Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΦεγγάρι του Κάστορα: Η προτελευταία πανσέληνος του 2023

Φεγγάρι του Κάστορα: Η προτελευταία πανσέληνος του 2023

Στις 27 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα, θα εμφανιστεί η πανσέληνος του Νοεμβρίου ή το «φεγγάρι του κάστορα» όπως είναι επίσης γνωστή, η οποία θα είναι η προτελευταία πανσέληνος του 2023.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και μια μερική έκλειψη Σελήνης. Το φαινόμενο, θα ξεκινήσει στις 21:01 (ώρα Ελλάδος) καθώς η Σελήνη θα εισέρχεται στην παρασκιά της Γης, αλλά μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής με γυμνό μάτι.

Όπως αναφέρει το Forbes, το «φεγγάρι του κάστορα» θα φαίνεται μεγαλύτερο και για περίπου 15-20 λεπτά θα είναι πορτοκαλί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βλέπουμε μέσα από το πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.

Το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα στην ατμόσφαιρα από το μικρού μήκους κύματος μπλε φως, το οποίο προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κάστορα»

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, το «φεγγάρι του κάστορα» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Οι πανσέληνοι παίρνουν τα ονόματά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες των ζώων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τον Νοέμβριο, οι κάστορες αρχίζουν να καταφεύγουν στις φωλιές τους αφού έχουν συγκεντρώσει αρκετή τροφή για να αντέξουν το χειμώνα.

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στις 26 Δεκεμβρίου 2023 – η πρώτη πανσέληνος του χειμώνα και η τελευταία του έτους.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Πληροφορίες για αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Προέδρους

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προχωρά σε σημαντικές...

Μερομήνια 2025-2026: Πιθανότητα για “λευκά Χριστούγεννα” – Ζεστή Πρωτοχρονιά

Τα παραδοσιακά μερομήνια, που αποτελούν μια εμπειρική μέθοδο πρόγνωσης του καιρού και καταγράφονται τον...

Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών και ενός πυροβόλου όπλου

Συνελήφθη την 15-8-2025 το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού...

Καιρός : Ολική μεταβολή του σκηνικού με καταιγίδες και αστάθεια από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη

Στην Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα...

Παρόμοια