Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
7.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΣχέδιο 585 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμανιών – Στο πλάνο...

Σχέδιο 585 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμανιών – Στο πλάνο και η Καβάλα

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 585 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμανιών, μετατρέποντάς τα σε πυλώνες συνδεσιμότητας, πράσινης μετάβασης και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας τόνισε πως η ανάπτυξη λιμενικών υποδομών αποτελεί βασική προτεραιότητα, ώστε η νησιωτική χώρα να αποκτήσει ίσους όρους ανταγωνιστικότητας με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη διεθνή αγορά.

Η Καβάλα στο σχέδιο
Σημαντική θέση στο σχέδιο έχει και η Καβάλα, καθώς το λιμάνι της συγκαταλέγεται στα πρώτα που θα αποκτήσουν υποδομές cold ironing, δηλαδή ηλεκτροδότηση των πλοίων από ξηράς, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Για τις μελέτες έχουν ήδη κατανεμηθεί 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερα λιμάνια (Λαύριο, Ραφήνα, Καβάλα, Κέρκυρα). Μέχρι το 2029, 12 μεγάλοι λιμένες θα διαθέτουν αυτή την τεχνολογία, ενώ συνολικά 23 λιμάνια αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα ΠΕΚΑ 2021-2027 (150 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Απανθρακοποίησης (115 εκατ. ευρώ).

Ασφάλεια και έλεγχοι
Επιπλέον, προβλέπονται έργα για την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον διεθνή Κώδικα ISPS, καθώς και για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων με βάση τον Κώδικα Σένγκεν και το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), με χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή στήριξη
Ο υφυπουργός στάθηκε και στη σημασία της απόφασης του Ευρωπαίου επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα για διπλασιασμό των κονδυλίων στις υποδομές και μεταφορές, την οποία χαρακτήρισε «κεφαλαιώδους σημασίας».

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και περισσότερων από 25 φορέων και οργανισμών, προσελκύοντας πάνω από 1.500 συνέδρους.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Απάντηση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης μετά τις καταγγελίες Βελόπουλου στη Βουλή για εκκλησιαστικά ακίνητα στον Έβρο

Επίσημη απάντηση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετά τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή...

Έντονη επίθεση Βελόπουλου κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε στη Βουλή με επίκεντρο τον Έβρο και ζητήματα ακίνητης περιουσίας, όταν...

Διεύρυνση απαγόρευσης αγοραπωλησιών ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές εξετάζει η κυβέρνηση

Στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για αγοραπωλησίες ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από μη Ευρωπαίους...

Σουφλί: Συνέλαβαν λαθροθήρα με τρία σκοτωμένα ζαρκάδια

Το Σάββατο 17/1/2026, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από τέσσερις θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης...

Παρόμοια