Γιατί κάποιοι επιλέγουν το Σύμφωνο Συμβίωσης – τι ισχύει και τι όχι (video)

Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια προχωράνε πλέον σε σύμφωνο συμβίωσης. Ένας θεσμός ο οποίος ισχύει από το 2008 και από το 2015 και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει καμία σχέση με το τελετουργικό του γάμου, ωστόσο, νομοθετικά, πολλές διατάξεις, παραμένουν και ισχύουν από τη νομοθεσία για τον πολιτικό γάμο.

Είναι μια σύμβαση η οποία ακόμα δεν έχει ευρεία εφαρμογή, την οποία ωστόσο προτείνουν οι συμβολαιογράφοι στα νέα κυρίως ζευγάρια, όταν υπάρχει κάποιος επείγον λόγος, όπως μία εγκυμοσύνη, για λόγους μοριοδότησης, ακόμα και για φορολογικούς λόγους.

Ένα σύμφωνο συμβίωσης κοστίζει από 100 έως 150 ευρώ, εξηγεί ο συμβολαιογράφος Απόστολος Ευφραιμίδης, οπότε, στον καιρό της οικονομικής κρίσης, και σε σχέση με έναν θρησκευτικό γάμο και το κόστος του, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κάποια ζευγάρια, το επιλέγουν.

Χορηγούμενη

Στο διαδικαστικό τώρα, ισχύει ότι και στον πολιτικό γάμο, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις ταυτότητες τους, και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης το οποίο αποδεικνύει ότι δεν βρίσκονται σε γάμο.

Η λύση του συμφώνου εφόσον είναι συναινετική γίνεται πάλι συμβολαιογραφικα, επισημαίνει ο Απόστολος Ευφραιμίδης, σε αντίθεση περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία με κοινοποίηση εξωδίκων, ωστόσο και σε αυτήν την  περίπτωση, είναι πολύ πιο απλή.