Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
30.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικηΜηταράκης από Έβρο: «Μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές και φυλάξαμε τα σύνορα»

Μηταράκης από Έβρο: «Μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές και φυλάξαμε τα σύνορα»

Τους στόχους της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε στον Έβρο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε όλο το μήκος τω χερσαίων συνόρων.  

Ο κ. Μηταράκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». 

Όπως συμπλήρωσε, «θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια». 

«Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό κι άλλα αποτρεπτικά μέσα. Σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην επέκταση του φράχτη του Έβρου», είπε. 

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στην εκδήλωση για την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο:  

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,  

Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.  

Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.   

Φυλάξαμε τα σύνορα, αλλά αντιμετωπίσαμε και αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο εντός Επικράτειας, με ταχύ διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, όπως είχαμε δεσμευθεί, με την λειτουργία των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών, με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.  

Διεθνοποιήσαμε την κρίση. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη των κρατών πρώτης υποδοχής, τους MED5, με στόχο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρόσφατα με τη Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, 15 κράτη μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου.   

Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό κι άλλα αποτρεπτικά μέσα. Σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρα στην επέκταση του φράχτη του Έβρου. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, με γνώμονα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.  

Σας ευχαριστώ.  

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

Παρόμοια