9.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Αίτημα των δημάρχων του Έβρου για αύξηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας συμμετοχής στη νέα προκήρυξη Συνοριοφυλάκων στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Ενόψει της προετοιμασίας της νέας προκήρυξης Συνοριοφυλάκων στον Έβρο, η οποία πιθανολογείται ότι θα έχει ως ανώτατο όριο ηλικίας συμμετοχής το 28ο, ζητούμε την αύξηση αυτού κατά 4 έτη (32ο έτος).

- Χορηγούμενη-1

Αναγνωρίζουμε και συγχαίρουμε τη σημαντική προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται για την ασφάλεια στα σύνορα της χώρας μας. Η φύλαξη του τριεθνούς Έβρου καθίσταται απαραίτητη.

Είναι αλήθεια πως, σε εθνικό επίπεδο, η τρέχουσα οικονομική ύφεση, πλήττει την κοινωνία και, ειδικότερα, τις νέες γενιές πολιτών, ενώ οδήγησε σε εκτεταμένη ανεργία.

Οι νέοι άνω των 28 ετών, ‘πληρώνουν το μάρμαρο’ της οικονομικής κρίσης. Προτού, χαρακτηριστούν ως μία γενιά καταδικασμένη, θα πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να μεριμνήσουμε γι’ αυτούς, ώστε να δικαιωθούν και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, θα μπορούσαμε, να υποστηρίξουμε πως το ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής των 28 ετών, το οποίο, ίδιο, υπήρχε και στις αντίστοιχες κι εντός του τρέχοντος έτους εκδοθείσες προκηρύξεις Συνοριοφυλάκων στον Έβρο, αντιτίθεται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας κι αναλογικότητας.

Στηρίζουμε, δε, την ανώτερη θέση, επικαλούμενοι και το γεγονός του ότι στην, περίπου, προ εικοσαετίας, αντίστοιχη, εκδοθείσα προκήρυξη, ως ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής είχε οριστεί το 32ο έτος, ενώ οι αντίστοιχες, ανά την Ευρώπη, το 35ο.

Ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Π.Ε. Έβρου, παρατηρούμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες χειροτέρεψαν μία ήδη υπάρχουσα ‘κατάσταση φυγής’ των νέων πολιτών, λόγω οικονομικού αδιεξόδου.

Κοντολογίς, πιστεύουμε, πως το να δώσουμε την ευκαιρία και στους ‘μεγαλύτερους νέους’ να συμμετέχουν στην προκειμένη προκήρυξη, αποτελεί έναν ‘φάρο ελπίδας’ σε μία, εξόχως, αδικημένη γενιά· αυτή των σημερινών ‘30άρηδων’. 

Σας καταθέτουμε την πραγματικότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι στον ακριτικό Έβρο και ζητούμε την επανεξέταση κι αναδιαμόρφωση του τελικού κειμένου της νέας προκήρυξης Συνοριοφυλάκων.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η παραπάνω επιστολή των δημάρχων του Έβρου έφτασε και στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δημοσχάκη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο

ΘΕΜΑ : Αύξηση του ηλικιακού ορίου στον επικείμενο διαγωνισμό κατάταξης των 250 Συνοριακών Φυλάκων (ΣΝΦ)

Η σημερινή κυβέρνηση, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα θωρακίζει πολυεπίπεδα την εθνικά ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή του Έβρου, ο οποίος συνιστά ΠΥΛΩΝΑ τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης!!

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και της εφαρμογής του Δόγματος της Αποτροπής δια της ισχύος, η κυβέρνηση, προβαίνει πέρα από την βελτίωση των μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής (φωτισμός) προστασίας των συνόρων & στην στελέχωση των αρμοδίων φυλακτικών υπηρεσιών!

Σε συνέχεια της κατάταξης των 400 ΣΝΦ και τοποθέτησης αυτών αποκλειστικά στον Ν. Έβρου, αναμένεται στο προσεχές διάστημα η νέα κατάταξη 250 Συνοριοφυλάκων στις Υπηρεσίες του Έβρου, οι οποίοι όπως διαμηνύσατε και εσείς ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στον Νομό (10/10), αναμένεται να ενισχύσουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμει στην ασφάλεια των συνόρων της περιοχής!

Στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσληψης θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί, η ενδεχόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 έτη τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες Έλληνες πολίτες.
Πρόκειται για ένα συλλογικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως διατυπώνεται και στην επισυναπτόμενη επιστολή που υπογράφουν οι πέντε (5) Δήμαρχοι του Ν.Έβρου, οι οποίοι ζητούν την αύξηση του ηλικιακού ορίου κατά τέσσερα (4) έτη, δηλαδή στα 32!!
Με την εν λόγω διεύρυνση των ηλικιακών ορίων θα δοθεί η ευκαιρία και σε μια νέα αδικημένη ομάδα νέων, οι οποίοι περίμεναν επί σειρά ετών να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις, ώστε να διαμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, μέσα από ένα αναβαθμισμένο ευγενή ανταγωνισμό υποψηφίων έχοντας ως σύνθημα ‘οι αριστείς & πάλι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στην πατρίδα’..

Επιπροσθέτως, αναφέρω ότι ο διαγωνισμός στελέχωσης της Frontex ο οποίος διεξήχθη το 2019, προέβλεπε όσον αφορά τα όρια ηλικίας: Στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος να είναι νεώτερος των 47 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ για το ενδιάμεσο και το προχωρημένο επίπεδο δεν υπήρχε όριο ηλικίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και εντός της επιστολής, προ εικοσαετίας, με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίστοιχη εκδοθείσα προκήρυξη, ως ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής είχε οριστεί το 32ο έτος, ενώ οι αντίστοιχες, ανά την Ευρώπη, το 35ο.

Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος, θα δώσει την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερο ποσοστό νέων ώστε να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας και να παραμείνουν στον τόπο τους, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το δημογραφικό ζήτημα συνιστά μία σύγχρονη απειλή!!

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά και τους οικισμούς της νευραλγικής περιοχής του Ν.Έβρου, τα οποία συνιστούν ενεργά στρατόπεδα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης!
Από την πολύμηνη έρευνα που έχει γίνει, δεν προκύπτει νομικό κώλυμα ή ζήτημα με την ασφάλιση και την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης με την προτεινόμενη αλλαγή …

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε :
· Είναι στα σχέδια σας & στις δυνατότητες σας όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο της δικαίας αύξησης του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 στην αναμενόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας & πρόσληψης νέων Συνοριοφυλάκων;

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ