fbpx
7.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Αγνόησε την πρόσκληση ο κ. Θεοδωρικάκος να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας για τα έργα στο ΚΥΤ Φυλακίου

- Χορηγούμενη-

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για την απόλυτη αγνόηση της πρόσκλησης που απεστάλη την προηγούμενη Παρασκευή (28/01) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του συμβουλίου και να ενημερώσει για τα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη στο Φυλάκιο, και έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Η προθεσμία αναμονής απάντησης του κ. Θεοδωρικάκου στην πρόσκληση, παρήλθε εχθές, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως «η παντελής αδιαφορία του, ακόμα και να επικοινωνήσει με τον δήμο για να απαντήσει και να εξεταστεί κάποια εναλλακτική πρόταση από μέρους του σε ό,τι αφορά το αίτημα ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου», ακυρώνει και την πρόθεση που είχε διατυπωθεί στην ειδική συνεδρίαση για τις δομές του Φυλακίου, στις 25 Ιανουαρίου, να μεταβεί στην Αθήνα επιτροπή που είχε ορίσει το δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των βουλευτών του νομού, σε περίπτωση που ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωνε αδυναμία συμμετοχής σε συνεδρίαση.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του προέδρου του, Χρήστου Ορμανλίδη, με σκοπό να οριστικοποιηθεί η μορφή, ο χρόνος και ο χώρος που θα γίνουν οι συμφωνημένες από το δημοτικό συμβούλιο, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι επικεφαλής θα κοινοποιηθούν άμεσα στους προέδρους των κοινοτήτων των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, που θα έχουν ενεργή οργανωτική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη (08/02), θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Την ίδια ώρα την «επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων έργων και δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή δομών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή αλλοδαπών τρίτων χωρών», επιδιώκει να εξυπηρετήσει η διάταξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που συμπεριλήφθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως προβλέπεται από αυτήν, δεν απαιτείται η οριοθέτηση υδατορεμάτων για την κατασκευή δομών, ορίζεται τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα είναι η μόνη αρμόδια για την υπαγωγή έργων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις δομές, σε περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, παρατείνεται αυτοδικαίως, έως το τέλος του 2022, κάθε πράξη παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των Ο. Τ. Α. α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων που μπήκαν στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Στην ίδια προσθήκη, τονίζεται επίσης ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί τοπική υπόθεση», αλλά συνιστά, αποκλειστικά, «αποστολή του Κράτους» και οι μέθοδοι και τα μέσα που επιλέγονται, εφαρμόζονται μόνον «από τα κεντρικά όργανά του».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο