Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
14.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕπιχειρήσεις1.346 επιχειρήσεις στην ΑΜΘ παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές λόγω κορωνοϊού

1.346 επιχειρήσεις στην ΑΜΘ παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές λόγω κορωνοϊού

Σε 205.984 (το 14,6% του συνόλου) ανέρχονται οι επιχειρήσεις στη χώρα και οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 1.063.098 εργαζόμενους (το 25,4% του συνόλου) που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19. Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ήταν 1,02 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο εφέτος, με αξία εξαγωγών (εκείνων με εξαγωγική δραστηριότητα) ύψους 32,5 εκατ. ευρώ.

Από προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, μετά τη σύνδεση και επεξεργασία δεδομένων από το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων έτους 2017, από διοικητικά μητρώα έτους 2019 και από διοικητικά αρχεία συναλλαγών των ετών 2017, 2019 και 2020 των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στους κλάδους δραστηριότητας για τους οποίους ισχύει η αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με τον κατάλογο Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που έχει δημοσιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανά περιφέρεια, η εικόνα των επιχειρήσεων (με έναρξη δραστηριότητας από 1/1/2018) σε αναστολή λειτουργίας είναι η εξής:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1.346 επιχειρήσεις,
Κεντρική Μακεδονία 5.131 επιχειρήσεις,
Δυτική Μακεδονία 596 επιχειρήσεις,
Ήπειρος 1.058 επιχειρήσεις,
Θεσσαλία 1.775 επιχειρήσεις,
Στερεά Ελλάδα 1.185 επιχειρήσεις,
Ιόνιοι Νήσοι 1.450 επιχειρήσεις,
Δυτική Ελλάδα 1.665 επιχειρήσεις,
Πελοπόννησος 1.590 επιχειρήσεις,
Αττική 11.828 επιχειρήσεις,
Βόρειο Αιγαίο 622 επιχειρήσεις,
Νότιο Αιγαίο 2.596 επιχειρήσεις
Κρήτη 2.169 επιχειρήσεις.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (34,4%) και η περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η Πελοπόννησος (10,7%). Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (56,7%) και η περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η Αττική (20,7%).

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερο από 80%, είναι: η εκπαίδευση (88,8%), τα καταλύματα (87,1%), οι αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (86,7%) και οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (80,9%). Τα ποσοστά απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω κλάδων, ανέρχονται: σε 89,9% για την εκπαίδευση, σε 94,2% για τα καταλύματα, σε 90,2% για τις αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας και σε 89,6% για τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Τέλος, από το σύνολο των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν 3.278 επιχειρήσεις ή το 1,6% του συνόλου.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Επίσκεψη Τοψίδη στη Δράμα: Παρακολούθηση έργων που ενισχύουν υποδομές και ασφάλεια

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Π.Ε....

Αλεξανδρούπολη: Τελεσίδικη καταδίκη για τον θάνατο του πυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου – Η ανακοίνωση της οικογένειας

Χθες στο Εφετείο Θράκης διεξήχθη η τελευταία πράξη του δράματος για την οικογένεια τουαδικοχαμένου...

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι 58 και 55 ετών βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του

Σε τραγική κατάληξη οδήγησε η αναζήτηση ενός ζευγαριού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ένας 58χρονος και...

Αλεξανδρούπολη: Τα «16α Βραβεία Πολιτισμού» της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργανώνει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025, στις 19:00,...

Παρόμοια