Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
31.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΆνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων

Επιτρέπεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στα άτομα κάτω των 18 ετών

“Πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των εφήβων με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έτσι, από σήμερα Πέμπτη (15/7) και τα παιδιά του Λυκείου θα έχουν το δικαίωμα να προγραμματίσουν τον δικό τους εμβολιασμό, ώστε να απολαύσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, αλλά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματά τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από τον Σεπτέμβριο.

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τον εμβολιασμό των εφήβων

  • Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), οι έφηβοι έχουν κατά το 1/6 μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και κατά το 1/10 μικρότερο κίνδυνο θανάτου από το COVID-19 σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες 18 έως 29 ετών. Ωστόσο, ο χαμηλός κίνδυνος δεν αποτελεί μη κίνδυνο.
  • Έτσι, οι ανεμβολίαστοι έφηβοι παρουσιάζουν πιο συχνά το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, γνωστό και στη χώρα μας ως σύνδρομο MIS-C. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της COVID-19 που προκαλεί φλεγμονή στα εσωτερικά όργανα και που μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.
  • Μια άλλη μελέτη από τις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι νοσηλείες εξαιτίας της νόσου Covid-19 σε εφήβους μεταξύ 12 έως 17 ετών από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ήταν κατά τρεις φορές περισσότερες από αυτές της γρίπης. Και μάλιστα τη στιγμή που τα παιδιά φέτος φορούσαν μάσκα και πολλά σχολεία ήταν κλειστά.
  • Στην ίδια μελέτη, το 70,6% από τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα), το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν πλέον την άποψη, πως ίσως οι επιστήμονες να είχαν υποεκτιμήσει τη συχνότητα των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid-19 στους εφήβους και πως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει, ιδιαίτερα στα παιδιά με υποκείμενο νόσημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.

Πως κλείνεται το ραντεβού;

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και των κωδικών στο taxisnet, οι γονείς θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Κλείνοντας το ραντεβού ο γονέας αυτόματα συναινεί με τον εμβολιασμό του παιδιού του. Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Εάν ο γονέας ή κηδεμόνας κλείσει το ραντεβού στο φαρμακείο, ή σε ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Τούρκος TikToker πλήρωσε €22,5 σε ελληνική ταβέρνα και εξόργισε τους συμπατριώτες του – «Μη δίνουμε λεφτά στους Έλληνες» του έγραψαν

Ορυμαγδό σχολίων προκάλεσε βίντεο στο TikTok από γεύμα που έφαγε σε ελληνική ταβέρνα ο...

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ τα χρέη μεγαλο-οφειλετών του Έβρου προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Εκατόν τριάντα τέσσερα (134) Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες, επιχειρήσεις, ακόμα και συνεταιρισμοί) του Έβρου, βρίσκονται...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Παρόμοια