19.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Α. Δημοσχάκης: “Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης πρέπει να παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη”

- Χορηγούμενη-

Ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, κατέθεσε με κοινοβουλευτική αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής, την επιστολή των υπαλλήλων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης, σχετικά με την φημολογούμενη μεταφορά της υπηρεσίας από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα.

Σε συνέχεια των συζητήσεων και συναντήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για το ζήτημα με τον υπουργό, ο βουλευτής αιτείται την προσεκτική εξέταση του ζητήματος των υπαλλήλων της υπηρεσίας αυτής που επέχει αρμοδιότητα σε όλη τη Θράκη!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά:
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ, Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ
ΘΕΜΑ : ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει στο προεδρείο της Βουλής επιστολή των υπαλλήλων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης, σχετικά με την φημολογούμενη μεταφορά της υπηρεσίας από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα.
Σε συνέχεια των συναντήσεων και των συζητήσεων που προηγήθηκαν για το ζήτημα με τον υπουργό, ο βουλευτής αιτείται από τον αρμόδιο υπουργό όπως επανεξετάσει με ευαισθησία & προσοχή μέσα στο πνεύμα της συνεννόησης που υπήρξε, το δίκαιο αίτημα των υπαλλήλων του ΠΓΑ της Θράκης!

Ακολουθεί η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι: στις 12.01.2021 σύσσωμο το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης πληροφορήθηκε από άρθρο σε τοπικό ειδησεογραφικό site την ανεπίσημη είδηση για την μεταφορά του ΠΓΑ θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Η είδηση αυτή αιφνιδίασε όλο το προσωπικό, συμβασιούχους και μονίμους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αλλάξουν εν μια νυκτί τις ζωές τους. Το ΠΓΑ Θράκης από το 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει εξυπηρετήσει κι εξακολουθεί να εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο από όλες τις πλευρές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Είναι το τρίτο κατά σειρά ΠΓΑ Ασύλου μετά από εκείνο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη προγραμματισμένες μακροπρόθεσμες ενέργειες. Το ΠΓΑ Θράκης ξεκίνησε την λειτουργία του πριν ακόμη από εκείνο της Θεσσαλονίκης κι εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο οι οποίοι δεν διαμένουν στο νομό αλλά βρίσκονται ήδη στην ηπειρωτική χώρα με προκαθορισμένα ραντεβού που κλείνουν οι ίδιοι ενώ παράλληλα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τις δυο δομές ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή, που απασχολούνται 40 άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει μετακίνηση μικρών σε ηλικία κι ευάλωτων παιδιών και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Το ΠΓΑ Ασύλου Θράκης εξυπηρετεί επιπλέον ανάγκες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερρών.

Σε περίπτωση μεταφοράς του ΠΓΑ Θράκης άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του και ορισμένοι εξ αυτών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας ήρθαν προκειμένου να το στελεχώσουν, οπότε πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου. Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των υπαλλήλων, συμβασιούχων και μονίμων, υπέβαλαν αίτηση με βάση την εντοπιότητά τους και συνεχίζουν να διαμένουν με αυταπάρνηση σε μια κομβική κι ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, μη επιθυμώντας να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους κι έχοντας δημιουργήσει εδώ τις οικογένειές τους.

Πέραν των παραπάνω η μετακίνηση των υπαλλήλων συμβασιούχων και μονίμων σημαίνει απώλεια εισοδήματος καθώς χάνουν το επίδομα παραμεθορίου περιοχής και υποχρεώνονται να καταβάλλουν από τον μισθό τους τα έξοδα μετακίνησης ενώ ταυτόχρονα αυτό σηματοδοτεί την αρχή της απώλειας θέσεων εργασίας των ήδη υπαρχόντων 19 υπαλλήλων προκειμένου να προσληφθούν άλλοι υπάλληλοι εποχικής απασχόλησης στη δομή Φυλακίου, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πλήττονται από συνεχή επισφαλή εργασία τόσο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης η οποία προϋπήρχε και συνεχίζει να απειλεί τους εργαζομένους. Στο ΠΓΑ Θράκης απασχολούνται άτομα που φροντίζουν μέλη της οικογένειας τους με σοβαρά προβλήματα υγείας κι απαιτείται η μη μετακίνησή τους, ενώ είναι γονείς ανηλίκων τέκνων με συζύγους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και πέραν αυτών απασχολούνται άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η μετακίνηση του ΠΓΑ Θράκης σημαίνει απώλεια εισοδημάτων στην τοπική κοινωνία καθώς αρκετά άτομα που απασχολούνται όπως δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι, βιοπορίζονται και απασχολούνται μέσω συναλλαγών με το ΠΓΑ Θράκης. Το γραφείο μας από το 2013 λειτουργεί χωρίς ποτέ να δώσει δικαίωμα και χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν συνδέεται με μόνιμη παραμονή των αιτούντων στην περιοχή. Το γραφείο μας δεν είναι «ανευ αντικειμένου» όπως το χαρακτήρισε ο Υπουργός καθώς ήδη έχει προγραμματισμένα ραντεβού, όπως προαναφέρθηκε , σε βάθος χρόνου.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε σε πρώτη βάση να μην μετακινηθεί το γραφείο από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα ενώ επίσης ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας.
Με εκτίμηση
Οι υπάλληλοι του ΠΓΑ Θράκης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

“Παίζω και Μαθαίνω” … στο “Σπίτι της Αντουανέττας”

O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας ¨το Σπίτι της Αντουανέττας¨ με πολλή χαρά ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος "Παίζω και Μαθαίνω" για τη σχολική χρονιά...