23.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Α. Δημοσχάκης: “Το κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να ανακτήσει την λάμψη που του αρμόζει”

- Χορηγούμενη-

Ενημερωτική επιστολή απέστειλε, την Δευτέρα 29/03/21,  ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης, προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Στόχος της επιστολής ήταν η ενημέρωση του Δημάρχου καθώς και λοιπών θεσμικών Παραγόντων της Αθήνας & της Αττικής για την παρέμβαση του βουλευτή στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Ν/Σ που αφορά την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό (23&24/03) και τον συσχετισμό αυτής με την προοπτική του ιστορικού κέντρου της Πρωτεύουσας! 

Στο πλαίσιο των ομιλιών του (πρωτολογία & δευτερολογία) μεταξύ άλλων ο βουλευτής ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός σχεδίου «ανάστασης» του κέντρου της Αθήνας, παράλληλα με την αστική ανάπλαση στη Ν/Α Αττική.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση της παράλληλης ισότιμης & δικαίας ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ο βουλευτής θέτει την αντιμετώπιση των συνθηκών που εμποδίζουν την υγιή οικονομική, επενδυτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής καθώς και τα επισυναπτόμενα κείμενα & βίντεο των ομιλιών:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη, 29/03/2021 

ΠΡΟΣ : Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Στις 24/03/21 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Ν/Σ του Υπ. Οικονομικών αναφορικά με την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, όπου είχα την τιμή να τοποθετηθώ ως Εισηγητής εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Στις ομιλίες μου (πρωτολογία, δευτερολογία), υπογράμμισα ότι η τεράστια δυναμική της επένδυσης ενδέχεται να υποτάξει την οικονομική, εμπορική & επιχειρηματική δραστηριότητα του ιστορικού & εμπορικού κέντρου της Πρωτεύουσας, οδηγώντας αυτό σε ενδεχόμενη κατάρρευση.

Η καρδιά της Αθήνας είχε στερηθεί την λάμψη της από την δράση οργανωμένων παραβατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται & στις γειτονιές, σε αντίθεση με όλες τις λαμπερές πρωτεύουσες της Ευρώπης!!

Η σημερινή κυβέρνηση με τους αρμόδιους Οργανισμούς επιδιώκει από την πρώτη στιγμή και σταδιακά πετυχαίνει, να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης κυβερνητικής περιόδου…

Η ανακατάληψη των ιστορικών κτιρίων που είχαν μετατραπεί σε ορμητήρια και πολεμίστρες!!

Ο έλεγχος όλων αυτών που ασκούνται στη βία & στο σκληρό έγκλημα, καθώς & η επιστροφή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στους φοιτητές και στους καθηγητές…

…..ανοίγουν τον δρόμο για να επιστρέψει ο πολιτισμός, οι επενδύσεις, η αναγέννηση μιας Πρωτεύουσας που χάθηκε στο σκοτάδι της ιδεοληψίας!!!

Ως επικεφαλής του Δήμου Αθηναίων καταβάλλετε βήμα-βήμα εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα της Αθήνας!!

Όπως τόνισα από του βήματος της Βουλής, το κέντρο της Αθήνας δεν είναι απλά μια συνοικία της πόλης, αλλά αποτελεί την ψυχή του ελληνικού κράτους!!

Φέρει υψηλό συμβολισμό και ότι συμβαίνει εκεί, διακτινίζεται σε όλη την Ελλάδα, είτε πρόκειται για ανάπτυξη είτε για παρακμή… 

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μία ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη και του κέντρου της πρωτεύουσας!

Κατέθεσα την πρόταση, από την έναρξη υλοποίησης της εμβληματικής επένδυσης στον Νότιο Τομέα της Αθήνας μέχρι και την ολοκλήρωση αυτής, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο “ανάστασης” της Αθήνας!

Ώστε η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, η υγιής ανθρώπινη δράση στα πλακόστρωτα, στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, να ανθίσουν έτι περισσότερο…

Επισυνάπτονται αναλυτικά τα κείμενα των δυο ομιλιών μου καθώς και οι σύνδεσμοι των ομιλιών μου.

Ακολουθούν τα κείμενα των ομιλιών και οι σύνδεσμοι των βίντεο:

Η πρωτολογία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργοί,

Το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών απελευθερώνει ένα εμβληματικό έργο μιας ολόκληρης δεκαετίας από τις νομοθετικές, τεχνικές και διαδικαστικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Παρά τη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η σημερινή Κυβέρνηση μένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Προωθεί οραματικές πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό πρόσημο, οι οποίες ενισχύουν τη δυναμικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

Το έργο στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Αφορά τόσο το σύνολο του κοινωνικού ιστού που δραστηριοποιείται πέριξ του ακινήτου του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, όσο και εν γένει την ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και την ανάπτυξη του μεγαλύτερου και του πλέον εντυπωσιακού πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι ανοικτό στους πολίτες. Με μέγεθος μεγαλύτερο των δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλασσίου μετώπου του Σαρωνικού με τον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να δημιουργηθούν εβδομήντα πέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο κατά την επενδυτική δραστηριότητα του έργου για είκοσι πέντε χρόνια -κατασκευή, λειτουργία- θα ξεπεράσει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

Η εικόνα της χώρας θα αναβαθμιστεί στο παγκόσμιο προσκήνιο, λαμβάνοντας τη θέση που έχει απωλέσει, ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα προορίζεται να φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο επιλεκτικού τουρισμού, τουριστικές υποδομές, χώρους επαγγελματικών συναντήσεων και όχι μόνο, το οποίο μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει σε συνάφεια με τις εγκαταστάσεις της πλέον σύγχρονης μαρίνας της Μεσογείου στον Αργοσαρωνικό.

Το πρόγραμμα της επένδυσης έχει καταστεί πόλος έλξης και έχει κινητοποιήσει τους πάντες. Τουρισμός, εστίαση, αναψυχή, υπηρεσίες και ό,τι άλλο κινεί μία οικονομία θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε αυτό το τιτάνιο έργο, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα σε μεγάλες επενδύσεις τις όμορες περιοχές του Αλίμου του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ παράγοντες της χώρας επισημαίνουν πως πνοή θα πάρουν και οι χώροι γραφείων που κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας έχουν αφήσει μεγάλο απόθεμα κενών κτιρίων.

Η σημερινή κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε σκληρά υπό αντίξοες εθνικές και διεθνείς συνθήκες προωθώντας ειδικές διατάξεις, καθώς και κοινές υπουργικές αποφάσεις, βάζοντας μπρος τις μηχανές ενός τεράστιου επενδυτικού έργου το οποίο η απελθούσα κυβέρνηση δεν αγκάλιασε στοργικά. Δεν είχε όραμα, δεν είχε απόφαση. Κορωνίδα της εντατικής αυτής προσπάθειας είναι το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο είναι συνεκτικό και αποτελεσματικό, καθώς διασφαλίζει την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του έργου. Είναι πρακτικό, καθώς ρυθμίζονται διάφορες διαδικαστικές εκκρεμότητες και ενισχύεται περαιτέρω η ταχύτητα, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Είναι εμβληματικό, καθώς με αυτό ολοκληρώνεται μία πράξη δημοσίου συμφέροντος αναφορικά με τη συμφωνία διανομής του ακινήτου.

Ειδικότερα, με το άρθρο 1 στο πρώτο μέρος κυρώνεται η σύμβαση διανομής με το προσαρτώμενο σε αυτήν ειδικό διάγραμμα διανομής που υπεγράφη στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου 2021 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου αφενός και του ΤΑΙΠΕΔ αφετέρου ως εξ αδιαιρέτου συγκυρίων των διανεμόμενων ακινήτων. Συστήνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3986/2011 δικαίωμα επιφάνειας εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου προς το ΤΑΙΠΕΔ για χρονική διάρκεια ενενήντα εννέα ετών, η οποία αρχίζει από τη μεταβίβαση των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία από του λοιπού θα αναφέρεται για λόγους πρακτικούς ως «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Το δεύτερο μέρος αφορά λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών για τον μητροπολιτικό πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Με τις ρυθμίσεις του δεύτερου άρθρου προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης των όρων της υπό κύρωσης σύμβασης με έγγραφη συμφωνία που θα περιβληθεί τον τύπο του ιδιωτικού εγγράφου μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ή μεταξύ των εκάστοτε ειδικών ή και καθολικών διαδόχων τους.

Στο τρίτο άρθρο ρυθμίζεται η διαδικασία εισφοράς των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επιφανείας και πλήρους κυριότητας των ακινήτων του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ προς κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» κατά το ποσόν των 911.200.000 ευρώ. Παράλληλα, ρυθμίζονται τα διαδικαστικά ζητήματα της πραγματοποίησης της σύμβασης μεταβίβασης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Με τις ρυθμίσεις του τέταρτου άρθρου παρέχεται η δυνατότητα στον αγοραστή, στην ανώνυμη εταιρεία «Hellinicon Global S.A.» ή τον εγγυητή του, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε», να πραγματοποιήσει εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά με δικές του δαπάνες, πρωτοβουλία και ευθύνη τις ρητά προσδιοριζόμενες στο εν λόγω άρθρο ενέργειες- εργασίες χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου. Στις προβλεπόμενες ενέργειες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η εντός της περιοχής προς πολεοδόμηση ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, προσβλέποντας στην επίλυση ζητημάτων που έχουν ανακύψει αναφορικά με την αξιοποίηση του πόλου, που φέρουν τον χαρακτήρα δημοσίου συμφέροντος.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις οι οποίες υπάγονται στο άρθρο 5 αφορούν πρωτίστως διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, όπως είναι η περίφραξη του μητροπολιτικού πόλου, η τμηματική έκδοση αδειών, η υλοποίηση κατεδαφίσεων, η διαδικασία έγκρισης κατασκευών, η διαδικασία ανάπτυξης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και όχι μόνο και δευτερευόντως, σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Ειδικότερα, με το άρθρο 5 συμπληρώνεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των νόμων 4062/2012 και 4663/2020 σχετικά με την αξιοποίηση του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Εισάγονται ειδικές πολεοδομικού, εν πολλοίς, περιεχομένου ρυθμίσεις, όπως η ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων σε υψηλά κτίρια, η έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών κατεδάφισης, η κατασκευή περιφράξεων, η διενέργεια ελέγχων από τους ελεγκτές δόμησης, η χρήση ήδη υπαρχόντων κτιρίων αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων. Προβλέπεται η εκτέλεση κατασκευών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός των κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής. Επί της ουσίας οι πολεοδομικές διατάξεις έρχονται να καλύψουν το όποιο υφιστάμενο θεσμικό πολεοδομικό κενό, δίνοντας διευκρινίσεις, επεξηγήσεις και θέτοντας χρονοδιαγράμματα, ώστε να ορίσουν διατάξεις που πολεοδομικά δεν καλύπτονται.

Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία υλοποίησης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, των έργων υποδομής του πόλου και καθορίζεται το καθεστώς εγκατάστασης περιφράξεων. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι απρόσκοπτη και θα υπάρχει περίφραξη μόνο κατά την εκτέλεση των έργων για λόγους ασφαλείας λόγω του μεγέθους του έργου, η οποία και θα απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωσή τους.

Τέλος, το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει το άρθρο 6 στο οποίο ορίζεται η έναρξη ισχύος αυτού. Οι εμπλεκόμενοι στην τιτάνια νομοθετική και όχι μόνο προσπάθεια είναι τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας, Υποδομών, σχεδόν όλοι οι φορείς και οι κεντρικοί οργανισμοί του Δημοσίου και όχι μόνον.

Επίσης, εμπλέκονται το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν των Σωμάτων Ασφαλείας, η ΕΥΔΑΠ, το Κτηματολόγιο, οι όμοροι με το έργο Δήμοι και η Εκκλησία, έχοντας μάλιστα και τέσσερις ιστορικούς ιερούς ναούς στον χώρο του Ελληνικού.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο επισπεύδον Υπουργείο Οικονομικών, με τον επιμελή παριστάμενο Υπουργό και τον συνεργάτη Υφυπουργό. Το ίδιο και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης από την πρώτη στιγμή είχε επωμιστεί το τεράστιο μέρος της όλης επένδυσης. Φυσικά, η υψηλού συμβολισμού και το συνεχές ενδιαφέρον και μάλιστα με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 3 Ιουλίου του 2020 στο Ελληνικό κατά την έναρξη των κατεδαφίσεων και λοιπών προπαρασκευαστικών οικοδομικών εργασιών έχει ιστορική αξία δείχνοντας το υψηλό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την εν λόγω επένδυση.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αναπτυξιακό έργο στο Ελληνικό θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Αττικής. Το Ελληνικό θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικής, επενδυτικής και κοινωνικής δραστηριότηταςΥπάρχει μια σοβαρή εκδοχή των εξελίξεων, μια παράπλευρη απώλεια του μεγάλου επενδυτικού σχεδιασμού. Είναι το σενάριο να απωλέσει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας την αίγλη και τη σημασία που θα πρέπει να έχει.

Δυστυχώς, η Αθήνα, ως πρωτεύουσα, ως παγκόσμιος προορισμός σε ό,τι αφορά το κέντρο της υπέστη πλήγματα τα τελευταία σαράντα χρόνια άλλοτε από το νέφος, άλλοτε από το κυκλοφοριακό, άλλοτε από την ανάπτυξη υπερτροφικών και ανταγωνιστικών εμπορικών κέντρων σε κεντρικά προάστια της Αττικής. Η κύρια αιτία, όμως, ήταν ότι έπεσε θύμα καταχρηστικής άσκησης, όπως μεγάλων αριθμών συγκεντρώσεων, πορειών, καταδρομικών ενεργειών, οι οποίες σε κάποιες περιόδους είχαν μετεξελιχθεί σε ιδιότυπη πολιορκία της πόλης. Το κέντρο της πρωτεύουσας είχε στερηθεί τη λάμψη του από τη δράση οργανωμένων ομάδων που λυμαίνονται τις γειτονιές της Αθήνας σε αντίθεση με όλες τις λαμπερές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Η σημερινή Κυβέρνηση με εργαλείο το νομοθετικό έργο και σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και τα Σώματα Ασφαλείας και κυρίως, την Ελληνική Αστυνομία, επιδιώκει από την πρώτη στιγμή και σταδιακά πετυχαίνει να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης κυβερνητικής περιόδου, μιας μελανής περιόδου για την ιστορία της χώρας, όπου το κέντρο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε εστία βίας, ασυδοσίας, παρανομίας και εγκληματικών ενεργειών, ενώ τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από χώροι ελευθερίας, γνώσης και σκέψης είχαν καταστεί κρησφύγετα βίας και εγκληματικότητας, αποτελώντας πολεμίστρες. Όμως, η πόλη σταδιακά επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στους πολίτες της, όχι μόνο με την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών, αλλά και με αναπτυξιακά έργα.

Ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα της Αθήνας. Μάλιστα, συνάντησα τον Δήμαρχο γι’ αυτό το θέμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή υπογραμμίζω. Ομολογουμένως, η όψη της πρωτεύουσας αλλάζει. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, η δυναμική, ο όγκος, η σύγχρονη ορμή της επένδυσης του Ελληνικού ενδεχομένως να οδηγήσει σε τελική κατάρρευση το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας σε περίπτωση που δεν προβλέψουμε μέτρα, σε περίπτωση που δεν συμπέσουμε σε πολιτικές.

Το κέντρο της Αθήνας δεν είναι συνοικία της πόλης, αλλά αποτελεί την ψυχή του ελληνικού κράτους. Είναι ο διοικητικός και ιστορικός μας πυρήνας ως κράτος, έχει υψηλό συμβολισμό και ό,τι συμβαίνει εκεί διακτινίζεται σε όλη την Ελλάδα είτε πρόκειται για ανάπτυξη είτε για παρακμή. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να θέσουμε ως επόμενο στόχο μια ισόρροπη, ισότιμη και δίκαιη ανάπτυξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε αρμονία με το Ελληνικό. Όταν θα γίνονται τα εγκαίνια, πρέπει να λάμπει η πρωτεύουσα μας στο σύνολό της, όπως έλαμπε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

H δευτερολογία:

 Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ολοκληρώνεται η διαδικασία και εκτιμώ ότι η επένδυση στο Ελληνικό από αφήγημα μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Αλλάζει ριζικά την εικόνα της Αττικής με οφέλη σε οικονομικό, κοινωνικό, τουριστικό, επενδυτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι θέσεις εργασίας, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, τα νέα σύγχρονα κτίρια, οι σύγχρονες υποδομές θα εκτοξεύσουν αναπτυξιακά το παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία προεκλογικά δεσμεύτηκε για την υλοποίησή της και παρά τις αντίξοες συνθήκες τη μετουσιώνει σε πράξη, διασφαλίζοντας μία τεράστια δυναμική, όπως ανέφερα στην πρωτολογία μου, μία δυναμική η οποία όμως ενδέχεται να υποτάξει την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ενδεχομένως οδηγώντας το σε κατάρρευση.

Το κέντρο της Αθήνας είχε στερηθεί τη λάμψη του από τη δράση παραβατικών ομάδων που λυμαίνονται τις γειτονιές της Αθήνας σε αντίθεση με όλες τις λαμπερές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή -και σταδιακά το πετυχαίνει- να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης κυβερνητικής περιόδου. Οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό αυτές τις παιδικές ασθένειες. Ήρθε η ώρα να το πράξουμε και εμείς. Η ανακατάληψη των ιστορικών που είχαν μετατραπεί σε ορμητήρια και πολεμίστρες, ο έλεγχος όλων αυτών που ασκούνται στη βία και στο σκληρό έγκλημα καθώς και η επιστροφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους φοιτητές και στους καθηγητές ανοίγουν το δρόμο, για να επιστρέψει ο πολιτισμός, οι επενδύσεις, η αναγέννηση μιας πρωτεύουσας που χάθηκε στο σκοτάδι της ιδεοληψίας.

Ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει  εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα της Αθήνας.  Όμως, το κέντρο της Αθήνας δεν είναι απλά μια συνοικία της πόλης, αλλά αποτελεί την ψυχή του ελληνικού κράτους, φέρει υψηλό συμβολισμό και ό,τι συμβαίνει εκεί διακτινίζεται σε όλη την Ελλάδα, είτε πρόκειται για ανάπτυξη είτε για παρακμή. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη και  του κέντρου της πρωτεύουσας.

Από την έναρξη υλοποίησης της εμβληματικής επένδυσης στο νότιο τομέα της Αθήνας μέχρι και την ολοκλήρωση αυτής, θα πρέπει παράλληλα να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο ανάστασης της πρωτεύουσας. Το μεγαλείο της Αθήνας θάμπωσε σημαντικά, αλλά όχι ανεπανόρθωτα.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω και ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος με την τροπολογία με γενικό αριθμό 806 και ειδικό 128, άρθρο 6 ικανοποίησε ένα αίτημα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Έβρου αλλά και όλης της χώρας. Νομοθετικά αντιμετωπίζεται η σοβαρή δυσλειτουργία των εν λόγω οργανισμών και η αναγκαστική αδράνειά τους λόγω πανδημίας αποτελεί παρελθόν και μάλιστα, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Με την τροπολογία με γενικό αριθμό 808 και ειδικό 130 του Υπουργείου Πολιτισμού διευκολύνεται η διεξαγωγή αρχαιρεσιών σε όλους τους αθλητικούς φορείς και επιτυγχάνεται η ομογενοποίηση των καταστατικών όλων των αθλητικών φορέων. Ορισμένοι, δυστυχώς, επιλεκτικά ξεχνούν ότι ο νόμος 2725/1999 κατισχύει του πρόσφατου νόμου του 2020.

Προσυπογράφω την προσθήκη στην τροπολογία με γενικό αριθμό 810 και ειδικό 132 από 22/3/2021 με θέμα «Παραχώρηση απλής χρήσης χώρων για δραστηριότητες ναυταθλητικών σωματείων» που κατέθεσε ο επιμελής Γιώργος Καρασμάνης, Βουλευτής Νομού Πέλλας Ο ορισμός «πλεύσιμος ποταμός» θα αιτιολογηθεί, όπως δήλωσε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στον επόμενο νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι υπουργικές τροπολογίες στο σύνολό τους είναι χρήσιμες, ευέλικτες, λύνουν προβλήματα των πολιτών και καθιστούν το κράτος ισχυρό και αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα το καθιστούν και συνεπές απέναντι στους εργαζόμενους, όπως της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Υπερψηφίζω, κύριε Πρόεδρε, τον παρόντα νόμο στο σύνολο και κατ’ άρθρον, καθώς και τις τροπολογίες που αποτελούν σώμα του σχετικού νόμου. Σας καλώ όλους να πράξετε κι εσείς το ίδιο σε μια συνολική προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο οικουμενικός ελληνισμός έχει ήδη ξεκινήσει στο ανατολικό ημισφαίριο να γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων ετών της παλιγγενεσίας. Η φετινή διπλή εορτή του ελληνισμού, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Επανάσταση του 1821 σηκώνει την αυλαία του τρίτου αιώνα ελευθερίας για το ελληνικό κράτος, μιας ελευθερίας που κατακτήθηκε με θυσίες μέσα στους αιώνες και που ακόμα δεν είναι δεδομένη, γιατί ο εχθρός παραμένει ενεργός.

Με τη ματιά στο παρελθόν περιφρουρούμε, ως οφείλουμε, τα κεκτημένα. Με τη ματιά στο μέλλον ενώνουμε τους απανταχού Έλληνες με τα χαρακτηριστικά εκείνα του ελληνικού πνεύματος που υμνήθηκαν στους αιώνες, τη μεγαλοσύνη και την ανδρεία. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο ελληνισμός ενώνει τη φωνή του από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για να θυμίσει ότι το μερίδιο ιστορίας που μας αναλογεί είναι δυσανάλογο των σύγχρονων συνόρων στα οποία έχουμε περιοριστεί.

Από το Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θέλω να ευχηθώ «Χρόνια πολλά» στους απανταχού Έλληνες. Στο πρόσωπο του Προέδρου Πίτερ Κατσαμπάνης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, τη γνωστή ΠΑΔΕΕ, τιμούμε τους τριακόσιους περίπου Έλληνες βουλευτές και γερουσιαστές που κοσμούν τα ξένα κοινοβούλια σε όλη την υφήλιο.

Χρόνια πολλά! Χρόνια ελεύθερα!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο