Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
33.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΑλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Η επίσημη απόφαση

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια – Η επίσημη απόφαση

Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, που φέτος πέφτει στις 31 του μήνα, καθώς έχει παγώσει το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου, δηλαδή της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας.

Παρά τη συζήτηση για να καταργηθεί η αλλαγή ώρας εντός του 2021 όπως σχεδίαζε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία του κορονοϊού, το Brexit αλλά και γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως έγραφε το Bloomberg τον περασμένο Μάρτιο, ανέβαλαν την απόφαση, με αποτέλεσμα να περνάμε και πάλι στη χειμερινή ώρα.

Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου λήγει η θερινή ώρα υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να μετακινήσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.

Όπως αναφέρει το υπουργείο: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Αλλαγή ώρας: Τι έχει συμβεί με τη συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου
Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου ξεκίνησε όταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, αφήνοντας τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021, όμως το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός – TikToker με 300.000 ακολούθους και 153 γραμμάρια κοκαΐνης

Στη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού, ο οποίος διατηρεί δημοφιλές προφίλ στο TikTok με περίπου...

Δεκαπενταύγουστος στον Απαλό: Διήμερο πανηγύρι με χορό, μουσική και τον Μάκη Δημάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού «Ο Φάρος» προσκαλεί όλους σε ένα διήμερο γλέντι για τον...

Αλεξανδρούπολη 2025: Ο Τουρισμός σε Σταθερά Ανοδική Πορεία

Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέτρος Κυριακίδης του Δήμου Αλεξανδρούπολης δείχνουν...

Παρόμοια

Επίδομα αδείας: Πριν την έναρξη των διακοπών η πληρωμή

Καθώς οι καλοκαιρινές άδειες πλησιάζουν για τους περισσότερους εργαζόμενους, υπενθυμίζεται πως η καταβολή του...