fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: “Στην προκλητικότητα του “ταραξία” γείτονα η χώρα οφείλει να κρατά αυξημένα τα αντανακλαστικά της”

- Χορηγούμενη-

Στην ομιλία στου στη Βουλή (13/12), αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θεμάτων του ΥΠΕΘΑ, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α.Δημοσχάκης, τόνισε ότι στο θέαμα της προκλητικότητας του γείτονα και των μεταναστευτικών ροών, η αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ε Δ, θα πρέπει να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

📌Ο ”θορυβώδης” γείτονας, επιδεικνύει μια σφοδρή, επιθετική ρητορική και προκλητικότητα, ασκώντας πιέσεις στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, μέσω της εργαλειοποίησης ανθρώπων σε ανάγκη.

📌Ασκεί με πρόγραμμα και ασύστολα, ψυχολογικές επιχειρήσεις και επιθετικές ρητορικές, στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργοποιήσει το αντιπληροφοριακό της εθνικό δίκτυο.

📌Η κυβέρνηση κινείται πάντοτε υπό την ”σκέπη” των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μένει παθητική στην προκλητικότητα του ”άρπαγα” γείτονα!

📌Τουναντίον, μέσω του εν λόγω Ν/Σ του ΥΠΕΘΑ, οι Ε.Δ. καθίστανται ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας.

📌Με τις άρτια σχεδιασμένες ρυθμίσεις των καίριων ζητημάτων, η ΝΔ δηλώνει παρούσα και αποκαθιστά την όποια αδικία σε βάρος των Ε Δ διασφαλίζοντας το αίσθημα εθνικής ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία!

📌Ο βουλευτής τόνισε ότι ο Έβρος είναι ταυτισμένος με τον Έλληνα στρατιώτη και τους επιχειρησιακούς σχηματισμούς & τα κέντρα, τα οποία είναι απαραίτητο να λειτουργούν συνεχώς, να είναι ενισχυμένα και σωστά στελεχωμένα!

📌Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ειρήνη & το αίσθημα ασφάλειας στην νευραλγική & ευαίσθητη περιοχή του Έβρου καθώς και στους υπομονετικούς πολίτες αυτού.

📌Τέλος, επεσήμανε ότι όλοι οφείλουν να διδάσκονται από την Ιστορία και τα μαθήματα αυτής, η οποία υποδεικνύει την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού & αναδιοργάνωσης των Ε Δ .

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία :

Κύριε Πρόεδρε, ο νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει ρυθμίσεις κομβικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και για τον λόγο αυτό έχει εθνική διάσταση και σημασία.

Ο άμεσος γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός περίγυρος παραδοσιακά αποτελεί πεδίον προκλήσεων, αναταράξεων, ασφάλειας, αλλά και συγκρούσεων. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαπιστώνουμε αρκετές πραγματικές ή δυνητικές προβληματικές καταστάσεις ασφαλείας που μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να κρατάμε οξυμένα τα αντανακλαστικά μας αναφορικά με τις αμυντικές μας δυνατότητες, ενισχύοντας την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Η Ιστορία μάς έχει προικίσει με έναν γείτονα, ο οποίος όπως φαίνεται, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν τηρεί τις προσταγές του Διεθνούς Δικαίου ούτε τους κανόνες της καλής γειτονίας. Πέραν του ότι επιδεικνύει μια σφοδρή, επιθετική ρητορική και προκλητικότητα, ενεργώντας σαν ταραξίας, ασκεί πιέσεις στο εσωτερικό της ελληνικής Επικράτειας, εργαλειοποιώντας τους ανθρώπους σε ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζω και έχω σπουδάσει τι σημαίνουν ψυχολογικές επιχειρήσεις. Η γειτονική χώρα ασκεί με πρόγραμμα, με σχέδιο και μάλιστα ασύστολα, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις και πρέπει και εμείς και από τη θέση είναι εδώ του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να ενεργοποιήσουμε το αντιπληροφοριακό μας εθνικό δίκτυο. Το οφείλουμε στις επόμενες γενεές.

Αυτά τα αυξημένα επίσης ρεύματα -οικονομικών κυρίως- μεταναστευτικών ροών που προωθεί στη Δύση διά της Ελλάδας με τεχνάσματα, πέραν των πιέσεων στην ενδοχώρα, ενέχουν παντοειδείς κινδύνους για την πατρίδα μας καθώς και για τα λοιπά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές τις προκλήσεις η χώρα μας ενεργεί με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη κατάσταση είναι τέτοια, μας δίνει την αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και η αποτρεπτική μας ικανότητα -όπως περιέγραψε επιμελώς ο κύριος Υπουργός Εθνικής Άμυνας- οφείλει να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση εκπορεύεται από τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και την πίστη στην καλή γειτονία. Δεν σκοπεύουμε, δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, ούτε το επιθυμούμε, αλλά όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όπως έχουμε σπουδάσει στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βασική μέριμνα, όμως, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργούν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας -και αυτός είναι ο σκοπός του παρόντος νόμου- μπροστά σε έναν άρπαγα γείτονα. Αυτό περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών «F-16» και των «Mirage 2000», τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων Τύπου «2209» και «214» του Πολεμικού μας Ναυτικού. Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση και στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Από το αξίωμά μου ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τόνιζα προ μηνών από το Βήμα της Βουλής ότι ο απελθών Υπουργός Εθνικής Αμύνης επεδίωκε να φέρει βιαστικά και με προχειρότητα, από την πίσω πόρτα, μία τροπολογία που περιελάμβανε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, αναφορικά με την αναβάθμιση των «F-16». Η διαφορά της σημερινής Κυβέρνησης με την απελθούσα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πολύ ηχηρή. Εμείς, με τον εν λόγω νόμο, επιδιώκουμε την αναβάθμιση και την τόνωση των Ενόπλων Δυνάμεων επ’ ωφελεία της ΕΑΒ και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τουναντίον, οι απελθόντες κινήθηκαν ερασιτεχνικά. Η Νέα Δημοκρατία με γενναιότητα πρότεινε τότε κρυστάλλινες θέσεις και λύσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τον τότε Υπουργό.

Τότε είχα αναφέρει χαρακτηριστικά -μπορείτε να το δείτε και από τα Πρακτικά της Βουλής- ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι παρούσα, ώστε να διορθώσει ό,τι κακό θα προκαλούσαν οι απελθόντες. Σήμερα, με τον Πρωθυπουργό μπροστά και μαζί με τον επιμελή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις άρτια σχεδιασμένες ρυθμίσεις των καίριων ζητημάτων, δηλώνουμε παρόντες και αποκαθιστούμε την όποια αδικία σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας το αίσθημα εθνικής ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Εμπράκτως, λοιπόν, γιατρεύουμε τις πληγές που μας κληροδότησαν αυτοί οι οποίοι απήλθαν.

Κύριε Υπουργέ, ο λαός του Έβρου και της Θράκης είναι ταυτισμένος με τον Έλληνα στρατιώτη. Επίσης, είναι ταυτισμένος με τα προωθημένα στρατιωτικά φυλάκια, με τις στρατιωτικές μονάδες, καθώς και με τους μείζονες σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω ακόμα ότι τα επιχειρησιακά κέντρα είναι απαραίτητο να λειτουργούν συνεχώς, να είναι ενισχυμένα και σωστά στελεχωμένα, διότι διασφαλίζουν και εξασφαλίζουν ειρήνη και αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και στους υπομονετικούς πολίτες αυτής.

Θέλω να καταθέσω την εξής εμπειρία. Το βράδυ του Ιουλίου του 2017 με τη σύζυγό μου παραθέταμε δείπνο στον Στρατηγό της 12ης Μεραρχίας, που ήταν με τη σύζυγό του αντίστοιχα. Περίπου στις 11 το βράδυ, λάβαμε ο καθένας από το δικό του κανάλι την ενημέρωση για το τι επικρατεί στη γειτονική χώρα και συμφωνήσαμε από κοινού ότι η θέση του είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της 12ης Μεραρχίας. Αυτό και έπραξε.

Τα απόνερα της Τουρκίας θα μπορούσαν να πνίξουν, όχι μόνο τον Έβρο, αλλά και όλη την περιοχή. Τα απόνερα, όχι οι τυχόν σχεδιάσεις. Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι η άμυνα, αλλά και η σφραγίδα του ελληνικού κράτους βρίσκονται στον Έβρο και στα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φύγατε και αφήσατε παγιδευμένο τοπίο. Δεν υπήρχε Μόρια, δεν υπήρχαν κέντρα εξυπηρέτησης και φιλοξενίας στα σμαράγδια νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Δυστυχώς, οι δικές σας πολιτικές ήταν τέτοιες, που κατάφεραν καίρια πλήγματα σ’ αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

Το δικό μου χωριό, κύριε Βίτσα, απέχει χίλια μέτρα από τον ποταμό Έβρο. Εκεί μεγάλωσα. Άλλα χίλια μέτρα απέχει το παλιό χωριό μου, από το οποίο και προέρχομαι.
Εφόσον δεν θέλετε να μάθετε, τι να κάνουμε; Σας προσκαλώ να έρθετε στον Έβρο και να σας ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια. Ίσως ο λόγος σας να ήταν διαφορετικός.

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι ακόμα, κύριε Πρόεδρε, και δώστε μου παρακαλώ ένα λεπτό ακόμα.

Είναι αδήριτη η ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλές φορές η Ιστορία μάς διδάσκει, αλλά και μας φωνάζει. Το 1903 η Ελλάδα με τη μισή έκταση και τον μισό πληθυσμό είχε πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, αναδιοργάνωσαν και εκσυγχρόνισαν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ανέθεσαν την ηγεσία στον υποστράτηγο Σαπουντζάκη. Αυτός ο Στρατός, ο οποίος αναδιοργανώθηκε εκείνη την περίοδο, είναι αυτός που κατήγαγε τις περιφανείς νίκες στον Α΄ και στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Είναι αυτός ο Στρατός που συμμετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αυτός ο Στρατός ο οποίος έκανε την απόβαση στη Μικρά Ασία, είναι αυτός ο Στρατός που έφτασε και απελευθέρωσε την Αδριανούπολη, τις Σαράντα Εκκλησίες, την Κεσσάνη, που δυστυχώς χάθηκαν εξαιτίας του ότι φτάσαμε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε.

Η δεύτερη ιστορική ευκαιρία δόθηκε στην πολιτική ηγεσία να δείξει την πυγμή της και ταυτόχρονα…
Η δεύτερη ευκαιρία ήταν το 1933. Αυτός ο Στρατός, ο οποίος προέκυψε, δημιούργησε τη μεγάλη εποποιία του 1940-1941.

Τώρα, κύριοι, είναι ευκαιρία και θα πρέπει εσείς που είστε στην Αντιπολίτευση, εσείς μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να πιέζετε την Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις και να την ενθαρρύνετε, διότι λάθη δεν συγχωρούνται αυτήν την περίοδο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Πάσχα: Λάθη που προκαλούν προβλήματα στην υγεία

Μεγάλη εβδομάδα: Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας. Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel...