fbpx
2.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Αετοχώρι: Ζωντάνεψε ξανά… με αγάπη και μεράκι!

- Χορηγούμενη-

Όταν η αγάπη για τον τόπο μας και το πάθος για τη διατήρηση της παράδοσης γίνεται πράξη, από ανθρώπους με μεράκι και όρεξη για ανιδιοτελή προσφορά, μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα.

Όπως το να αποκτήσει ξανά ζωή ένα χωριό. Ο λόγος για το Αετοχώρι που βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη. Οι πρώτοι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν εκεί το 1925 ερχόμενοι από την ηρωική Σάντα του Πόντου και ήταν κυρίως αγρότες.

Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων σχεδόν εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι επέλεξαν να ζήσουν στην Αλεξανδρούπολη λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρκετοί απ’ αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν και ξεκίνησαν δειλά – δειλά να επιστρέφουν στο χωριό τους έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, ακόμα και μόνο για Σαββατοκύριακα. Το 1987 δημιούργησαν τον «Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντιών Αετοχωρίου Σάντα» με στόχο να διατηρήσουν την παράδοσή τους αλλά και να δώσουν ανάσα ζωής στο Αετοχώρι διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 1997, εγκαταστάθηκαν στο χωριό 10 οικογένειες Ελληνοποντίων που ήρθαν από τη Σοβιετική Ένωση.   

Σήμερα στο Αετοχώρι κατοικούν μόνιμα 25 οικογένειες, οι περισσότερες από νέα ζευγάρια και η πλατεία γέμισε ξανά με παιδιά. Η παλιά παιδική χαρά πήρε ζωή. Παράλληλα ζουν εκεί μόνιμα οικογένειες ευρωπαίων πολιτών αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας που επέλεξαν να εγκατασταθούν  στο χωριό.

Επίσης δεκάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν επισκευασθεί και οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους εκεί.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Αετοχωρίου  βλέποντας να αυξάνεται ο πληθυσμός του χωριού και κυρίως τον αρκετά μεγάλο αριθμό των παιδιών, άνοιξε το κτίριο του Συλλόγου που βρίσκεται στην πλατεία για να τα υποδεχθεί.

Δημιούργησε τμήματα σκάκι, πινγκ πονγκ, προμηθεύθηκε επιτραπέζια παιχνίδια για να περνάνε δημιουργικά το χρόνο τους τα παιδιά του χωριού.

Στόχος είναι σύντομα να δημιουργηθούν τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών και να διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα βραδιές αναπαράστασης ηθών και εθίμων. Επίσης να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του Συλλόγου τόσο με βιβλία όσο και με οπτικοακουστικό υλικό.

Στις 6 Αυγούστου 2022 γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που γιορτάζει η εκκλησία του Αετοχωρίου θα διοργανωθεί μια χοροεσπερίδα στην πλατεία του χωριού.

Κύριο αίτημα των κατοίκων του, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργία Τσιόγκα, που μας έδωσε και τις παραπάνω πληροφορίες,  είναι η ανακατασκευή της πλατείας και της παιδικής χαράς.

Κι έτσι βήμα – βήμα, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις από την αυτοδιοίκηση και το κράτος, το Αετοχώρι ζωντάνεψε και μέρα με τη μέρα γίνεται ένα χωριό ελκυστικό για να ζήσει μια οικογένεια.

Κι αυτό έγινε με τον κόπο, αλλά κυρίως με την αγάπη των καταγόμενων από εκεί. Από τα πρώτα μέλη του «Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντιών Αετοχωρίου Σάντα», που έβαλαν τα θεμέλια και έκτισαν το κτίριο του Συλλόγου μέχρι και τα σημερινά που δουλεύουν συστηματικά για την αξιοποίησή του.

Και οι κόποι όλων ανταμείβονται από τις φωνές και τα γέλια των μικρών παιδιών που ζουν σήμερα εκεί με τις οικογένειές τους και την ευχή όλων μας να επιλέξουν να κάνουν στο μέλλον και τις δικές τους οικογένειες και να μείνουν μόνιμα στο Αετοχώρι…

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο