Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
20.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΗ πίστη φέρνει κοντά Έλληνες και Βούλγαρους ακρίτες

Η πίστη φέρνει κοντά Έλληνες και Βούλγαρους ακρίτες

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στις 14 του μηνός Φεβρουαρίου ε.έ., προσήλθε συμπροσευχόμενος στον κεντρικό Ναό της παραμεθόριας πόλης του Ιβαήλοβγκραντ, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως, καθώς την ημέρα αυτή (1η Φεβρουαρίου κατά το ιουλιανό ημερολόγιο) τιμάται παραδοσιακά εκεί η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος και είναι ημέρα γενικού εορτασμού για την πόλη.

Η μικρή πόλη του Ιβαήλοβγκραντ, τουρκιστί Ορτάκιοϊ, βρίσκεται σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο νοτιοανατολικό άκρο της γείτονος χώρας, όπου μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν έδρα την Μητροπόλεως Λιτίτσης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και κατοικείτο από ελληνικούς πληθυσμούς, οι οποίοι μετά την εκχώρηση της περιοχής στη Βουλγαρία ήλθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Τον Σεβασμιώτατο συνώδευαν η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αν. Μακεδονίας και Θράκης Φανή Μπαχαρίδου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Διαμαντής Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μανώλης Χατζηπαναγιώτου και Ευγενία Μπαϊκούδη, ο π. Κύριλλος Κολτσίδης, ο π. Γρηγόριος Λιόλιος και ο π. Σεραφείμ Ντόβας.

Μετά τον εκκλησιασμό, ακολούθησαν λιτανεία και δέηση στην κεντρική πλατεία, συμβολικό κλάδεμα αμπελιού και παραδοσιακοί χοροί. Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του με την ευκαιρία αυτής της επισκέψεως είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον ελληνομαθή Επίσκοπο κ. Πολύκαρπο, με την Δήμαρχο του Ιβαήλοβγκραντ Diana Ovchazova, να ευχηθούν στους πανηγυριστές της πόλης και να αναθερμάνουν τις φιλικές σχέσεις των ανθρώπων που κατοικούν εκατέρωθεν των συνόρων.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Σαμοθράκη: Συγκλονίζει η περιγραφή του καπετάνιου που δέχθηκε πυροβολισμούς από Τούρκους ψαράδες

Τις στιγμές τρόμου που βίωσε από την επίθεση Τούρκων ψαράδων στη Σαμοθράκη περιέγραψε μιλώντας...

Νεκρή εντοπίστηκε η 59χρονη Βρετανίδα που αγνοούνταν στην Καβάλα: Δυστυχώς το περίμενα, λέει ο σύζυγός της

Η 59χρονη Michel Ann Joy Bourda, που εξαφανίστηκε τον Αύγουστο ενώ ο σύζυγός της,...

Ξάνθη: Εφιάλτης 40 ημερών για 79χρονη Σουηδέζα – 30χρονος την κρατούσε φυλακισμένη και την κακοποιούσε

Σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης αποκαλύφθηκε στην Ξάνθη, με θύμα μία 79χρονη γυναίκα από τη Σουηδία....

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Β. Σπανάκης στην Αλεξανδρούπολη

Χθες Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ναϊτίδης, υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη...

Παρόμοια