fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε η Γερμανία 

- Χορηγούμενη-

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο πρόσφατες συλλήψεις προσώπων εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία»

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε σήμερα μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην προφυλάκιση ενός γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ έπειτα από μία κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση… δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς απ΄ό,τι είμαστε μέχρι τώρα ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες», εξήγησε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους. Τόνισε ότι τα νέα μέτρα συμφωνήθηκαν από κοινού με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Τον τελευταίο καιρό ένας ορισμένος αριθμός Γερμανών στερήθηκε την ελευθερία για λόγους ή για χρονική περίοδο που δεν είναι αντιληπτοί», σημείωσε, καθώς εννέα γερμανοί πολίτες, από τους οποίους ορισμένοι έχουν διπλή υπηκοότητα, κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, κατηγορούμενοι ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Η Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών στην Τουρκία, πάνω από τη Ρωσία, και επίσης ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την εξουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να «αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας» στη χώρα του, με σκοπό «να κάνει να σωπάσουν όλες οι επικριτικές φωνές».

Θα απαντήσουμε λέει η Άγκυρα για τις δηλώσεις Γκάμπριελ

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να δώσει την «απάντηση που απαιτείται» στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτήρισε ένα απαράδεκτο παράδειγμα της μονομερούς συμπεριφοράς των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το κλίμα, η τουρκική κυβέρνηση έκρινε ότι οι σχέσεις της με το Βερολίνο δεν θα πρέπει να βασίζονται σε «εκβιασμούς και απειλές».

«Η χώρα μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών για χάρη οικονομικών ζητημάτων όπως δανείων, χρηματοδοτήσεων ή της Τελωνειακής Ένωσης» τονίζεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα πάντως η Άγκυρα σημειώνει ότι θέλει να συνεχίσει να βλέπει τη Γερμανία ως σύμμαχο και φίλη χώρα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τη Γερμανία ως μια χώρα σύμμαχο και φίλη. Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται σε εκβιασμούς και απειλές, αλλά πρέπει να διέπονται από κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου» υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

Τσαβούσογλου: Προσφέρετε καταφύγιο σε τρομοκράτες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, μετά την φυλάκιση υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές.

«Ως μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK και της οργάνωσης FETO στο έδαφός της, οι δηλώσεις από τη Γερμανία δείχνουν απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά και είναι απαράδεκτες» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, αναφερόμενος αντίστοιχα στους αυτονομιστές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Ηδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβυς στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα δε με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο καγκελάριου τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία. «Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα », όπως δήλωσε.

Απαράδεκτες οι συλλήψεις τον ακτιβιστών λέει η Αυστρία

Δριμεία κριτική στις συλλήψεις ακτιβιστών στην Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει “εντελώς απαράδεκτες”, ασκεί σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ζητώντας ταυτόχρονα από την τουρκική κυβέρνηση να επιστρέψει επιτέλους στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ίδιος ανακοινώνει πως θα πιέσει σε όλα τα επίπεδα για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο καγκελάριος, καταγγέλλοντας ως “εντελώς απαράδεκτη” τη σύλληψη και τη φυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τονίζει ότι “πρόκειται για μία προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να επιστρέψει στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, προσθέτει ο Κρίστιαν Κερν και διαβεβαιώνει ότι θα ασκήσει πιέσεις “σε όλα τα επίπεδα για την άμεση απελευθέρωση των εμπλεκόμενων συνεργατών της Διεθνούς Αμνηστίας και των δύο αλλοδαπών θυμάτων”.

Έναν χρόνο έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τρεις μήνες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Ταγίπ Ερντογάν, η Αυστρία εμφανίζεται να έχει κρατήσει ίσως την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, στις διώξεις και στην καταπίεση που ακολούθησαν το πρώτο, και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που υπήρξε το επακόλουθο της έστω και οριακής έκβασης του δευτέρου.

Τόσο ο καγκελάριος Κερν όσο και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς είχαν τοποθετηθεί, ήδη από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, προειδοποιητικά απέναντι στις προθέσεις και τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος δικαίου και η δημοκρατία.

Ο καγκελάριος έθετε, ενόψει και των από τότε προθέσεων του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, θέμα αναστολής της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μάλιστα στη συνέχεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ανάλογη στάση ακολούθησε και ο Σεμπάστιαν Κουρτς στα Συμβούλια υπουργών Εξωτερικών.

Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις μέχρι και πρόσφατα, του Αυστριακού καγκελάριου και του υπουργού Εξωτερικών, απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, οδήγησαν σε μία ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις και σε δριμεία τουρκική κριτική απέναντι στην αυστριακή κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα είχε ανακαλέσει πέρυσι τον Αύγουστο τον πρεσβευτή της στην Αυστρία και η θέση αυτή παρέμενε κενή μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν στις αρχές Ιουλίου ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αυστρία ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Βιέννη.

Η ένταση κλιμακώθηκε από τον Φεβρουάριο και μετά, με τις αντιδράσεις της Βιέννης στο ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του τον Απρίλιο, αλλά και με την απαγόρευση, την περασμένη εβδομάδα, της εισόδου στην Αυστρία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας για να συμμετάσχει σε εκδήλωση οπαδών του Ερντογάν για την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο