fbpx
26.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Αν. Γκαρά: Επικίνδυνη η πώληση των λιμανιών Αλέξανδρούπολης-Καβάλας λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης

Την ανησυχία και την αντίθεση της για την επαναφορά του μοντέλου ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών, το οποίο απέτρεψε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξέφρασε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας

- Χορηγούμενη-

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών, μέσω της πώλησης μετοχών και της μεταβίβασης του ελέγχου από το δημόσιο σε ιδιώτες. «Όταν αναλάβαμε βρήκαμε αυτό το μοντέλο» τόνισε η κ. Γκαρά και πρόσθεσε ότι πέρσι, πέρασε ο σχετικός νόμος, που απαγορεύει την πώληση των μετοχών των λιμανιών, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, δηλαδή, ένα σύνηθες ευρωπαϊκό μοντέλο που «έχει αρκετά θετικά στοιχεία για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων».

«Επιτρέπει να διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς προχωρά σε επενδύσεις, για ορισμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τίμημα, σε υποδομές και επιμέρους λειτουργίες των λιμανιών, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από τους Οργανισμούς Λιμένα» σημείωσε για να τονίσει ότι η λιμενική βιομηχανία, το ΤΑΙΠΕΔ και φορείς προτάσσουν το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, ενώ «λίγοι, οι οποίοι έχουν νεοφιλελεύθερη σκέψη, ή κάποια «κοράκια» της αγοράς πιέζουν να υπάρχει πλήρης ιδιωτικοποίηση και να πωληθεί δημόσια περιούσια».

Η κ. Γκαρά στάθηκε και στη γεωστρατηγική θέση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης Καβάλας χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό και επικίνδυνο» το (ανομολόγητο προς το παρόν) σχέδιο της κυβέρνησης. «Βρίσκονται στη συγκεκριμένα γεωστρατηγική θέση, είναι οι δύο πύλες της Ευρώπης και από αυτή τη θέση ελέγχονται πολλές κινήσεις στρατιωτικών, εμπορικών και επιβατικών πλοίων. Φανταστείτε να είναι ιδιωτικοποιημένα και για οποιαδήποτε δραστηριότητα θα χρειάζεται το κράτος να πάρει άδεια από τον ιδιώτη» τόνισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που προχώρησε άρον άρον στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά «χωρίς να διασφαλιστεί η ισχύς της χώρας».

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στο «Θέμα» , ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν σε μελέτες αξιολόγησης-βιωσιμότητας για κάθε λιμάνι, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να είναι παραχώρηση, υποπαραχώρηση, πώληση μετοχών, εμείς θα επιλέξουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε και επενδύσεις στα λιμάνια μας και έσοδα για το κράτος».

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρει ότι «με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον πρόεδρο και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ,το οποίο και διαχειρίζεται τα ζητήματα των υποπαραχωρήσεων των 10 λιμανιών της χώρας και δεδομένου του θολού τοπίου όπου έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας οφείλουν να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και την Βουλή σχετικά με τις πραγματικές τους προθέσεις για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας μας, ειδάλλως αναμένουμε άμεσα την ολοκλήρωση των μελετών αξιολόγησης που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραχώρησης δραστηριοτήτων».

Σχεδόν καμία αναφορά στην περιφέρεια

Η βουλευτής Έβρου σημείωσε ότι κατά την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων «δεν ακούσαμε σχεδόν καμία αναφορά σε πολιτικές που αφορούν στην περιφέρεια, παρά μόνο για παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη όπου είναι έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά, πέραν του μοντέλου αξιοποίησης των λιμανιών, για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, τους αγωγούς και τον ενεργειακό σχεδιασμό που αφορά τη γεωστρατηγική θέση της Θράκης αλλά και τους πολίτες της Θράκης «καθώς πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις» και για τον μετασχηματισμό του αγροτικού κόσμου «παρά μόνο την ιδιωτικόποιηση του ΕΛΓΑ». Μάλιστα, ανέφερε ότι στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ένα μεγεθυμένο, αθηνοκεντρικό κράτος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σήψη και σηπτικό shock

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και αποτελεσματικής προστασίας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών  που επιχειρούν να εισβάλλουν στο σώμα. Το δέρμα που...