Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
8.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΑγρότες Έβρου: Πιθανός αποκλεισμός στο τελωνείο Κήπων – Χιλιάδες μπλόκα σε όλη...

Αγρότες Έβρου: Πιθανός αποκλεισμός στο τελωνείο Κήπων – Χιλιάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και «έμφραγμα» στις Εθνικές οδούς

Κλιμακώνεται το αγροτικό μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, στήνοντας μπλόκα σε κόμβους, εθνικές οδούς και συνοριακές διαβάσεις. Στον Έβρο, πληροφορίες αναφέρουν πιθανό αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων, καθώς οι τοπικοί αγρότες ενισχύουν την παρουσία τους στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων.

Πιο αναλυτικά: Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των διελεύσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών στο τελωνείο των Κήπων προχωρούν οι αγρότες του κεντρικού και νοτίου Έβρου.

Τα τρακτέρ έχουν ήδη βγει στα σημεία προσυγκέντρωσης και συντονισμένα θα κινηθούν προς τον συνοριακό σταθμό το απόγευμα. Σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξανδρή, πρόεδρο του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά από το τελωνείο.

Ο κ. Αλεξανδρής περιέγραψε το κλίμα έντονης αγανάκτησης στον αγροτικό κόσμο, που ενισχύθηκε μετά τις πληρωμές της περασμένης Παρασκευής. Τόνισε ότι η αποκλιμάκωση δεν θα έρθει με «μαγικό τρόπο» ή επικοινωνιακά, αλλά μόνο με ουσιαστικά δείγματα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Σε ό,τι αφορά την αποψινή κινητοποίηση, υπογράμμισε ότι οι αγρότες δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν ζημιές, αλλά απαιτούν από την κυβέρνηση να κατανοήσει τις συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος, ενεργώντας με σεβασμό και κανόνες.

Σε βασικούς κόμβους της Ελλάδας, οι δυνάμεις των αγροτών αυξάνονται συνεχώς, με περισσότερα από 5.000 τρακτέρ να βρίσκονται ήδη στους δρόμους. Τα μεγαλύτερα μπλόκα καταγράφονται σε Καρδίτσα (1.500 τρακτέρ), Νίκαια Λάρισας (1.000), Μάλγαρα (250), Ροδόπη (150) και Κουλούρα (50).

Στους οδικούς άξονες η πίεση είναι έντονη, καθώς στα διόδια Μαλγάρων αποκλείστηκαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία μέχρι αργά το βράδυ. Στο τελωνείο των Ευζώνων η κινητοποίηση της ημέρας ολοκληρώθηκε, ωστόσο οι αγρότες εξετάζουν νέα μπλόκα, μεταξύ των οποίων και στους Κήπους Έβρου.

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στην Πελοπόννησο, με συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων της Κορινθίας στον κόμβο Κιάτου την Τετάρτη.

Στη Θεσσαλία, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε δυναμική διαμαρτυρία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, εκφράζοντας αγανάκτηση για το υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και το χαμηλό εισόδημα. Μετά τη συγκέντρωση, κατευθύνθηκαν προς το μπλόκο της Νίκαιας για ενίσχυση.

Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 500 ταξί αναμένεται να βρεθούν στα Μάλγαρα στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας, εκφράζοντας στήριξη στα αιτήματα των αγροτών.

Τα κυριότερα αιτήματα του κλάδου αφορούν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στο ρεύμα, χαμηλότερο ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα)
– Διασφάλιση εγγυημένων τιμών στα προϊόντα
– Άμεση καταβολή ενισχύσεων και πλήρη κάλυψη ζημιών από καταστροφές και ζωικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου – Πρόεδρος η Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου

Με υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου 2025, η εκλογική διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου...

Νέος Μητροπολίτης Αγκύρας ο Γρηγόριος Φραγκάκης – Έχει καταγωγή από τις Σάπες Ροδόπης

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε...

«Βαρβάρα»: Συνταγή για το εκπληκτικό θρακιώτικο γλυκό για την αυριανή εορτή

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές...

Έβρος: Σήμερα κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με πορεία τρακτέρ προς τους Κήπους και αποκλεισμούς δρόμων

Κλιμακώνονται σήμερα Τρίτη (2-12-2025) οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Έβρο, με δεκάδες τρακτέρ από...

Παρόμοια