3.5 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Α. Δημοσχάκης: Ανησυχία στους Εβρίτες για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των τελωνείων Κήπων και Καστανεών

- Χορηγούμενη-

Στο πλαίσιο της ομιλίας ( 0/6)για το σ/ν του Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών -Νίκης αναφορικά με τις μικροχρηματοδοτήσεις, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, αναφέρθηκε εισαγωγικά στην υψηλού συμβολισμού και εθνικής σημασίας της προ ημερών παρουσίας του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. στην ελληνο-τουρκική μεθόριο καθώς και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου στον Έβρο σε σχέση με την Τουρκία!

- Χορηγούμενη-1

Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου στις Καστανιές & στους Κήπους υπογράμμισε ότι :

📌Ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή της Θράκης, καθώς και η αβεβαιότητα αναφορικά με τις διαστάσεις της πανδημίας στη γειτονική χώρα δικαιολογημένα προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

📌Παρόλα αυτά υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στην ηγεσία της κυβέρνησης καθώς και στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

📌Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι, η έντονη κινητικότητα Ελλήνων πολιτών αλλά και των γειτόνων μας με σύντομες αλληλοεπισκέψεις μπορεί να επιφέρουν συνέπειες εθνικές, οικονομικές αλλά και υγειονομικές.

Επί του ν/σ του Υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι:

📌Η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα εισάγει ένα καινοτόμο και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο υπό τη μορφή μικρών δανείων, αυτό των μικροχρηματοδοτήσεων.

📌Με αυτόν τον τρόπο, δίνει μία ”ανάσα” στις επιχειρήσεις, ιδίως στις νεοσύστατες καθώς και στα φυσικά πρόσωπα.

📌Συνάμα, περιορίζεται το φαινόμενο της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα!

📌Παράλληλα, στηρίζεται ο αγροτικός κόσμος, μιας και προβλέπεται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το 2020.

📌Ταυτόχρονα, θεσπίζεται για το τρέχον έτος η καταβολή τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση στηρίζοντας εκατομμύρια πολίτες & ενισχύοντας τα κρατικά έσοδα.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Έβρος πριν από έξι ημέρες υποδέχτηκε τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, τον Ζοζέπ Μπορέλ, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Από εκεί στάλθηκε για άλλη μια φορά ένα ενιαίο και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη και ο Έβρος δεν εκβιάζονται

Σας μεταφέρω σήμερα τον απόηχο αυτής της επίσκεψης και όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν πίσω από τις κάμερες. Ο υψηλός επίσημος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού. Η μετάβασή του στις Καστανιές έγινε με υποδειγματική ταχύτητα και ασφάλεια, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στον κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρώπης. Η μικρή Ελλάδα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει την Ευρώπη με τις ικανότητες και τη νέα πολιτική που ασκείται στον τομέα προστασίας των συνόρων μας.

Η παρουσία του κ. Μπορέλ στέλνει σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ισχύος. Ο αρμόδιος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι και ευρωπαϊκά. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να στηρίξει σθεναρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Η Ευρώπη διατυπώνει ξανά τη στήριξή της από το Φυλάκιο 1 των Καστανιών, ορθώνοντας ενιαίο μέτωπο στην τουρκική προκλητικότητα.

Όμως, τον θετικό απόηχο που περιέγραψα ανωτέρω διαδέχθηκε, κύριε Υπουργέ, η ενδεχόμενη επαναλειτουργία των σημείων εισόδου – εξόδου των Καστανιών και των Κήπων. Προκλήθηκε προβληματισμός και ανησυχία στους κατοίκους αλλά και στους παράγοντες. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Κυβέρνηση, στα αρμόδια Υπουργεία και στους καθ ύλην και κατά τόπον οργανισμούς και όχι μόνον. Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην περιοχή της Θράκης, καθώς και η θολή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη γειτονική χώρα δικαιολογεί απόλυτα τον φόβο των κατοίκων του Έβρου και της Θράκης. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα και θα πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την περιοχή του Έβρου.

Ο νομός μας αποτελεί το σταυροδρόμι βορρά και νότου, ανατολής και δύσης. Δεν απεμπολούμε τον ιστορικό μας ρόλο. Η έντονη κινητικότητα Ελλήνων πολιτών αλλά και των γειτόνων μας με σύντομες αλληλοεπισκέψεις δημιουργούν ερωτηματικά και όχι μόνον. Οι συνέπειες της τακτικής αυτής είναι εθνικές, οικονομικές αλλά και υγειονομικές. Η κατάχρηση του δικαιώματος της άφιξης – αναχώρησης από ορισμένους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά, αποτελεσματικά, με μέτρα ελέγχου και όχι μόνο, γιατί όχι και επιβολής αντίστοιχων που έλαβε η γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η κοινωνία ζητά αυστηρή εφαρμογή, γιατί όχι και την εξάντληση της αυστηρότητας των υγειονομικών ελέγχων λόγω ευπάθειας της περιοχής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κύριε Υπουργέ, αναμένονται οι σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις ή οι διευκρινιστικές σε συνέχεια των χθεσινών που το έχουμε πάρα πολύ ανάγκη.

Τώρα, επί του νομοσχεδίου, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών εισάγεται ένα νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τις χορηγήσεις των μικροπιστώσεων. Προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων πολιτικών για να αναχαιτιστεί η ύφεση συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Διασφαλίζεται η χορήγηση μικροπιστώσεων υπό τη μορφή μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ από νέα ιδρύματα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πολύ σημαντικό αυτό που έχει περιγραφεί στον νόμο. Αποτελεί ένα ευέλικτο και γρήγορο σύστημα χρηματοδοτήσεων πάντα υπό αυστηρή εποπτεία και διασφάλιση ορθών πρακτικών. Το νέο αυτό εργαλείο απευθύνεται στις πολύ μεγάλες, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε νεοσύστατες εταιρείες αλλά και κάθε είδους φυσικά πρόσωπα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω της έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν επιχειρηματικά οι αποκλεισμένες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, οι ανισότητες και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Υπογραμμίζω ότι τα ποσοστά ανεργίας στον Έβρο είναι διαχρονικά υψηλά. Σήμερα δίνεται μια νέα ελπίδα σε όσους ακρίτες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και δεν διαθέτουν ίδια επενδυτικά κονδύλια. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα, μακριά από κυκλώματα παραοικονομίας και σκοτεινές διαδρομές.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σταθώ στην εξαιρετικά σημαντική πρόβλεψη περί παράτασης της απαλλαγής των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το 2020. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης του αγροτικού κόσμου της περιοχής Έβρου. Στο σημείο αυτό χαιρετίζω με θέρμη την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με εισήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ανασταλεί η καταβολή του φόρου επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αποτέλεσε ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξανδρούπολης και λοιπών ομοειδών ενώσεων του νομού, το οποίο διεκδίκησα με σταθερότητα και εισακούστηκε η φωνή μας και από τα δύο Υπουργεία και γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται για το τρέχον έτος η καταβολή τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση. Διευκολύνουμε έτσι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους τα προηγούμενα χρόνια λόγω αδυναμίας πληρωμής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Ωφελούνται οι πολίτες και ενισχύονται τα κρατικά έσοδα. Τέλος, αποκαθιστούμε μια αδικία που αφορά 70.000 περίπου συνταξιούχους, οι οποίοι εισέπραξαν το 2013 αναδρομικά ποσά συντάξεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης και επιδοματικού χαρακτήρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποκτά νέο προσανατολισμό. Στρέφεται σε μέτρα που θα στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα κατατίθεται ένα καινοτόμο, απλό, αλλά ρηξικέλευθο νομοθέτημα για επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει εκ νέου ότι είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, την οποία τροφοδοτεί με πολύτιμα «καύσιμα» εκκίνησης και όχι μόνον.

Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψηφίζω το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και συγχαίρω τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για την πολύμηνη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση που προείπα.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ασφαλιστικές εισφορές: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια Δεκεμβρίου

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Δεκεμβρίου 2021 για ελεύθερους...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ