fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Αλεξανδρούπολη: Τα εργατικά σωματεία Έβρου τίμησαν το Πολυτεχνείο

- Χορηγούμενη-

Τα Σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου τίμησαν χθες τους νεκρούς του Πολυτεχνείου στην Αλεξανδρούπολη.

- Χορηγούμενη-1

Με συμβολικό τρόπο και παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης τα ταξικά σωματεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφανιών στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Στην ομιλία που έγινε τονίστηκε ότι:

47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο αγώνας συνεχίζεται.

Τιμούμε την εξέγερση των φοιτητών και του λαού, τηρώντας με αυστηρότητα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, κάνοντας ξεκάθαρο σε όλους ότι:

Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που με απαγορεύσεις νομίζει ότι μπορεί να σταματήσει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.

Κουνάει το δάχτυλο στο λαό με την «ατομική ευθύνη», προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις, που έγιναν υποδειγματικά από το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, ιδιαίτερα με το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού κατ’ απαίτηση των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των αερομεταφορών και των εφοπλιστών. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουμε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης μέσα στις επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, μήνες τώρα δεν πήρε κανέναν ουσιαστικό μέτρο, αφήνοντας αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Ακόμα και τώρα, που μετράμε συνεχώς δεκάδες θανάτους, η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, όπως ζητούν και τα σωματεία των υγειονομικών εδώ και καιρό. Αντίθετα, με την παρότρυνση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ακριβοπληρώνει τους “βρικόλακες” της ιδιωτικής υγείας, που βγάζουν τεράστια κέρδη σε βάρος της δημόσιας υγείας, πίνοντας το αίμα του κοσμάκη.

Βλέπουμε στην πράξη τα οφέλη που χρόνια προπαγανδίζουν κυβερνήσεις και ΕΕ από τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στην Υγεία, με τα δημόσια νοσοκομεία να φρακάρουν και να μετατρέπονται σε νοσοκομεία “μίας νόσου”, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία κερδοσκοπούν και πλουτίζουν από την αγωνία των ασθενών.

Και ταυτόχρονα, ονομάζοντας τις ανάγκες και την Υγεία των εργαζομένων και των παιδιών του κόστος, η κυβέρνηση, δεν πήρε και δεν παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία μόρφωσης, στα ΜΜΜ. Να ποιοι είναι οι νεκτοθάφτες του λαού!

Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, των υγειονομικών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας αυτό το lockdown ίσως και να είχε αποφευχθεί.

Αντί γι αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει αυτές τις συνθήκες για να περάσει το εργασιακό έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, εφαρμόζει την εργασία των 60ωρών εβδομαδιαία με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τώρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται ακόμα πιο ζωντανά σωματεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας φυσικά το έργο των προηγούμενων, προσπαθεί να ξεμπερδέψει μία ώρα νωρίτερα με αυτά.

Λογαριάζουν όμως χωρίς την εργατική τάξη, που θα τους δώσει την πρέπουσα απάντηση!

Δεν θα αποδεχτούμε, στο όνομα του “lockdown” για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη σιωπή, την αδράνεια, τον εφησυχασμό, όταν η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σύνολο της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Οι δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα, έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα τους.

Στην περιοχή μας ζούμε ακριβώς αυτήν την κατάσταση:

* Καταγγελίες εργαζομένων για απόκρυψη κρουσμάτων από βιομηχανία της περιοχής, με τον ΕΟΔΥ να τρέχει και να μην προλαβαίνει να κάνει τεστ λόγω ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού.

* Πολλές δεκάδες κρουσμάτων σε γηροκομεία, που λόγω της φύσης του θα έπρεπε να είναι αποστειρωμένοι χώροι και κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους και όχι “φιλανθρωπικά ιδρύματα” σε τιμές ξενοδοχείου.

* Αλλεπάλληλα  κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

* Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και χρησιμοποίηση του ως νατοϊκή βάση με το βλέμα των Αμερικανών προς την ανταγωνίστρια Ρωσία, μετατρέποντας την πόλη μας σε στρατιωτικό στόχο.

* Εκρηκτική κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο, που έχει δημιουργηθεί από τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, μέσα στους οποίους εντάσσονται και οι ανταγωνισμοί των Ελληνικών και Τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση που γίνεται αυτές τις μέρες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και με την απαράδεκτη απόφαση για τον περιορισμό των συναθροίσεων.

Τους ενοχλεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου γιατί είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

  • Τους ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης που παραμένει ζωντανό. Κόντρα σε παζάρια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σε  επικίνδυνους συμβιμβασμούς που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα που υποστηρίζουν την πρόσδεση της χώρας σε αυτές τις σφηκοφωλιές.
  • Τους ενοχλεί το «ΕΞΩ οι̉ ΗΠΑ. ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» που έγραφαν οι κολόνες στην πύλη του Πολυτεχνείου εκείνες τις μέρες της εξέγερσης του 1973. Ειδικά εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, με τη βάση του ΝΑΤΟ στο λιμάνι, που μετατρέπει την πόλη μας σε «πεδίον βολής φτηνό, που ασκούνται απάνω του ξένοι φαντάροι».
  • Τους ενοχλεί το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», που μεταφράζεται στα σημερινά αιτήματα για τη διασφάλιση εισοδήματος όλων των εργαζομένων,  για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να μην περάσει ο νόμος έκτρωμα που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, για παιδεία που δεν θα στοιβάζει 25 και 27 παιδιά ανά τμήμα ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία έχουμε καθήκον να κρατήσουμε στο προσκήνιο τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όση λάσπη κι αν ρίξουν όσο κι αν προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το τσάκισμα της Αμερικανοκίνητης χούντας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Δείχνει ότι η Ιστορία γράφεται από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, πως κανείς δεν είναι ανίκηττος.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα, δυναμικά, οργανώνοντας από αύριο την απεργιακή μάχη της 26ης Νοεμβρίου. Με πείσμα, με ορμή, με αποφασιστικότητα. Τιμώντας στην πράξη τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, δηλώνοντας στην κυβέρνηση, στα παπαγαλάκια της και στους εκμεταλλευτές μας:

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή, ούτε όπως στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι.

Έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει»!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ