Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στην προσπάθειά του να μεταστεγάσει υφιστάμενα Νηπιαγωγεία, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους που δεν πληρούν τις ελάχιστες λειτουργικές ανάγκες εκπαίδευσης, σε νέες σχολικές υποδομές, πρόκειται να κατασκευάσει δύο (2) Νηπιαγωγεία στο Ο.Τ.706, σε οικόπεδο επιφανείας 3.400,52 m2, πρόκειται να ανεγερθούν δύο σχολικά κτίρια, τα οποία θα στεγάσουν τις σχολικές ανάγκες των 16ου και 23ου Νηπιαγωγείου.
Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθούν τα δύο Νηπιαγωγεία, περιβάλλεται από τις οδούς Δέρκων, Ανδρονίκου, αδιάνοικτου πεζόδρομου πλάτους 3μ και δημοτικής αδιάνοικτης οδού πλάτους 10μ, όπως φαίνεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα της μελέτης. Έχοντας υπόψη την ύπαρξη ιδιοκτησίας στη συμβολή των οδών Δέρκων και Ανδρονίκου, που δεν επιτρέπει την ένωση της κυκλοφορίας μεταξύ των οδών, καθώς και το γεγονός ότι οι υπόλοιπες οδοί είναι αδιάνοικτες, επιλέχθηκε η οδός Δέρκων ως οδός προσέγγισης και εισόδου στους αύλειους χώρους των σχολείων.
Τα δύο κτίρια, τα οποία φέρουν την ιδία λειτουργική επίλυση (όμοια κτίρια), διατάσσονται παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα στην οδό Δέρκων με την κύρια είσοδό τους πλησίον της οδού για άμεση πρόσβαση. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται παράλληλα και η τοποθέτηση των περισσοτέρων αιθουσών διδασκαλίας καθώς και του χώρου φαγητού, στην νότια πλευρά του κτιρίου, αφήνοντας στην βορεινή χώρους με λιγότερες ανάγκες φωτισμού, όπως η αίθουσα ύπνου, τα WC και οι βοηθητικοί χώροι του λεβητοστασίου.
Τα κτίρια είναι ισόγεια κεραμοσκεπή και η στάθμη τους διαμορφώνεται σε υψόμετρο 32 cm πάνω από τον διαμορφωμένο περιβάλλοντα, χώρο. Ο αύλειος χώρος, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί φυσική επέκταση των εσωτερικών, και προσεγγίζεται από δύο εισόδους – εξόδους σε κάθε κτίριο (κύρια είσοδος και είσοδος πολυδύναμου χώρου).
Κάθε κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 551,28 μ2 και περιλαμβάνει :
- Δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας κλασικού τύπου 49,00 μ2 έκαστος, με κοινό βοηθητικό χώρο δραστηριοτήτων μεταξύ τους
- Μία (1) αίθουσα διδασκαλίας ολοήμερου τμήματος επιφανείας 49,00 μ2 με αίθουσα ύπνου εμβαδού 20,70 μ2
- Τρεις (3) χώρους υγιεινής με προθάλαμο βεστιαρίου (έναν για κάθε αίθουσα διδασκαλίας) εμβαδού 19,10 μ2 έκαστος
- Πολυδύναμο Χώρο επιφανείας 56,64 μ2
- Χώρο Φαγητού εμβαδού 32,78 μ2 με κουζίνα
- Γραφείο Νηπιαγωγών εμβαδού 21,15 μ2
- Βοηθητικοί Χώροι (λεβητοστάσιο, αποθήκες, WC γραφείου, κουζίνας και WC ΑΜΕΑ, διάδρομοι κυκλοφορίας).
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021- 2027, στη δράση RSO4.2.β : Δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (2.250.000,00 με ΦΠΑ).
Μετράμε πλέον 40 ημέρες για την ανάδειξη του εργολάβου και στη συνέχεια αρχίζουν τα έργα, γιατί τα σχολεία μας είναι πολλά περισσότερα από κτήρια. Είναι οι χώροι όπου μεγαλώνουν, ονειρεύονται και δημιουργούν τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους εξασφαλίζουμε προστασία, φροντίδα και σύγχρονες υποδομές.
Συνεχίζουμε, με έργο και ευθύνη!!