Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΠως να φτιάξετε ένα κλασικό ρυζόγαλο με ωφέλιμο, κατσικίσιο γάλα για εσάς...

Πως να φτιάξετε ένα κλασικό ρυζόγαλο με ωφέλιμο, κατσικίσιο γάλα για εσάς και τα παιδιά

Το ρυζόγαλο https://stamou.gr/product/paradosiako-rizogalo/ είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας και αποτελεί μια γεύση των παιδικών μας χρόνων. Πρόκειται για ένα απλό, θρεπτικό επιδόρπιο που λατρεύουν μικροί κα μεγάλοι. Φτιάχνεται από αγνά υλικά και με λίγη φαντασία και μεράκι μπορεί να αναδειχθεί σε κάτι εξαιρετικό. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι για να φτιάξετε ένα ρυζόγαλο και να το εμπλουτίσετε ακόμα και με αρωματικά φρούτα και φυτά, όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή μέντα. Κάποιοι το προτιμούν ακόμα και με γεύσεις, όπως κακάο, μαστίχα ή βανίλια.

Στην συνταγή που θα παραθέσουμε στην συνέχεια, έχουμε σαν βάση το κατσικίσιο γάλα, το οποίο θα προσθέσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Για να φτιάξουμε ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα θα χρειαστούμε:

  • Ένα λίτρο κατσικίσιο γάλα
  • 100 γραμμάρια ρύζι γλασέ (κατά προτίμηση καρολίνα ή ό,τι άλλο προτιμάτε)
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • Μία βανίλια (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Δύο κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (για πιο παχύρευστη υφή)
  • Κανέλα για το σερβίρισμα

Προετοιμασία του ρυζιού

Ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά το ρύζι με κρύο νερό. Αυτό βοηθά να αφαιρεθεί το περιττό άμυλο και να γίνει πιο ελαφρύ για καλύτερη υφή και γεύση. Έπειτα, βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το κατσικίσιο γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, αλλά να μην βράσει. Μόλις το γάλα αρχίσει να βγάζει ατμό και να αναπτύσσεται μια ελαφριά κρέμα στην επιφάνειά του, προσθέτουμε το ρύζι που έχουμε ήδη προετοιμάσει.

Ανακατεύουμε συχνά το μείγμα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Το ανακάτεμα διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει και να αρχίσει να χυλώνει. Το κατσικίσιο γάλα προσδίδει στο ρυζόγαλο μια πλούσια και ελαφριά, γλυκιά γεύση.

Μόλις το ρύζι έχει μαλακώσει και έχει απορροφήσει αρκετό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως και να ενωθούν οι γεύσεις. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ξύσμα από φρούτα, όπως λεμόνι ή πορτοκάλι, πρέπει να τα βάλουμε σε αυτό το στάδιο για να αρωματίσουμε το μείγμα καλύτερα.

Αν θέλουμε πιο πηχτή υφή στο ρυζόγαλο μας, μπορούμε να ρίξουμε το κορν φλάουρ, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό.  Στη συνέχεια, το βάζουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το ρυζόγαλο να πήξει όσο επιθυμούμε.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε σε μπολάκια. Μόλις φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία, το μοιράζουμε και πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα, που αποτελεί την κλασική γαρνιτούρα για το ρυζόγαλο, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς έξω, και όχι στο ψυγείο. Όταν παγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το συντηρούμε στο ψυγείο, αφού καλύψουμε τα μπολ με σελοφάν.

Το κατσικίσιο γάλα έχει πιο έντονη γεύση από το αγελαδινό, δίνοντας στο ρυζόγαλο μια πιο πλούσια και βαθιά γεύση. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη γεύση, μπορείτε να κάνετε μισή ποσότητα με κατσικίσιο γάλα και μισή με αγελαδινό.

Αν θέλετε το ρυζόγαλο να είναι πιο κρεμώδες, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά κρέμας γάλακτος ή λίγο βούτυρο στο τέλος του μαγειρέματος.

Εκτός από την παραδοσιακή κανέλα, μπορείτε να γαρνίρετε το ρυζόγαλο με καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες ή ακόμα και μια κουταλιά μέλι.

Το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες όπως και το γιαούρτι https://stamou.gr/katigories-proiontwn/yoghurt/ . Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και περιέχει λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία. Επιπλέον, το ρύζι προσφέρει αρκετή ενέργεια και φυτικές ίνες. Είναι ένα ισορροπημένο επιδόρπιο που μπορεί να καταναλωθεί ως γλυκό μετά το φαγητό ή και ως ένα υγιεινό σνακ, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Κατασκήνωση για άτομα τρίτης ηλικίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εγκαινιάζει τη φιλοξενία της τρίτης ηλικίας στις κατασκηνώσεις του Friendship CAMP. Πρόκειται...

Τέλος η σύνταξη στα 62 – Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στους σημερινούς 55άρηδες

Οι σημερινοί 55άρηδες θα βρεθούν στο στόχαστρο των - υπό συζήτηση - αλλαγών στα...

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Πέθανε η σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη σε ηλικία 41 ετών

Δύσκολες ώρες βιώνει ο Ντέμης Νικολαΐδης, καθώς έφυγε από τη ζωή η σύντροφός του...

Δεκάδες διαρρήξεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή – Συνελήφθη ο ένας, αναζητούνται οι συνεργοί

Δέκα περιπτώσεις διαρρήξεων, ολοκληρωμένων αλλά και σε απόπειρα, που σημειώθηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή,...

Παρόμοια