Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
32.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΜε απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κλείνουν τα αιμοληπτήρια Σαμοθράκης, Μεταξάδων...

Με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κλείνουν τα αιμοληπτήρια Σαμοθράκης, Μεταξάδων και Δικαίων;

Με έγγραφο που εστάλη στα αιμοληπτήρια της ΠΕ Έβρου από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, γνωστοποιείται ότι παρατείνεται μέχρι στις 29 Φεβρουαρίου 2020 η λειτουργία των υπαρχόντων αιμοληπτηρίων, εν αναμονή ωστόσο της απάντησης του Υπουργού Υγείας κ. Κοντζαμάνη.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο πάλι του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, τα αιμοληπτήρια σε Σαμοθράκη, Μεταξάδες και Δίκαια έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους στις 31 Ιανουαρίου του 2020 αφού από τις 28 Ιουνίου του 2017 και μετά λειτουργούν παράνομα.

Τα αιμοληπτήρια αυτά, επέτρεπαν σε κατοίκους περιοχών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην “τρίτη ηλικία”, να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον σε εργαστηριακές εξετάσεις, δίχως να αναγκάζονται να ταξιδεύσουν.

Το Υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη λειτουργία χώρων διενέργειας αιμοληψιών ή και προσωρινής φύλαξης δειγμάτων αίματος, ενημερώνει δια μέσου του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ότι επίκειται σχετική με το ζήτημα νομοθετική ρύθμιση.

Και ζητά να ενημερωθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία των αιμοληπτηρίων μέχρι την ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης, όσων αφορά σε περιπτώσεις απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών (νησιά με μόνιμο πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκων), περιοχές όπως είναι τα Δίκαια, οι Μεταξάδες και η Σαμοθράκη.

Το παραπάνω θέμα φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΖΩΗ”, όπου η πρόεδρος Έφη Ορφανού, με την οποία συνομιλήσαμε σχολιάζει:

“Πραγματικά πιστεύω πως δεν υπάρχει προηγούμενο. Μετά από εντολή του Υφυπουργού Υγείας, κ Β. Κοντοζαμάνη, με έγγραφο από 24.12.19 να παραμείνουν τα αιμοληπτήρια ανοιχτά, ο ΙΣΕ συνεχίζει να τρώγεται και θέλει να τα κλείσει.
Σαμοθράκη, Μεταξάδες και Δίκαια βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.
Αντί να βλέπουμε την ανθρωπιστική πλευρά της προσφοράς αυτής, προσθέτουμε προβλήματα. Δεν γνωρίζω εάν άλλος Ιατρικός Σύλλογος ασχολείται τόσο με το θέμα αυτό, όσο ο Πρόεδρος του ΙΣΕ. Πραγματικά θα με ενδιέφερε να μάθω.
Φυσικά ο Σύλλογος μας, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και ενημέρωσε άμεσα το Υπουργείο Υγείας και τον Διοικητή της 4 ΥΠΕ, ώστε να δοθεί λύση”.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Καύσωνας στον Έβρο: Υποχρεωτική παύση εξωτερικών εργασιών – Πρόστιμα και τηλεργασία για ευπαθείς ομάδες

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε...

Σχέδιο πόλης Νέας Χηλής: Υπογραφές 27 κατοίκων με αίτημα συζήτησης

Τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος κοινοποίησε  τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα...

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο

Η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων, μετά την απάντηση της Αθήνας στις...

Αλεξανδρούπολη: Επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες

«Μάστιγα» για τους αγρότες του Έβρου αποτελούν τα κοπάδια αγριογούρουνων τα οποία πέφτουν στα...

Παρόμοια