Eγγυήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής αναφορικά με την επένδυση της υποθαλάσσιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στα κοιτάσματα Πρίνου Θάσου, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μέσω σχεδίου ψηφίσματος στο οποίο κατέληξε χθες κατά πλειοψηφία μετά από μαραθώνια συνεδρίαση.
Το ΔΣ Καβάλας αναγνωρίζει πως το όλο έργο είναι μεν μια στρατηγική επένδυση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά θεωρεί πως η όλη διαβούλευση δεν ήταν επαρκής. Η απόφαση του ΔΣ Καβάλας είναι αρνητική, εκτός και αν η κυβέρνηση δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας, περί μείωσης των ρύπων από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, περί περιβαλλοντικών αντισταθμιστικών και περαιτέρω ενημέρωσης για τα οφέλη και τους κινδύνους.
Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης τόνισε κατά την εισήγησή του πως θα πρέπει να σχηματιστεί μια επιτροπή από τον δήμο Καβάλας με τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να έρθει σε επαφή με κρατικούς φορείς και να ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση από επίσημους φορείς για το όλο έργο.
«Παρών» δήλωσε ο Όμηρος Κυριακίδης από την παράταξη του Θόδωρου Μουριάδη, έχοντας ενστάσεις επί της διαδικασίας, όπως και ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου, ενώ η Στέλλα Αργυρίου ήταν απούσα, οπότε δεν μπόρεσε να ψηφίσει, αλλά διαβάστηκε επιστολή της με την οποία δήλωσε κατά της αποθήκευσης του διοξειδίου. Απών ήταν και ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ομοίως δεν ψήφισε.
Εντωμεταξύ, με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης, παρέθεσε ένα αναλυτικό σκεπτικό με βάση το οποίο είναι επιφυλακτικό το Επιμελητήριο Καβάλας απέναντι στην επένδυση της αποθήκευσης CO2 στο κοίτασμα του Πρίνου:
Προς:
-Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
-Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
-Υπουργείο Ανάπτυξης
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας &
Θράκης
-Βουλευτές Π.Ε. Καβάλας
-Κ.Ε.Ε.Ε.
Με αφορμή τις εν εξελίξει συζητήσεις και ενημερώσεις που αφορούν την υπό εξέταση επένδυση για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, το Επιμελητήριο Καβάλας κρίνει αναγκαίο να καταθέσει δημόσια, τις θέσεις του.
Η προσέγγιση μας στηρίζεται σε τρεις θεμελιώδεις άξονες:
Προστασία του περιβάλλοντος
Διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας
Ρητή και ουσιαστική απόδοση αντισταθμιστικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία
Η περιοχή της Καβάλας και της Θάσου διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και τουριστικό αποτύπωμα, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική οικονομία. Οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα, ιδίως τέτοιου είδους και κλίμακας, οφείλει να αξιολογείται αυστηρά υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε να αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης του οικοσυστήματος, με δυνητικά ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό, την αλιεία και άλλους βασικούς παραγωγικούς τομείς.
Ταυτόχρονα, το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο.
Το Επιμελητήριο Καβάλας ζητά ξεκάθαρες και αναλυτικές απαντήσεις από την Πολιτεία στα εξής ερωτήματα:
Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη διαχείριση πιθανών κινδύνων;
Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ποιοι θα φέρουν την ευθύνη εποπτείας;
Ποια διεθνή πρότυπα θα εφαρμοστούν στην υλοποίηση της επένδυσης;
Ποιο είναι το σχέδιο για την συντήρηση των αποθηκών όταν μετά την αποχώρηση του επενδυτή την ευθύνη θα αναλάβει η ελληνική πολιτεία και με ποιο δημόσιο φορέα;
Η ασφάλεια των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ασαφειών ή υποσχέσεων χωρίς τεκμηρίωση. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα και δημόσια απαντήσεις.
Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφανής έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη διάθεση ανοικτής και διαφανούς επικοινωνίας με την κοινωνία της Καβάλας και της Θάσου, η οποία καλείται να αποδεχθεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, διάλογος ή συναίνεση. Η σιωπή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμμετοχή.
Σε περίπτωση που η επένδυση προχωρήσει, το Επιμελητήριο Καβάλας απαιτεί να οριστούν σαφή, διαφανή και ουσιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες καθώς η επένδυση χρησιμοποιεί δημόσια περιουσία και όχι ιδιωτική και πρέπει να υπηρετεί άμεσα το κοινό συμφέρον ως ελάχιστη αντιστάθμιση για τους κινδύνους και την επιβάρυνση που ενδέχεται να επιφέρει η λειτουργία της εγκατάστασης ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές ανταποδοτικών ωφελειών σε αντίστοιχες περιπτώσεις. ( Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία)
Επιβάλλεται η επένδυση πρώτα να υποδέχεται εκπομπές Cd από τις βιομηχανίες του νομού μας υποστηρίζοντας ενεργά την περιβαλλοντική απόδοση
Θεσμοθέτηση ποσοστού επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της επένδυσης, το οποίο θα αποδίδεται ετησίως στους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου) για έργα υποδομών και κοινωνικής)
Το Επιμελητήριο Καβάλας χωρίς τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θετικά την εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή μας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και να υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.
Ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας του τόπου, το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και τεκμηρίωση σε κάθε πρωτοβουλία που επηρεάζει το μέλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας.