Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
25.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑλλαγή ώρας – Τι θα συμβεί τελικά φέτος;

Αλλαγή ώρας – Τι θα συμβεί τελικά φέτος;

Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας κι είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία το 2021.

Ωστόσο, οι διαφωνίες στην ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.

Τι θα συμβεί φέτος
Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Φυσικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επιθυμεί την διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.

Η κ. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός».

Ποιος θα αποφασίσει τελικά
Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια