Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
16.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΟρθή χρήση των μέσων συσκευασίας κατά τη μεταφορά και διακίνηση νωπών καρπών...

Ορθή χρήση των μέσων συσκευασίας κατά τη μεταφορά και διακίνηση νωπών καρπών ακτινιδίων

 Προκειμένου να αποφεύγεται η εισαγωγή και η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa)

Ο επιβλαβής οργανισμός Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa), που προσβάλλει τα ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, μπορεί να μεταδοθεί από τη γύρη καθώς και από προσβεβλημένα φυτικά τμήματα/υπολείμματα.

Επομένως, η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων ακτινιδιάς παλετοκιβωτίων (bins) συγκομιδής ακτινιδίων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών, αν τα παλετοκιβώτια και τα αντίστοιχα οχήματα διακίνησής τους δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί ενδελεχώς πριν από τη χρήση τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε αυτά προσκολλημένα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα.

Τα παλετοκιβώτια και τα μέσα μεταφοράς που έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί κατάλληλα, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης του Psa σε αμόλυντες περιοχές.

Κατά συνέπεια :

Α) Στα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να γίνεται:

  1. επιθεώρηση κατά μονάδα και απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων και χώματος- συλλογή και τοποθέτηση τυχόν υπολειμμάτων σε αχρησιμοποίητη πλαστική σακούλα η οποία σφραγίζεται, και ακολούθως καταστρέφεται.
  2. εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο. Tα κενά παλετοκιβώτια πλένονται και απολυμαίνονται με κατάλληλο απολυμαντικό σε δοσολογία σύμφωνα με τον παρασκευαστή Οίκο. Το νερό πλυσίματος συλλέγεται σε προστατευόμενη δεξαμενή και απολυμαίνεται.
  3. ευκρινής σήμανση των καθαρών – απολυμασμένων παλετοκιβωτίων

Β) Τα καθαρά, απολυμασμένα και σημασμένα παλετοκιβώτια μεταφέρονται πάνω στα οχήματα πλήρως σκεπασμένα με προστατευτικό κάλυμμα (μουσαμά ή άλλο μέσο), για να αποφεύγεται η επιμόλυνσή τους κατά τη μετακίνηση.

Γ) Τα κενά παλετοκιβώτια να μη μεταφέρονται μέσα σε οπωρώνες ακτινιδιάς και να γεμίζονται στον καθορισμένο χώρο στάθμευσης όπως αυτός αναφέρεται ακολούθως.

Δ) Οι επιφάνειες των οχημάτων που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια ή άλλα μηχανικά μέσα που έρχονται σε επαφή με φυτικούς ιστούς θα πρέπει πριν τη φόρτωση να πλένονται επιμελώς και να απομακρύνονται φυτικά υπολείμματα και χώμα. Ειδικά, οι τροχοί των μέσων αυτών να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί.

Ε) Τα οχήματα που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να σταθμεύουν για παραλαβή και φόρτωση των ακτινιδίων σε καθορισμένο χώρο, ο οποίος να βρίσκεται, κατά το δυνατό μακρύτερα από οπωρώνες ή φυτώρια ακτινιδιάς. Ο καθορισμένος αυτός χώρος στάθμευσης να έχει επιφάνεια η οποία να μπορεί να σκουπιστεί και να πλυθεί εύκολα (π.χ. να μην καλύπτεται από γρασίδι ή άλλα φυτά ή γυμνό χώμα που δυσκολεύουν τον καθαρισμό του). Επίσης, ο χώρος αυτός θα πρέπει να διατηρείται σχολαστικά καθαρός από φυτικά υπολείμματα.

Ζ) Γενικά όλα τα οχήματα που εισέρχονται στο χώρο στάθμευσης επιθεωρούνται επιμελώς και καθαρίζονται όπως παραπάνω αναφέρεται σε όλα τα μέρη τους: επιφάνειες, καλύμματα για τυχόν ύπαρξη φυτικών υπολειμμάτων. Οι τροχοί των οχημάτων να πλένονται και να απολυμαίνονται.

Η) Τα ρούχα και τα υποδήματα του προσωπικού που συνοδεύει τα οχήματα θα πρέπει να είναι επίσης απαλλαγμένα από προσκολλημένους φυτικούς ιστούς, και σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιούνται χαλάκια εμποτισμένα με απολυμαντικό για καθαρισμό των υποδημάτων, καθώς και να γίνεται πλύσιμο των χεριών με αντίστοιχο απολυμαντικό.

Θ) Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού καταγράφονται σε αρχείο που διατηρούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ι) Πληροφορίες σχετικές με απολυμαντικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναγράφονται στη ιστοσελίδα: http://www.bpi.gr/files/pdf/elkos-aktinidias new.pdf («Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες ακτινιδίου»). »

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ε.Π.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ

.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια