Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
20.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΆγνωστο το μέλλον των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών – Παραμένουν στις φυλακές της...

Άγνωστο το μέλλον των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών – Παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είναι και Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ευχαρίστησε την Υπατη Εκπρόσωπο και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους και ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την άμεση απελευθέρωση των Ευρωπαίων στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός δήλωσε: «Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών ‘Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της παράνομης ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού, που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Αυτοί οι αξιωματικοί δεν είναι μόνο Έλληνες αξιωματικοί, είναι αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φύλαγαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αξιωματικοί και στελέχη του ΝΑΤΟ, που εκτελούσαν και εκτελούν, όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποστολές της Συμμαχίας.

Δεν είναι ένα θέμα διμερές, το θέμα της συνέχισης της παράνομης κράτησης, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο στελεχών μας. Είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το ΝΑΤΟ. Περισσότερες από 66 ημέρες παράνομης κράτησης, από μία χώρα, η οποία θέλει να μπει στην Ευρώπη και συνεχίζει να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ». Την ίδια ώρα Στην κατακόρυφη αύξηση των νεοαφιχθέντων μέσω Eβρου προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Απρίλιο οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν περισσότεροι μέσω Eβρου παρά δια θαλάσσης.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η μετατόπιση των ροών; Oπως αναφέρει η ΝΖΖ, «όποιος το προσπαθεί μέσω Eβρου, έχει περισσότερες πιθανότητες να μπορεί να κινείται ελεύθερα στη χώρα μετά την ταυτοποίηση. Οι μετανάστες, αντίθετα, που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου, κρατούνται συνήθως επί μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής (hot spots)».

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «η χερσαία διαδρομή (σσ. δια μέσω του ποταμού Eβρου) έχει γίνει πιο ελκυστική και λόγω των προφανώς πιο χαλαρών ελέγχων. Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τη γειτονική χώρα ότι σκοπίμως κάνει τα στραβά μάτια, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Τούρκος TikToker πλήρωσε €22,5 σε ελληνική ταβέρνα και εξόργισε τους συμπατριώτες του – «Μη δίνουμε λεφτά στους Έλληνες» του έγραψαν

Ορυμαγδό σχολίων προκάλεσε βίντεο στο TikTok από γεύμα που έφαγε σε ελληνική ταβέρνα ο...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ τα χρέη μεγαλο-οφειλετών του Έβρου προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Εκατόν τριάντα τέσσερα (134) Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες, επιχειρήσεις, ακόμα και συνεταιρισμοί) του Έβρου, βρίσκονται...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Έβρου

«Από την έναρξη της θητείας μας μέχρι σήμερα, υλοποιούμε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έργα...

Παρόμοια