Η ανάπτυξη της Σαμοθράκης εξαρτάται από την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Σαμοθράκη η κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν  τα λιμάνια και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

Στόχος η εξεύρεση οριστικής λύσης ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μετακίνησης όπως και των χερσαίων περιοχών της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης αφού ανέλυσε τις προθέσεις της κυβέρνησης έκανε την κύρια  πρότασή του, για τη δημιουργία μιας νέας γραμμής Αλεξανδρούπολης -Σαμοθράκης – Καβάλας – Λήμνου –  Μυτιλήνης έγινε δεκτή και εξασφάλισε τη στήριξη όλων.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ακτοπλοΐας, η οποία όμως δεν μπορεί να αναδειχθεί όπως είπε χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Και τα λιμάνια της Σαμοθράκης δυστυχώς δεν διαθέτουν υποδομές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μεγάλες συνδέσεις.

Απαιτείται η θωράκιση κυρίως της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης με τακτικά και οικονομικά δρομολόγια.

Επίσης επεσήμανε πως η  άγονη γραμμή από το Λαύριο θα πρέπει να επεκτείνεται, αν υπάρξει ξανά, μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας, τόνισε πως το πρόβλημα της ακτοπλοΐας είναι διαχρονικό και θα πρέπει να αποκτήσει το λιμάνι της Καμαριώτισσας μια νέα προοπτική.

Επίσης η αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμανιού των Θέρμων θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη και συντομότερη σύνδεση με τη Σαμοθράκη.

“7% αύξηση με 45.000 επισκέπτες, είχε φέτος η κίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη -Σαμοθράκη κι αυτό είναι κάτι το ενθαρρυντικό”, επεσήμανε.

Όσο για τη γραμμή από Λαύριο αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, σημείωσε, όμως για τον ίδιο κρίνεται σημαντική. Παράλληλα σημείωσε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της Σαμοθράκης με ένα λιμάνι της Τουρκίας στα κοντινά παράλια, κάτι όμως που απαιτεί την ίδρυση τελωνείου στο νησί.

Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωπο των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη αναφερόμενοι στις δικές τους προσπάθειες οι οποίες δεν είναι εύκολες για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων. Ωστόσο υποσχέθηκαν ότι και στο μέλλον θα κάνουν ότι μπορούν για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές ακτοπλοϊκές υπηρεσίες στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, επεσήμαναν πως η Σαμοθράκη μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει την απαιτούμενη βοήθεια που δικαιούται σε όλα τα επίπεδα.

Και ίσως τώρα, μετά και την βιβλική καταστροφή των πλημμυρών, είναι η μεγάλη της ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για τη δημιουργία νέων ισχυρών υποδομών.

Στη συζήτηση επανήλθε από τον Παύλο Μιχαηλίδη και το θέμα της κατασκευής αεροδρομίου στη Σαμοθράκη.

Επίσης η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλευση τουριστών στο νησί είναι ένα μεγάλο ζητούμενο και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων. Η ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα.

Παράλληλα η στόχευση θα πρέπει να είναι στην προσέλκυση αναβαθμισμένου, ποιοτικού τουρισμού.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς αγροτικών προϊόντων από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη προς τα νησιά του Αιγαίου.