fbpx
21.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

- Χορηγούμενη-

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τη σωστή διαχείριση της γονιμότητας των ζευγαριών.

Παγκοσμίως, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

Η μεγάλη, απότομη πτώση στον αριθμό των γεννήσεων στην Ελλάδα καταγράφηκε από τη δεκαετία του 1970 μέχρι του 1980 και συνεχίστηκε με γεωμετρική πρόοδο έως σήμερα. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν πως την τελευταία πενταετία η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων το 2021, σε σχέση με το 2020 – μια τάση που εν μέρη αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του ανδρικού ή γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, η οποία ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του στρες, στίγμα αλλά και οικονομικές δυσκολίες, επηρεάζοντας την ψυχική και ψυχοκοινωνική ευημερία των ανθρώπων.

Στις λύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας συγκαταλέγονται οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Πρόκειται για ιατρικές αγωγές που αφορούν τόσο τα ωάρια της γυναίκας, όσο και το σπέρμα του άντρα. Μία από τις πλέον διαδεδομένες τέτοιες τεχνικές είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Παρά το μέγεθος του προβλήματος, οι λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες για πολλούς λόγω του υψηλού κόστους, του κοινωνικού στίγματος και της περιορισμένης διαθεσιμότητας. Επί του παρόντος, στις περισσότερες χώρες, οι θεραπείες γονιμότητας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα συχνά να πλήττονται οικονομικά ή και να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές διαδικασίες και μέσα.

Οι καλύτερες πολιτικές και η δημόσια χρηματοδότηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση στην αντιμετώπιση και θεραπεία της υπογονιμότητας, καθώς και να προστατεύσουν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση.

Ο Σύλλογος Μελών και Φίλων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΦΙΛ.Υ.Α) επιδιώκει μέσω αυτού του δελτίου τύπου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια καθώς και το ευρύ κοινό για τα προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να συναντήσουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Στην περιοχή μας υπάρχει η δημόσια μονάδα του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξυπηρέτηση ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο έχουν ήδη προσφερθεί υπηρεσίες θεραπείας της υπογονιμότητας με επιτυχία σε μεγάλο πληθυσμό της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου μας έχοντας προσωπική εμπειρία από το εργαστήριο, τρέφουν ευγνωμοσύνη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη θεραπευτική και ανθρώπινη προσέγγιση. Ο δημόσιος χαρακτήρας της λειτουργίας του σε μια περιφέρεια της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, αποφεύγοντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται από τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  σε ιδιωτικές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων.

Στοιχεία επικοινωνίας ΦΙΛ.Υ.Α:

email: fil.ya@yahoo.com

Facebook: Φιλ.Υ.Α Α.Μ.Θ. https://www.facebook.com/groups/800966451551376

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο