Η Αλεξανδρούπολη στον χάρτη των ευφυών ενεργειακών πόλεων της Ευρώπης! (βίντεο)

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η δημοτική αρχή τοποθετούν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο χάρτη των ευφυών ενεργειακών πόλεων της Ευρώπης. Με συνεπή στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό και δέσμευση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανακοινώνει την έγκριση του έργου με ακρωνύμιο  “IRIS” (Integrated and Replicable Solutions for Co-Creation in Sustainable Cities), το οποίο αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο έργο του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Η2020) και μαζί με την πόλη της Κοζάνης αποτελούν τις δύο μοναδικές Ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην θεματική των Ευφυών Πόλεων και Κοινοτήτων (Smart Cities and Communities) του Η2020.

Αποτελεί σημαντική επιτυχία του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) και το Energy HIVE cluster ενέργειας και φυσικών πόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο προϋπολογισμός του έργου “IRIS” είναι 17.996.569,05 €. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το έργο “IRIS” έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία κατά την αξιολόγησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Χορηγούμενη

 

Ως πόλεις «Φάροι» (lighthouse cities) στο έργο συμμετέχουν η Ουτρέχτη (Ολλανδία), το Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και η Νίκαια (Γαλλία), ενώ ως πόλεις «Ακόλουθοι» (follower cities) συμμετέχουν η Βάασα (Φιλανδία), η Τενερίφη (Ισπανία), η Φοσκάνη (Ρουμανία) και η Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα). Οι πόλεις θα αναπτύξουν συνέργειες μεταξύ τους για την προώθηση των στόχων του έργου με την υποστήριξη από καινοτόμες ΜΜΕ, ερευνητικά ιδρύματα και άλλους συναφείς οργανισμούς. Στόχοι του έργου είναι η αντιμετώπιση πέντε βασικών προκλήσεων που αφορούν την αύξηση της χρήσης Α.Π.Ε., την έξυπνη διαχείριση ενέργειας, την έξυπνη ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας καινοτόμου πόλης προς όφελος των πολιτών και με επίκεντρο τους πολίτες.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα έχει άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες ενεργειακές λύσεις που θα εφαρμοστούν από τις πόλεις «Φάρους» με στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής αυτών σε τοπικό επίπεδο. Μέσω του έργου “IRIS” ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα υλοποιήσει μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενεργειακά θετικών περιοχών μέσω χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (energy positive districts), την ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (V2G solution), την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων κινητικότητας για του πολίτες (όπως car sharing, ηλιακοί σταθμοί φόρτισης, κ.α.), την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την πόλη και τους πολίτες και την περαιτέρω αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Από την συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο έργο “IRIS” θα προκύψουν καινοτόμες ενεργειακές λύσεις που θα συμβάλλουν στην μετατροπή της πόλης της Αλεξανδρούπολης σε μία ευφυή ενεργειακά πόλη με τεχνολογίες που εξυπηρετούν τον πολίτη.

“Εμείς συνεχίζουμε, προσπαθούμε και θα πετύχουμε και άλλα καινοτόμα πράγματα, για να αλλάξουμε ενεργειακά όλη την πόλη, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας” τόνισε οι Αντιδήμαρχος Ενέργειας κ Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φαλέκας.