fbpx
2.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

ALEXANDER GRILL: «Γεύση Ελλάδας στο γύρο» για Έλληνες και Γερμανούς στο Bietigheim-Bissingen στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης

- Χορηγούμενη-

Συνεχίζοντας το «οδοιπορικό μας» στη Γερμανία, συναντώντας τους επιχειρηματίες της ομογένειας στην περιοχή του Bietigheim-Bissingen, στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης, μιλήσαμε και με το Γιάννη Κοροσίδη με καταγωγή από την Αριδαία.

Ο Γιάννης Κοροσίδης ήρθε πριν 20 χρόνια στη Γερμανία από αυτά τα δέκα πρώτα εργαζόταν σε εργοστάσιο και τα τελευταία δέκα έχει το κατάστημα ALEXANDER GRILL CRIECHISCHE SPEZIALITATEN.

Είναι από τους Έλληνες που συναντήσαμε στη Γερμανία και μας είπε ότι ακόμα κι όταν πρωτοήρθε, οι συνθήκες του φάνηκαν σχετικά εύκολες ίσως γιατί είχε ανθρώπους που τον βοήθησαν : «Αν δεν έχεις κανέναν δικό σου άνθρωπο να σε βοηθήσει είναι πολύ δύσκολα στην αρχή. Το μεγάλο μου πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξερα καθόλου γερμανικά, αλλά στο εργοστάσιο που ξεκίνησα τότε να δουλεύω οι περισσότεροι ήταν Έλληνες και έτσι δεν αντιμετώπισα προβλήματα» σημείωσε.

Ο Γιάννης Κοροσίδης, τα χρόνια που το πρωί δούλευε στο εργοστάσιο, τα απογεύματα εργαζόταν στο κατάστημα που σήμερα είναι ιδιοκτήτης. Και όταν ο ιδιοκτήτης και φίλος του,  το 2009 θέλησε να φύγει για Ελλάδα του το πούλησε. Ωστόσο ο παλιός ιδιοκτήτης μετά από δύο χρόνια, μη αντέχοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ξαναγύρισε στη Γερμανία μετά από δύο χρόνια και άνοιξε άλλο μαγαζί εστίασης στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε είναι πολύ ικανοποιημένος από την πελατεία και το τζίρο του καταστήματός του αφού πουλάει περίπου 50 κιλά γύρο την ημέρα. «Οι περισσότεροι πελάτες μου είναι Γερμανοί αλλά και όσοι Έλληνες ζουν στην περιοχή προτιμάνε το κατάστημά μου» σημείωσε.

Στα άμεσα σχέδια του δεν είναι η επιστροφή στην Ελλάδα, αφού έχοντας τρία παιδιά στις ηλικίες των 20, 18 και 16 που ξεκίνησαν τις σπουδές τους  θα ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. «Κάποια στιγμή όταν βγω στη σύνταξη, όπως κάνουν και οι περισσότεροι μετανάστες θα περνάω κάποιους μήνες του χρόνου στην Ελλάδα και κάποιους στη Γερμανία. Τα παιδιά τους αρέσει να πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα, άλλα μέχρι εκεί. Όχι να ζήσουν μόνιμα» επεσήμανε.

Σε ερώτησή μας, αν χρειαζόταν, να πάρει προσωπικό στο κατάστημά του, αν θα προτιμούσε Έλληνες, μας είπε «φυσικά», αλλά αυτή τη στιγμή τα καταφέρνει με τη σύζυγό του.

Προβλήματα ρατσισμού δεν αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα μας είπε πως όταν σκέφτεται πως ήταν η ελληνική κοινωνία πριν είκοσι χρόνια, νομίζει πως τέτοιου είδους προβλήματα ήταν πιο έντονα. «Στο εργοστάσιο που δούλευα είχα προϊσταμένους και διευθυντικά στελέχη  Έλληνες, Ιταλούς και Τούρκους. Ούτε εγώ ούτε κανένας Γερμανός εργαζόμενος είχε πρόβλημα. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ στην Ελλάδα σε ένα εργοστάσιο να υπάρχουν αλλοδαποί προϊστάμενοι και οι Έλληνες εργαζόμενοι να μην έχουν πρόβλημα».

Ωστόσο σημείωσε πως σίγουρα υπάρχουν και ακραίες συμπεριφορές από κάποιους.

Κλείνοντας την συνέντευξη με τον Γιάννη Κοροσίδη, μας είπε πως γενικά δεν έχει παράπονα από το Ελληνικό κράτος. Το βασικό του θέμα όμως είναι η εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία. «Τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν να πάνε στο ελληνικό σχολείο γιατί είναι πάντα απόγευμα και είναι δύσκολο το πρωί να πηγαίνουν γερμανικό και το απόγευμα ελληνικό. Τα κορίτσια μου έβγαλαν το δημοτικό με το ζόρι για να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά και μόνο ο γιος μου πήγε και στο γυμνάσιο κατέληξε.

Σημείωση της συντάκτριας:

Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Κοροσίδη για το χρόνο που μου διέθεσε για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη που αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν και θα παρουσιάσουμε στο evros24.gr για την επιχειρηματική και όχι μόνο ζωή των Ελλήνων στην περιοχή του Bietigheim-Bissingen της Γερμανίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο