Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, 2026
-1.1 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικα140 χρόνια ιστορίας: Επέτειος ιδρύσεως της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ» στην Καβύλη...

140 χρόνια ιστορίας: Επέτειος ιδρύσεως της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ» στην Καβύλη Ορεστιάδας

Με παρουσία ανώτατων στρατιωτικών και τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Αναστ. Αβραμίδη» στην Καβύλη Ορεστιάδας, ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 140 ετών από την ίδρυση της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ».

Στην τελετή παρέστη ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Θράκης, αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, καθώς και ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου, υποστράτηγος Γεώργιος Βάσιος.
Της δοξολογίας προέστη ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Διαμαντής Παπαδόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνος Βενετίδης και Στυλιανός Κατσογριδάκης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.

Η 3η Μ/Κ Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ» φέρει μακρά ιστορική διαδρομή. Ιδρύθηκε το 1885 στα Τρίκαλα ως 3ο Σύνταγμα Πεζικού, με ενεργό συμμετοχή στους πολέμους του 1897 και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 πολέμησε στην Αλβανία ως 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες.

Μετά την εισβολή των Γερμανών το 1941, η μονάδα ανασυγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή υπό την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, με πρώτο διοικητή τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο. Η κατάληψη της πόλης Ρίμινι στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο του 1944, αποτέλεσε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της. Το 1951 έλαβε τιμητικά την ονομασία «ΡΙΜΙΝΙ», η οποία διατηρείται έκτοτε.

Σήμερα η Ταξιαρχία εδρεύει στην Καβύλη Ορεστιάδας, υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Αθανασίου Φωτεινόγλου, διατηρώντας ενεργό τον ιστορικό της ρόλο και τη συμβολή της στην άμυνα της περιοχής.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Έφυγε από τη ζωή ο απόστρατος αστυνομικός Γρήγορης Αδαμάκης

Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία του Έβρου η είδηση του θανάτου του απόστρατου αστυνομικού...

48ωρος αποκλεισμός στο τελωνείο Κήπων – Τι λέει ο Κώστας Αλεξανδρής για διάλογο και πρόστιμα

Στο δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόραση μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας...

Χριστούγεννα με συγκρατημένη κίνηση στην αγορά της Αλεξανδρούπολης – Ακρίβεια και κόστη «φρενάρουν» τον τζίρο

Η φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδος στην αγορά της Αλεξανδρούπολης κινήθηκε με συγκρατημένη δυναμική. Υπήρξε κίνηση...

Από τις Φέρες στο παγκόσμιο βάθρο: Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Κωνσταντίνο Ριτζάλη

Τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κωνσταντίνο (Ντίνο) Ριτζάλη υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης...

Παρόμοια