fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: “Τούρκοι αλιείς ερημοποιούν τον πλούτο του Θρακικού Πελάγους” (βίντεο)

ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΡΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ & ΤΟΥ Β/Α ΑΙΓΑΙΟΥ! Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΟΥΡΑΦΑ & ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΣΥΝΙΣΤΟΎΝ ΤΟΥΣ ΦΑΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!! ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

- Χορηγούμενη-

Στην παρέμβασή του (9/2) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής αναφορικά με την αλιευτική πολιτική περίοδο 2021-27, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης αναφέρθηκε στην θρασύτατη συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών και στις συνέπειες αυτής ερημοποιώντας τον πλούτο του Θρακικού Πελάγους, & του Β/Α Αιγαίου προτείνοντας μέτρα στήριξης των αλιέων μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή!!

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :
📌Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών είναι σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών της κοινής αλιευτικής καθώς και της θαλάσσιας πολιτικής.
📌Αναφερόμενος στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους & του Β/Α Αιγαίου τόνισε ότι η προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων, σχετίζονται με την ικανοποιητική διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων.
📌Ωστόσο, η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές αποτελεί πλέον ανησυχητικό & άκρως επικίνδυνο φαινόμενο!!
📌Χρησιμοποιώντας δολοφονικά εργαλεία καταστρέφουν τον υποθαλάσσιο πλούτο δημιουργώντας σοβαρότατο ζήτημα υπεραλίευσης!!
📌Με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα πλούσια αποθέματα, να καταστρέφεται η θαλάσσια ζωή και ο ελληνικός αλιευτικός στόλος να υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία!!
📌Τόνισε ότι η Ζουράφα της ακριτικής Σαμοθράκης, αποτελεί πολεμικό πεδίο, τόσο για τους Έλληνες αλιείς όσο και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όσον αφορά την προστασία της!!
📌Είναι εθνικής σημασίας, καθώς κατέχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής, αλλά ταυτόχρονα και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της ΑΟΖ.
📌Ανέφερε ότι η υδατοκαλλιέργεια και ιδίως η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Έβρου & της Χώρας!!
📌Υπογράμμισε ότι η δρομολόγηση χρήσιμων έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες των ετών 2010 & 2015, θα αναγεννήσουν την ιχθυοκαλλιέργεια (Τρεις λιμνοθάλασσες) στο Δέλτα του Έβρου!!
📌Μνεία έκανε και στην σπουδαιότητα δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στο Β/Α Αιγαίο και συγκεκριμένα στον οικισμό του Λακκώματος Σαμοθράκης, επιφέροντας πολλαπλά οικονομικά και εθνικά οφέλη για την περιοχή!!
📌Εξήρε εκ νέου την πρότασή του, να συνάπτονται έντιμες διακρατικές συμφωνίες, με χώρες υψηλού ενδιαφέροντος από όπου προέρχονται οι οικ. μετανάστες..
📌Αφορώντας ανθρώπους που διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες & δεξιότητες που δύνανται να αξιοποιηθούν στην τοπική αγορά εργασίας, π.χ αλιεργάτες της Αιγύπτου για ποντοπόρα αλιευτικά καράβια μας.
📌Κλείνοντας αναφέρθηκε και πάλι στην καινοτόμο πρότασή του, αυτή της Σύστασης σχολής Αλιέων -Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα , το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου… και το δε δεύτερο στη Σαμοθράκη ως Παράκτιας Αλιείας!
📌Διασφαλίζοντας στους σπουδαστές, την πιστοποίηση του αλιέα και του αλιεργάτη αποτελώντας πρωτοποριακές Δομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στον πρωτογενή τομέα!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Παρέμβαση :

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

Καλωσορίζουμε τον κύριο Υπουργό, τους κυρίους Γενικούς Γραμματείς του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία τους, διότι πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα βγει μία συνισταμένη πολιτικών που είναι χρήσιμη για όλους μας και ιδιαίτερα για εμάς, που έχουμε και εσωτερικά ύδατα αλλά και θάλασσες.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών είναι σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο, όπως έχετε υπογραμμίσει. Συνδράμει αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών της κοινής αλιευτικής πολιτικής, καθώς και της θαλάσσιας πολιτικής.

Ως προς τις τέσσερις προτεραιότητες του και σε σχέση με το Θρακικό Πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, επιθυμώ να αναφερθώ στο εξής, γιατί για τις άλλες περιοχές θα αναφερθούν οι καλοί μας συνάδελφοι.

Η προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων, σχετίζονται με την ικανοποιητική κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων. Είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω προσπάθεια για αποκατάσταση και διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων, καθώς και απόλυτης τήρησης όλων των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, όμως, η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στον ευρύτερο χώρο του Θρακικού Πελάγους και κυρίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά και ενοχλητικό φαινόμενο, με κίνδυνο να έχουμε προβλήματα, ενδεχομένως, μεταξύ των αλιέων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι είναι θρασύτατοι, χρησιμοποιούν δολοφονικά αλιευτικά εργαλεία και ερημοποιούν τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Η γνωστή Ζουράφα, αποτελεί πολεμικό πεδίο, τόσο για τους αλιείς μας σε ότι αφορά την προστασία της, αλλά, ταυτόχρονα, όμως και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα, γνωστή ως και Λαδόξερα, αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων. Αποτελεί τον φαροστάτη, κύριε Πρόεδρε, διότι υπενθυμίζω, ότι έχουμε δύο κοινά σημεία από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας και τις εκλογικές μας περιφέρειες. Εγώ έχω τον φαροστάτη της ελληνικής επικράτειας που λέγεται Σαμοθράκη με τη Ζουράφα και εσείς έχετε το Καστελόριζο με τη Στρογγύλη. Είναι όμοια τα προβλήματα και δεν διαφέρουν. Έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής, αλλά ταυτόχρονα και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της ΑΟΖ.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί το μεγαλύτερο και το πλέον αποδοτικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας- με τα πλέον νόστιμα, για να τα κάνουμε λίγη διαφήμιση. Η Τουρκία με τη στάση της προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, ανακύπτει σοβαρότατο ζήτημα υπεραλίευσης από τα τουρκικά αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι η εξάντληση των πλούσιων αποθεμάτων, η ουσιαστική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και η τεράστια οικονομική ζημιά που υφίσταται ο ελληνικός αλιευτικός στόλος. Οι Έλληνες αλιείς υπόκεινται σε αυστηρούς και συγκεκριμένους κανόνες, ενώ τα σκάφη τους ελέγχονται, ως γνωστόν, μέσω δορυφόρου, αλλά ταυτόχρονα όμως τηρούμε και το «Διεθνές Δίκαιο», που αφορά αυτή την πολιτική που έχουμε και για την οποία σήμερα συζητούμε.

Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα των παράνομων πρακτικών της Τουρκίας και στον τομέα της αλιείας, πολύ φοβάμαι ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι θα παραμείνουν μόνο ως ευχολόγιο, καθώς το αλιευτικό μας πεδίο είναι κοινό και δυστυχώς, όπως προείπα, το ερημοποιούν βουλιμικά, δολοφονικά- και όχι μόνον οι γείτονές μας.

Η υδατοκαλλιέργεια και ιδίως η θάλασσα ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελεί δυναμικό κλάδο στη χώρα και η ανάγκη για επενδύσεις είναι συνεχής- έχουμε πεδίον δόξης λαμπρό. Το Δέλτα του Έβρου, που αποτελεί την εκβολή του μεγαλύτερου ποταμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, του Έβρου, είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένας σημαντικός υδροβιότοπος με απεριόριστες δυνατότητες, ως προς την δραστηριότητα πολλών επαγγελμάτων. Εκεί λειτουργούν και ελεύθερες εκτροφές και όχι μόνο.

Εντός του Δέλτα, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν τρεις λιμνοθάλασσες, στις οποίες στο παρελθόν υπήρχε έντονη δραστηριότητα και χρησιμοποιήθηκαν για ιχθυοκαλλιέργειες. Μπορούσαμε να ταΐσουμε καθημερινά όλη τη Θράκη μόνο με ψάρι- απίστευτες ποσότητες. Δυστυχώς, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων 15 ετών, μεγάλο τμήμα της υφιστάμενης, έως τότε, εγκατάστασης υπέστη μεγάλη καταστροφή, εξαιτίας της ρήξης. Προκειμένου η λιμνοθάλασσα αυτή να τεθεί σε λειτουργία, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης. Το έχω αναδείξει το θέμα κατ’ επανάληψιν μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Νομίζω, ότι είναι μία πρόκληση και για την πολιτική της αλιευτικής σχεδίασης του Υπουργείου σας, να μπορέσουμε να αναστήσουμε αυτές τις λιμνοθάλασσες που μπορούν να μας φέρουν κέρδη, αλλά ταυτόχρονα και ασφάλεια, διότι επιδιώκουμε την ανθρώπινη παρουσία πλησίον των συνόρων είτε αφορά τους κυνηγούς είτε αφορά τους ψαράδες είτε αφορά τους αγρότες είτε αφορά τους κτηνοτρόφους. Διότι αν αφήσουμε κενό, θα μας το καλύψει ο γείτονας και μάλιστα σε μια περίοδο που εφαρμόζει υβριδικές πολιτικές, ιδιότυπες πολιορκίες, σε βάρος της χώρας και της Ευρώπης.

Επίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω και το θέμα των αλιευτικών καταφυγίων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Εσείς, κύριε Παπαγιαννίδη είστε και μηχανικός και γνωρίζετε τα έργα στην περιοχή του οικισμού Λακκώματος του δήμου Σαμοθράκης. Είχε προγραμματιστεί η δημιουργία του ομώνυμου αλιευτικού καταφυγίου. Η λιμενική μελέτη για την κατασκευή είχε συνταχθεί το 1999. Απαιτείται μία επικαιροποίηση. Είναι ευκαιρία να το κάνετε, το θέλουμε, το αναδείξαμε, το επιδιώκουμε, ενημερώσαμε και τον Πρωθυπουργό που ήρθε πριν από ένα χρόνο και πλέον και ήταν η κύρια Γενική Γραμματέας εκεί και νομίζω ότι, το οφείλουμε όλοι μας και μέσα από αυτήν την αίθουσα θα πρέπει να βγει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους Σαμοθρακίτες, ότι θα φτιάξουμε το καταφύγιο. Είναι απαραίτητο, δεν είναι μόνο για τα αλιευτικά σκάφη της Σαμοθράκης, είναι για όλα τα σκάφη τα οποία ναυλωθούν στην ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω το ρόλο και μάλιστα θα πρέπει αυτό να ολοκληρωθεί σε μία περίοδο που έχουμε εξελίξεις, σε ότι αφορά την ανάδειξη του αναδόχου για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος θέλω να θυμίσω, ότι μετά τη συμφωνία του 1967 μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, τα ποντοπόρα αλιευτικά καράβια μας ανά τον κόσμο στελεχώνονται από Αιγύπτιους αλιεργάτες, ταυτόχρονα δε και τα αλιευτικά σκάφη των εσωτερικών θαλασσών μας. Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε πρόβλημα στελέχωσης των αλιευτικών μας σκαφών και όλοι μας γνωρίζουμε, ότι κρατούμε τη «σημαία» την παγκόσμια σε αυτήν τη διαδικασία και μάλιστα θέλω να πω, ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί και την ειλικρινή βάση μεταξύ των δύο κρατών και μεταξύ των δύο λαών. Όταν κατά την περίοδο της αρχηγίας μου- και όχι μόνον- διαπιστώναμε παραβίαση των θαλασσίων συνόρων μας με «καραβιές»- με 120, με 150 οικονομικούς μετανάστες- ήταν το μόνο κράτος που αντιδρούσε θετικά στο ελληνικό αίτημα το οποίο υποβάλλονταν μέσω της εδώ διπλωματικής τους εκπροσώπησης και μάλιστα, όταν διαπίστωναν ότι ήταν Αιγύπτιοι, με δικά τους έξοδα κάλυπταν την παλινόστηση και με δικά τους έξοδα έφερναν πίσω στα λιμάνια της Αιγύπτου τα καράβια τους.

Ελπίζω, ότι αυτό το θέμα, το οποίο καλύπτει όλα τα ποντοπόρα αλιευτικά μας σκάφη και τα εσωτερικά από την Αίγυπτο, θα μπορούσαμε να το «τρέξουμε» λίγο, επειδή το αφήσαμε πίσω, κύριε Γενικέ, και να δημιουργήσουμε μία Μεταδευτεροβάθμια Σχολή παράκτιας αλιείας, στη Σαμοθράκη με ένα Τμήμα, δεύτερο Τμήμα εσωτερικών υδάτων στις Φέρες, που είναι το Δέλτα του ποταμού και ότι μπορούμε να διδάξουμε και αν λάβετε υπόψη, ότι κάθε χρόνο έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα και πάρα πολλούς πνιγμούς και έτσι θα μπορέσουμε, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, να δημιουργήσουμε αυτήν την εκπαιδευτική Δομή και μάλιστα βλέπω ότι το Υπουργείο Παιδείας, κυρία Γενικέ, είναι θετικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Φανταστείτε, όλοι αυτοί που θα φοιτούν από όλη τη χώρα, να παίρνουν την πιστοποίηση του αλιέα και του αλιεργάτη από αυτές τις δύο Σχολές. Είναι ευκαιρία και θέλουμε τη δική σας τη θετική άποψη, διότι εσείς έχετε λόγο και διότι εσείς ασκείτε την αλιευτική πολιτική της χώρας και πιστεύω, ότι έχουμε όλο το θαλάσσιο πεδίο, αλλά και το πεδίο των εσωτερικών υδάτων, που μπορούμε να κάνουμε μία πρωτοποριακή Δομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και για τα ποντοπόρα μας πλοία, αλλά και για τις εσωτερικές θάλασσες.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, νομίζω ότι μέσα από αυτήν τη σημερινή σύσκεψη-σύγκληση της Επιτροπής Περιφερειών, θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα και ελπίζω, ότι ο κ. Υπουργός και οι δύο Γενικοί Γραμματείς που μας ακούν και έχουν την υπογραφή και τη σφραγίδα του κράτους, αυτά που αιτούμεθα, μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να τα κάνετε πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σουφλί: Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στο Διαδημοτικό Οδικό Δίκτυο...

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Σουφλίου Καλακίκου Παναγιώτη και του αναδόχου «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΟΝ. Α.Τ.Ε.», για το έργο που αφορά παρεμβάσεις για την αποκατάσταση...