fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΑΝΑΣΑ: Μεγάλες οι ελλείψεις στην προσχολική και την πρωτοβάθμια σχολική στέγη

- Χορηγούμενη-

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρότατο ζήτημα των ελλείψεων σε σχολικές μονάδες.

Ειδικά το πολεοδομικό συγκρότημα, λόγω της πληθυσμιακής του γιγάντωσης, αποτελεί δυστυχώς μοναδικό -αρνητικό- φαινόμενο στην Ελλάδα, με δυσανάλογη αντιστοιχία πληθυσμού-αριθμού σχολείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το 5ο και 6ο δημοτικό, τα οποία αναγκάζονται να «εξυπηρετήσουν» μια πολύ μεγάλη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος με πολλές νέες οικογένειες, με αποτέλεσμα την συσσώρευση εκατοντάδων μαθητών, εξαιτίας απουσίας ικανού αριθμού σχολείων στην ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο συμβαίνει και στην προσχολική βαθμίδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ακαταλληλότητα του 7ου νηπιαγωγείου στην περιοχή της Απολλωνιάδας.
Συνθήκες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω και που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν. Αίθουσες ελάχιστων τ.μ., με ανύπαρκτες υποδομές σε εντελώς ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις. Επικίνδυνες αυλές λίγων τετραγωνικών μέτρων αν και προορίζονται και για τις ψυχοκινητικές και άλλες δραστηριότητες που υπαγορεύουν τα αναλυτικά προγράμματα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.
Είναι γνωστό ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για το εκπαιδευτικό περιβάλλον ειδικά της προσχολικής αγωγής υπογραμμίζουν τη σημασία του σχολικού χώρου στην τελική διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η δημοτική αρχή συνήθως προφασίζεται την έλλειψη διαθεσίμων οικοπεδικών εκτάσεων, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, εκκρεμεί μια οκταετή υπόσχεση του κ.Λαμπάκη τουλάχιστον για την δημιουργία νέων πρότυπων σχολικών μονάδων σε έκταση 32 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Παρμενίων», που παραχωρήθηκαν από τον Στρατό στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Πρώτη επίσημη εξαγγελία για το θέμα αυτό ήταν στις 17 Ιουλίου 2014 σε συνάντηση εργασίας με τον τότε Εβρίτη Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.
Ακολούθησε στις 14 Ιανουαρίου 2016 συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. με τον Δήμαρχο Αλεξ/πολης, τον τότε Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γερακόπουλο Χ. καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Σε εκείνη την συνάντηση, υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις του κ.Λαμπάκη μεταξύ άλλων και για τα εξής δύο θέματα:

Α. πως προχωρεί η μελέτη για την ανέγερση κτηρίου για να στεγάσει (2) δύο νηπιαγωγεία στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παρμενίωνα»,

Β. πως άμεσα θα ξεκινούσε η μελέτη που θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου του 2016, για ένα 9/θεσιο Δημοτικό Σχολείο, επίσης στον ίδιο χώρο.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, η περιοχή του «Παρμενίωνα» (ΦΕΚ 2013 97 ΑΑΠ Έγκριση πολεοδόμησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου) παραμένει ανεκμετάλλευτη σε ότι αφορά την δημιουργία σχολικών μονάδων, αν και αποτελεί μια ιδανική λύση τόσο λόγω έκτασης, όσο και λόγω θέσης.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε τη μη ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου στα αιτήματα των Δ/ντών και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων για επισκευές, μικροεπισκευές και συντήρηση.

Οι δικαιολογίες που δίνονται από την δημοτική αρχή για δήθεν οικονομική στενότητα δεν ευσταθούν, από την στιγμή που δαπανώνται χιλιάδες ευρώ σε δημόσιες σχέσεις και σε υπερβολικές επιχορηγήσεις ορισμένων αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο