Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΚικίλιας: Ανά 20 λεπτά ξεσπούσε και μία πυρκαγιά χθες στον Έβρο

Κικίλιας: Ανά 20 λεπτά ξεσπούσε και μία πυρκαγιά χθες στον Έβρο

«Φέτος τα εναέρια σηκώνονται με τον πρώτο καπνό. Έχουμε βιώσει με πικρό τρόπο πολλές φορές, ότι αν αφήσεις μια πυρκαγιά να εξελιχθεί δεν φτάνουν 20-30 εναέρια μέσα» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

«Αν φτάσεις στο πεδίο στην έναρξη της πυρκαγιάς έχεις υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να την πιάσεις. Αυτό κάνουμε λοιπόν, προσπαθούμε να φτιάξουμε πιο έγκαιρα στο πεδίο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι εκτός από το νέο επιχειρησιακό δόγμα, καθοριστικός είναι ρόλος της πρόληψης.

«Σήμερα το πρωί είδα στην πλατφόρμα για τις δηλώσεις καθαρισμού- και θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας- ότι έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα μέχρι τώρα και έχουμε άλλες δέκα μέρες, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το νούμερο είναι εντυπωσιακό. Κάποιοι πήγαν στα οικόπεδα του μπαμπά τους ή του παππού τους, που δεν είχαν πατήσει ποτέ, τα είδαν και τα καθάρισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Βοηθάει αυτό, σταματάει η φωτιά όταν δεν έχει χόρτο. Όταν έχει είναι πυριτιδαποθήκη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των καθαρισμών που έχει πραγματοποιήσει το ΥΠΕΝ, καθώς και οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μίλησε επίσης για τις πολλές ενάρξεις πυρκαγιών- σχεδόν τριπλάσιες φέτος τον Ιούνιο συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα- και για τη μεγάλη πίεση και δυσκολία που δημιουργούν στους πυροσβέστες οι περιαστικές- περιδασικές πυρκαγιές, όπου τα σπίτια είναι μέσα στα δέντρα. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί; Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και εκεί ζουν άνθρωποι μέσα στα πεύκα, μέσα στα δάση, πολύ – πολύ κοντά στον κίνδυνο όταν ξεκινά μια πυρκαγιά. Οπότε εκεί που δεν έχεις χρόνο να αντιδράσεις και πρέπει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά να εκκενώσεις, να βάλεις πυροσβεστικά και να φτάσουν τα εναέρια, είναι το πιο δύσκολο» τόνισε.

23 ενάρξεις χθες στον Έβρο – Ανά 20 λεπτά εκδηλωνόταν μια πυρκαγιά

Τέλος, αναφέρθηκε στην ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μακεδονίας- Θράκης, δηλώνοντας: «Εχθές στον Έβρο, το έχω πει πολλές φορές, στο κομμάτι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι για εμάς, είχαμε 23 ενάρξεις πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στις γύρω περιοχές. Βάζω το ερώτημα για μια ακόμη φορά, λέγοντας ότι εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι στρατηγικής σημασίας η περιοχή για εμάς. Συνεργαζόμαστε με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την Ελληνική Αστυνομία. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί πάλι να είναι τυχαίο ότι εχθές για κάποιες ώρες είχαμε ανά 20 λεπτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία του δάσους» κατέληξε.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ξένοι στην πόλη τους νιώθουν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης

Στριμωγμένοι έως και εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της τεράστιας...

Άνοδος 150 μόρια στη Σχολή Ψυχολογίας Διδυμοτείχου – Πτώση στη Νοσηλευτική Σχολή Αλεξανδρούπολης

Σε 70.276 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των φετινών υποψηφίων, από τους οποίους οι 59.822...

Τελωνείο Ορμενίου: Σύλληψη 2 ημεδαπών για μεταφορά στη χώρα μας απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Συνελήφθησαν την 23-7-2025 το βράδυ στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου Έβρου από αστυνομικούς της...

4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα 31 τμήματα των 10 σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνολικά 4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες εισάγονται στα 31 τμήματα των 10 σχολών του...

Παρόμοια