήσει ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -