fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από τις πυρκαγιές στον Έβρο ζητά το ΚΚΕ

- Χορηγούμενη-

Τεράστια είναι η καταστροφή σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στον Έβρο και ενώ η φωτιά συνεχίζει και καίει για 7η μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρώτης πρόχειρης καταγραφής:

  • τουλάχιστον 950 ζώα απανθρακώθηκαν, 50 ποιμνιοστάσια και 1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν
  • χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντες και τριφύλλια έχουν γίνει στάχτη.
  • μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί αγροτικές υποδομές, αποθήκες με προϊόντα, ζωοτροφές και γεωργικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, ό,τι σώθηκε από τις πυρκαγιές να καταστραφεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε:

– Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

– Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

– Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

– Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.

– Να δοθεί αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

– Να δοθεί αποζημίωση σε όσους μελισσοκόμους κάηκαν οι κυψέλες τους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το χαμένο εισόδημά τους.

– Να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν όλες οι ενισχύσεις, χωρίς πρόβλημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

– Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.

– Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

– Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων

– Να δοθεί άμεση αποζημίωση όσων αγροτικών μηχανημάτων υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της συμμετοχής στην πυρόσβεση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω

Στολτίδης Λεωνίδας

***

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και σε περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας

Εδώ και μέρες, από τις 19 Αυγούστου, αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατακαίνε τον Έβρο και άλλες περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά περικύκλωσε, καίγοντας ό,τι έβρισκε και έφτασε μέχρι τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης, απειλώντας την και οδηγώντας στην εκκένωση όλων των γύρω της οικισμών.

Στο, δε, δάσος της Δαδιάς, έναν πολύτιμο θησαυρό της φύσης, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για μέρες, καταστρέφοντας στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου ό,τι απέμεινε από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά.

18 είναι οι συνάνθρωποί μας –ανάμεσά τους και δυο παιδιά- που έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο εγκλωβισμένοι σε αυτήν την πύρινη λαίλαπα.

Τεράστιες, είναι, επίσης, οι υλικές καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό, σε μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες με απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο.

Η έκταση, η ένταση και η μεγάλη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών –παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων- φανερώνουν με τραγικό τρόπο το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών για τη Δασοπροστασία, την έλλειψη ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη διάσπαση της ενιαίας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και της αναγκαίας και κατάλληλης στελέχωσης όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (Δασική, Πυροσβεστική, υπηρεσιών υγείας κλπ).  Ακόμη, τεράστια είναι η ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, επίγεια πυροσβεστικά μέσα και για την υποχρηματοδότηση.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής της “πράσινης μετάβασης” και της αντίληψης κόστους οφέλους που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και τα μετατρέπει σε καμένες εκτάσεις ή σε πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:

– Για να εξασφαλίσουν τη διαχείριση και προστασία των δασών και σε αυτό το πλαίσιο του ενιαίου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και την πρόληψη.

– Για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε περιπτώσεις πυρκαγιών απομακρυνόμενοι από τους εργασιακούς τους χώρους.

– Για την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, την άμεση, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά  για το σύνολο των ζημιών τους.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο