18 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025

Θεοφάνια με Αράπηδες, Μωμόγερους, Καμήλες

- Χορηγούμενη-

Πολλά είναι τα έθιμα που ξεκινούν τα Θεοφάνια, τοπικά καρναβάλια , με μεταμφιεσμένους και γλέντι μέχρι το πρωί.

Εθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο τα Θεοφάνια
Η Διονυσιακή λατρεία και όλα τα παραδοσιακά δρώμενα που την ακολουθούν στο διάβα της μακράς ιστορικής διαδρομής των ορεινών περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας σημάδεψαν την πολιτιστική ζωή των ντόπιων κατοίκων.
Σήμερα, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν με πίστη και περηφάνια να τηρούν και να αναβιώνουν κάθε χρόνο όλα αυτά τα έθιμα που χαρακτήρισαν τις περιοχές τους.

Εθιμα Θεοφανίων με ρίζες σε Διονυσιακά Δρώμενα
Σε αυτές τις ποικίλες εκδηλώσεις, που έχουν τις ρίζες τους σε διονυσιακά δρώμενα, όπως και στα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς, κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, τα κουδούνια, τα τραγούδια, οι χοροί και οι αναπαραστάσεις. Όλα τα στοιχεία δείχνουν τον πρωτογενή σκοπό αυτών των εκδηλώσεων, που δεν είναι άλλος από την ευημερία και την καλοχρονιά πάντα όμως με την ευρύτερη διάσταση της καλής υγείας και της πλούσιας σοδειάς.
Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου, παρουσιάζουν ομοιότητες με τη Διονυσιακή λατρεία που ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της αρχαίας Δράμας. Οι εορτασμοί εξυμνούν την έλευση της άνοιξης και τη γονιμότητα της γης.

Το σύμβολο της μάσκας και η σημασία του στα έθιμα του Δωδεκαημέρου
Το σύμβολο της μάσκας, που επικρατεί, παραδίδει την ταυτότητα των ανθρώπων που τη φορούν και τους δίνει την ελευθερία να δρουν με αισχρότητα και παραλογισμό. Οι μάσκες ή η ζωγραφική του προσώπου με λάσπη και τέφρα, οι φαλλοί και τα δέρματα ζώων θυμίζουν την εμφάνιση των Σατύρων και των άλλων ακολούθων του Διόνυσου.

Mεταμφιεσμένοι με προβιές, μάσκες και κουδούνες για τον ερχομό της άνοιξης
Οι Αράπηδες, τα Μπαμπούγερα, οι Μωμόγεροι, η Καμήλα είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων και κρατώντας ζωντανούς συμβολισμούς που σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.

Αράπηδες ανήμερα των Θεοφανίων
Ανήμερα των Θεοφανείων στη Δημοτική Κοινότητας Νικήσιανης του δήμου Παγγαίου, στο Μοναστηράκι, στον Ξηροπόταμο και στο Βώλακα της Δράμας, τελείται με διάφορες παραλλαγές ένα δρώμενο γνωστό ως Αράπηδες, επειδή στην μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κυριαρχεί το μαύρο χρώμα: μαύρες φλοκωτές κάπες και εντυπωσιακές υψικόρυφες προσωπίδες, κεφαλοστολές από γιδοπροβιές.

Στο γραφικό ορεινό οικισμό της Νικήσιανης του δήμου Παγγαίου, το πανάρχαιο έθιμο των Αράπηδων τελείται κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων. Η ιστορία του μεγάλη και ο συμβολισμός του μοναδικός. Αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια, βγαίνουν στα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού χορεύουν ντόπιους χορούς συνοδευόμενα από παραδοσιακές μουσικές.

Το έθιμο με τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης
Τραγόμορφες φιγούρες των «Μπαμπούγερων», μορφές που ξεπηδούν από τη λατρεία της Μητέρας Γης και του θεού Διονύσου. Άνθρωποι μεταμφιεσμένοι με κατσικοδέρματα και με πρόσωπα μαυρισμένα με αιθάλη, τραγουδούν και χορεύουν, ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα. Έτσι και φέτος ανήμερα των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθούν τα «Μπαμπούγερα» στην Καλή Βρύση με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το δρώμενο.

Μωμόγεροι τα Θεοφάνια στη Δράμα
Πρόκειται για ένα λαϊκό σατυρικό δρώμενο με προθεατρική μορφή. Τελείται από τους Πόντιους με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Δράμας. Αναπαρίσταται στις αυλές των σπιτιών και στις πλατείες τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Κύριο πρόσωπο ο Μωμόγερος η Κιτί Γοτσάς με θίασο συντελεστών όπως η νύφη και ο γαμπρός, ο Αλής, ο πατέρας, ο γιατρός, ο οργανοπαίχτης, ο κουμπάρος, ο χωροφύλακας, δυο μικροί διάβολοι, η έγκυος γυναίκα και η συνοδεία.

Τα «Σάγια» στη Νέα Καρβάλα
Στην τοπική κοινότητα της Νέας Καρβάλης, ανατολικά του δήμου Καβάλας κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανείων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία. Το έθιμο αυτό αποτελεί μια σύνθετη τελετουργική πράξη η οποία περιέχει και λατρευτική διάσταση και έχει ως κύριο σκοπό την ευημερία, δηλαδή την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.

Στην πλατεία της Νέας Καρβάλης, μπροστά από το ναό του Αγίου Γρηγορίου, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές. Οι φλόγες ανεβαίνουν ψηλά και οι άνθρωποι τριγυρίζουν την πυρά χορεύοντας και τραγουδώντας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Πανελλήνιες 2025: 5.597 εισακτέοι φοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σύμφωνα με την...

Εορτασμός της 14ης Μαΐου στις Φέρες

Με την πρέπουσα επισημότητα θα διεξαχθεί η επέτειος της 14ης Μαΐου στις Φέρες. Ακολουθεί το πρόγραμμα για την επέτειο της 14ης Μαΐου:14η Μαϊου 20257:30 Εωθινό8:00...

«Ελευθέρια» Αλεξανδρουπόλεως 2025 στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Τη Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, η πόλη μας εορτάζει τα 105α Ελευθέριά της και την επέτειο της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος...

O 5oς Νυχτερινός αγώνας Θράκης-THRACE NIGHT RUN-AXD, είναι πια ΔΙΕΘΝΗΣ

Η παραλιακή της Αλεξανδρούπολης, το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαίου «φώτισε», από την συμμετοχή πλέον των 800 δρομέων κάθε ηλικίας και εθνικότητας, αλλά και...

Αλεξανδρούπολη: 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «Alexandroupolis Encomium», με τη συνεργασία 20...

Το Alexandroupolis Encomium (Αλεξανδρούπολης Εγκώμιο) αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο θεσμό στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2025, με επίκεντρο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Φέτος, το...

Πρέσβεις του Ιράν, του Μαρόκου και της Ινδονησίας στο Τέμενος Αλεξανδρούπολης

Ο Πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Αλεξανδρούπολης Μουαμμέρ Χατζηκερίμογλου υποδέχτηκε στο Τέμενος της Αλεξανδρούπολης Πρέσβεις και στελέχη των Πρεσβειών του Ιράν, του Μαρόκου...

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ενημέρωση και Συντονισμός με τους Προέδρους Κοινοτήτων για την...

Με τη συμμετοχή των Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερωτική συνάντηση στο...

Διαβασε και αυτο

Πανελλήνιες 2025: 5.597 εισακτέοι φοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σύμφωνα με την...