fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

15μελής Επιτροπή αγροτών στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Κώστας Καναβίδης, Παναγιώτης Σκαρκάλας και Σαράντης Τασμαλής θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Έβρου

- Χορηγούμενη-

Την σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη (13/2), αποφάσισαν οι αγρότες, στην 4ωρη συνεδρίαση που έγινε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή θα είναι δεκαπενταμελής, έξι μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοππόνησο.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης γνωστοποιεί τα ονόματα των αγροτών του Έβρου που θα συμμετέχουν στην επιτροπή:

“Ο αγροτικός σύλλογος σε συνδυασμό πάντα με τον κτηνοτροφικό σύλλογο Αλεξανδρούπολης με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων του Τυχερού έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα .
Η επιλογή να εκπροσωπηθεί ο αγροτικός κόσμος του νομού αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την συμμετοχή του Κώστα Καναβίδη έγινε για να σηματοδοτήσουμε ότι επιλέγουμε έναν νέο άνθρωπο από μια πυρόπληκτη περιοχή .
Επίσης τόσο τον αγροτικό σύλλογο Αλεξανδρούπολης όσο και το μπλόκο του Νοτίου Έβρου όπως το ονομάζουμε στην συνάντηση με τον κύριο Αυγενάκη στην Κομοτηνή θα εκπροσωπήσουν δυο αλλά νέα παιδιά ο Παναγιώτης Σκαρκάλας και ο Σαράντης Τασμαλής από την περιοχή του Τυχερού με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι στο νότιο τμήμα του Νομού είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς και κοινούς αγώνες !”

Αναλυτικά η λίστα:

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΒΡΟΣ:
Κώστας Χατζηπαραδείσης – Μπλόκο Δερβενίου
Διαμαντής Διαμαντόπουλος – Μπλόκο Σερρών
Γιάννης Παναγής – Μπλόκο Σερρών
Γιώργος Σιδηρόπουλος – Μπλόκο Γιαννιτσών
Κωνσταντίνος Καναβίδης – Μπλόκο Έβρου
Χρήστος Τσιτέλης – Μπλόκο Χαλκιδικής

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:
Κώστας Τζέλλας, Καρδίτσα (μπλόκο Αυτοκινητόδρομος Ε65)
Χρήστος Πάντζιος, Μαγνησία (μπλόκο Αλμυρού)
Ρίζος Μαρούδας Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
Σωκράτης Αλειφτήρας, Φάρσαλα (μπλόκο Φαρσάλων)
Γιάννης Σδράλης, Τρίκαλα (μπλόκο Ζάρκου)

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χρήστος Λυγδής, Φθιώτιδα (μπλόκο Αταλάντης)
Σάββας Κεφαλάς, Λιβαδειά (μπλόκο Κάστρου)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νίκος Κούτρας

Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Πάντως τα τρακτέρ με αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ενώ ήδη απέστειλαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών.

Στο μεταξύ σε σημερινές δηλώσεις που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι … «αντιλαμβανόμαστε, μεταξύ των βασικών αιτημάτων από ό,τι είδαμε και στο κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε και λάβαμε κι εμείς στη συνέχεια ως αίτημα για συνάντηση των αγροτών, ότι εκφράζουν έναν προβληματισμό, ως προς το ότι, εάν το λάβουν στο τέλος ουσιαστικά της χρονιάς, δεν θα έχουν την αναγκαία ρευστότητα. Για αυτό και προσπαθούμε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών -γιατί είναι κάτι το οποίο δεν είναι τόσο απλό να γίνει – να διευκολύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο αυτό το δίκαιο αίτημα των αγροτών. Δηλαδή, είναι δεδομένη η επιστροφή, προσπαθούμε να δούμε τον τρόπο που θα γίνει, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημά τους για ρευστότητα».

Θυμίζουμε τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:
-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου είχε κάνει αναφορά, κάποια χρόνια πριν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης. Από τότε την μελετούσαν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο οικονομικών. Άρα δεν είναι κάτι νέο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο