fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Α. Δημοσχάκης: Η επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων με την Τουρκία συνιστούν τη βάση σχέσεων καλής γειτονίας

- Χορηγούμενη-

Με Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών & με κοινοποίηση στα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πρόεδρο Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, καθώς & στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, επαναφέρει & πάλι, στην αρχή της συγκομιδής, το ζήτημα της παράνομης καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες της τουρκικής όχθης του Έβρου.

Όπως υπογραμμίζει, η επίλυση διασυνοριακών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η παράνομη δραστηριότητα της καύσης καλαμιών που διενεργείται στις απέραντες εκτάσεις ορυζώνων στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου, είναι καίριας σημασίας για τους κατοίκους της νευραλγικής περιοχής του Έβρου.

Η εν λόγω δραστηριότητα, δημιουργεί αιθαλομίχλη και αποπνικτική ατμόσφαιρα, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την κυκλοφορία οχημάτων στο οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την γεωργική καλλιέργεια στο ελληνικό έδαφος.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η γειτονική Χώρα στα πλαίσια της διαδικασίας των προενταξιακών διαδικασιών της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που τη διέπουν γενικά & όχι μόνο να εκμεταλλεύεται τα προβλεπόμενα προνόμια που ανακύπτουν από αυτήν την ειδική σχέση!

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Η παράνομη δραστηριότητα της καύσης των καλαμιών των ορυζώνων στην Τουρκία, επιφέρει πολλαπλές και επιβλαβείς συνέπειες στους κατοίκους του Έβρου.

Η γειτονική χώρα, επιδίδεται τακτικά σε πολιτικές οι οποίες αντιβαίνουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές καλής γειτονίας, καθώς και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Εδώ και χρόνια, υφίστανται διασυνοριακά προβλήματα τα οποία ίσως να φαντάζουν ήσσονος σημασίας στο γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης των σχέσεων μεταξύ των δυο Χωρών, Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο είναι κομβικής σημασίας για τους κατοίκους της ακριτικής και νευραλγικής περιοχής του Έβρου.

Ένα από αυτά αφορά την παράνομη καύση καλαμιών που διενεργείται στις απέραντες εκτάσεις ορυζώνων στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι τούρκοι αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις πλησίον του Έβρου ποταμού ασκούν την προσφιλή αλλά παράνομη πρακτική της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες τους.

Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι η έντονη αιθαλομίχλη, επικίνδυνη τόσο για την υγεία των κατοίκων πλησίον των συνόρων, αλλά και την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ένα οδικό δίκτυο χωρίς ορατότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων.

Επιπλέον, οι βροχές που θα ακολουθήσουν θα ξεπλύνουν τις καλλιεργήσιμες γαίες & τα μολυσμένα νερά μέσω ρεμάτων, καναλιών αποστράγγισης, παραποτάμων θα καταλήξουν στον ήδη μολυσμένο ποταμό Έβρο & από αυτόν εν συνεχεία στο θρακικό πέλαγος με απειλή καταστροφής του αλιευτικού πλούτου τόσο του ΔΕΛΤΑ ποταμού όσο & της θαλάσσιας περιοχής του Β/Α Αιγαίου!

Η κακοδιαχείριση των φυτικών λυμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Τουρκία, η οποία δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πολλαπλή Συμμόρφωση στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης (Αποφ. 262385/ΦΕΚ 509 Β/23-4-2010), απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ.) και επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.

Η Ε.Ε. δίνοντας μεγάλη σημασία επέβαλε στις χώρες, μέτρα συνδέοντας την παροχή ενισχύσεων με την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Είναι συνεπώς υποχρεωτική η εφαρμογή των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που θεσπίστηκαν με την 568/20-1-2004 Κοινή Απόφαση των Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Γεωργίας.

Οι κώδικες προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την εφαρμογή του μέτρου της καύσης φυτικών υπολειμμάτων.

Δυστυχώς οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν οδηγίες και όχι δεσμευτικές απαγορεύσεις που να αποτρέπουν το φαινόμενο ή έστω να επιβάλλουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν την διενέργεια της καύσης, πράγμα που αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των αγροτών την εφαρμογή της πρακτικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:

📌Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προς την γειτονική Χώρα, γιατί επί σειράν ετών οι αγρότες της προβαίνουν σε διάπραξη διασυνοριακών παράνομων πράξεων μη σεβόμενοι τους κανόνες καλής γειτονίας & σε ποιες προπαρασκευαστικές σχεδιάσεις θα προβεί η Τουρκία τώρα στην αρχή της συγκομιδής ώστε να τους αποτρέψει από μη ενδεδειγμένες πρακτικές που προκαλούν επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης & βλάβης στους κατοίκους του Έβρου & όχι μόνο;

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr
spot_img

Διαβασε και αυτο