6 Δις χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο από το παρεμπόριο (video)

Τις προτάσεις του αναφορικά με το παρεμπόριο και την πάταξη του, έστειλε με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, το  Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της ΑΜΘ,  σε συνέχεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13-7-2018 στο Επιμελητήριο της Καβάλας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, το οποίο πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία, τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και τελικά το συμφέρον των καταναλωτών και το οποίο  έχει απασχολήσει εκτεταμένα την Επιμελητηριακή Κοινότητα και ειδικότερα τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τα οποία εκπροσωπούν επιχειρήσεις που εδρεύουν στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, με συνολικά επτά πύλες εισόδου, 4 στον Έβρο,  μια στην Ροδόπη, μία στην Ξάνθη και μία στη Δράμα.

Όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης,  στα 20 δις ευρώ ανέρχεται ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα, ενώ 6 δις χάνει το δημόσιο κάθε χρόνο. Τα 6 αυτά δις αντιστοιχούν στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ, στη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, στις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ  και το τέλος επιτηδεύματος. Eπιβαρύνσεις στις πλάτες των νομίμων επιχειρήσεων που δεν θα υπήρχε λόγος να επιβληθούν, εάν είχε παταχθεί η μάστιγα του παραεμπορίου.

Χορηγούμενη

Έτσι λοιπόν κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις όπως

Σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου

Εγγραφή στον προϋπολογισμό του κράτους αυξημένου ειδικού κονδυλίου για την πάταξη του παραεμπορίου.

Εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ

Εγκατάσταση – Ηλεκτρονικού Ψηφιακού Συστήματος καταγραφής της εισόδου και εξόδου οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα και αποθήκευσης δεδομένων σε πλατφόρμα επεξεργασίας των σχετικών παραστατικών αγοράς εμπορευμάτων

Αλλά και σύλληψη των παράνομων προϊόντων να πραγματοποιείται κατά την είσοδό τους στη Χώρα, μέσω της χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα X-Ray Scanners και τα εξελιγμένα Electromagnetic field container scanners στις πύλες εισόδου όπως τελωνεία – λιμάνια.

“Τα σύγχρονα αυτά μέσα και το απαραίτητο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, αν θέλουμε πραγματικά να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αυτά” αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή προς τον Υφυπουργό.